Kimagaslóan eredményes az LG mobiltelefon-üzletága

MTI Sajtóadatbank, 2005. január 26. 09:51
A dél-koreai LG Electronics Inc. negyedik negyedéves eredménye nyereségbe fordult éves összevetésben a mobiltelefon készülékek rekord értékesítésének köszönhetően, bár forgalma az előző negyedévhez képest alacsonyabb lett a lapképernyős televízió készülékek csökkenő ára miatt.
A világ ötödik legnagyobb mobiltelefon-készülék gyártója az idén 40 százalékos forgalom növekedésre számít harmadik generációs készülékeinek köszönhetően. Az összesített forgalmával kapcsolatban felmerült kételyek azonban közel három százalékkal nyomták le részvényének árfolyamát kedden. A piac a második negyedévre várja a lapképernyős televízió készülékek árak fordulatát a mélyponton.

Az LG 143,6 milliárd won (138,3 millió dollár) adózott eredményt ért el a negyedik negyedévben, messze felülmúlva ezzel az átlagosan 126 milliárdos elemzői becsléseket. Egy évvel korábban még 17 milliárd won veszteséggel zárta a negyedévet átszervezési költségeinek terhe miatt. A harmadik negyedévben 304 milliárd won nyereséget ért el.

Az üzemi eredmény 52 százalékkal 94,9 milliárd dollárra csökkent a won 11 százalékos árfolyam nyeresége miatt a dollárral szemben. Az elemzők 249 milliárdot vártak. Az értékesítési árbevétel 20 százalékkal 6500 milliárd wonra emelkedett a negyedévben. Az idén 28.000-30.000 milliárd won forgalmat vár az LG a 2004-es 24.700 milliárd után.

Az LG tavaly 1530 milliárd won nyereséget ért el, több mint duplájára a 2003-asnak. A Reuters Estimates előrejelzése szerint az idén 1350 milliárd won nyereségre számíthat. A Hyundai Securities szakértője ezt a várható csökkenést így indokolja: "Szkeptikusak vagyunk a kilátásokat illetően, mivel a mobiltelefon gyártás az egyetlen erőteljesen nyereséges tevékenység. Az LG-nek ezen kívül még foglalkoznia kell az erős wonnak a fedezeti pontjára gyakorolt hatásával is."

Az LG annak ellenére is, hogy viszonylag későn lépett be az erős versennyel jellemzett mobiltelefon piacra, óriási harmadik generációs készülék megrendelésekkel rendelkezik olyan nagy szolgáltatóktól, mint például a Hutchison Whampoa, vagy a France Telecom tulajdonában lévő Orange. A 45 százalékos tulajdonában lévő folyadékkristályos monitorokat gyártó LG.Philips LCD Co. Ltd. viszont az általános árcsökkenés miatt 94 százalékos nyereség csökkenést szenvedett el a negyedévben.

Az LG mobiltelefon készülék eladásainak 40 százalékos, 62 millióra történő növekedését várja az idén, még annak ellenére is, hogy az idei első negyedévi érétkesítései szezonális tényezők hatása miatt valószínűleg nem haladják majd meg a tavaly negyedik negyedévi 13,9 milliót. A harmadik negyedévben 11,8 milliót értékesített. Az erős verseny következtében nem valószínű, hogy az LG magasabb nyereségkulcsot érhetne el a negyedik negyedévi 5,6 százaléknál. A távközlési ágazat adta a forgalom 44 százalékát a negyedik negyedévben, míg a monitor és média üzletág 36 százalékot, az egyéb készülékek pedig 20 százalékot.

A Strategy Analytics piackutató cég számításai szerint az LG a harmadik negyedév folyamán előzte meg a Sony Ericssont 7 százalékos piaci részesedés megszerzésével a mobiltelefonok értékesítésében. Előtte sorrendben a Nokia, a Motorola, a Samsung valamint a Siemens AG állnak.

Kulcsszavak: +céginfo LG Electronics LG

Tökéletesre csiszolt autóval döntené meg világrekordját a Széchenyi-egyetem hallgatói csapata

A SZEnergy Team tavaly májusban az energiahatékonysági és az autonóm kategóriát is megnyerve, kettős győzelemmel és saját korábbi világcsúcsát megdöntve zárta a világ legnagyobb energiahatékonysági versenyét, a Shell-Eco Marathont. A győri Széchenyi István Egyetem csapata idén a szokásosnál is magasabbra tette a lécet: a cél a dupla címvédés, ha lehet, újabb világrekorddal. Mielőtt elutaztak volna a verseny helyszínére, bemutatták elkészült fejlesztéseiket.

2024. május 20. 12:34

A Continental budapesti gyára „Megbízható Munkaadó” díjat kapott

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) idén többek között a Continental budapesti telephelyét, a Continental Automotive Hungary Kft.-t díjazta a „Megbízható Munkaadó” címmel – melyet 2022-ben a teljes magyarországi Continental csoport nyert el. A rangos díjat az újonnan bevezetett szabályok értelmében a győztes az eddigi kettő helyett, immáron három évig tudhatja magáénak. Az elismeréssel azon cégeket tüntetik ki, amelyek példaértékű módon gondoskodnak dolgozóik munka-, valamint életkörülményeiről.

2024. május 20. 10:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59