Kérdéseket vet fel az unió által előirányzott adattárolás

MTI Sajtóadatbank, 2005. december 19. 09:18
A törvény betarthatóságához tisztázni kell az adattárolás módját, eszközeit és biztonságát is - mondta az Európai Parlament által a héten jóváhagyott kommunikációs adattárolási jogszabállyal kapcsolatban a Symantec ügyvezető igazgatója az MTI-nek szombaton.
Konkoly-Thege Szabolcs elmondta: a törvény megfelelő kivitelezhetőségéhez nem csak az adattárolást, hanem a megőrzést, a hozzáférést, az adatok közötti kereshetőséget és a hozzáférés meghatározását is biztosítani kell.

Az Európai Parlament szerdán hagyta jóvá azt az uniós jogszabályt, amely előírja a tagállamok távközlési cégeinek a telefonálási adatok és internetcímek fél-két évig való megőrzését arra az esetre, ha azokra szükség lenne terrorista tevékenység vagy más súlyos bűncselekmények kivizsgálásához.

Az EU új terrorizmus-ellenes intézkedéscsomagjához tartozó jogszabály számos bírálatot váltott ki a magánélethez való jogok megsértése miatt. A távközlési ágazat cégei pedig megkérdőjelezték a szóban forgó nagy mennyiségű adat megőrzésének kivitelezhetőségét és finanszírozhatóságát. A jogszabály szerint a telefonhívásokról 2 évig, a internetes kommunikációról 6 hónapig kell megőrizni az adatokat, a szabályozás a kommunikáció tartalmára nem terjed ki.

Az informatikai biztonsági rendszereket, adattárolási, adatmentési és rendelkezésre állási megoldásokat kínáló Symantec igazgatója a "gigantikus mennyiségű" adat megfelelő tárolásának feltételeként az életciklus-menedzsmentet is említette.

Tisztázandó kérdésnek nevezte a spam-ek és milliós mennyiségben azonos tartalommal szétküldött reklámküldemények tárolását, példaként említve a kampány-sms-eket. Az igazgató kitért az intranetes küldemények kérdésére, illetve az interneten keresztül bonyolított telefonos és a titkosított kommunikáció ellenőrzésének problémájára.

A magyarországi kapacitások elegendő forrás biztosításával megbirkóznának a tárolás feladatával, valószínű azonban, hogy ennek költségeit az érintett internet-szolgáltatók és távközlési cégek a végfelhasználókkal fizettetik majd meg - jegyezte meg Konkoly-Thege Szabolcs.

Kulcsszavak: távközlés jog EU Symantec

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Így mobiloznak a magyarok nyáron a Balatonnál

Ahogy nyáron az M7-es autópályán gyakoribb a sűrű forgalom, és a vendéglátás számára is csúcsszezont jelent ez az időszak a Balaton térségében, úgy a mobilhálózat kihasználtsága is kiugró ezekben a hónapokban: augusztusban pörög a legtöbb mobiladat, ezen belül is a legnagyobb forgalmat Siófokon bonyolítják. A Balaton-átúszás idején, amire idén július 21-én kerül sor 42. Lidl Balaton-átúszás néven, elsősorban a hanghívások száma emelkedik meg egy hasonló nyári naphoz képest, egy átlagos téli naphoz képest pedig ilyenkor jóval hosszabban, négy-kilencszer annyi ideig telefonálnak az emberek – derül ki a Yettel friss balatoni mobilforgalmi elemzéséből.

2024. július 19. 18:29

Megcélozzuk a csillagokat: itt a HMD Skyline, a márka első flagship készüléke

A Human Mobile Devices bemutatta az első saját gyártású flagship készülékét: megérkezett a HMD Skyline. A digitális detoxot, a javíthatóságot és különleges kamerát ötvöző prémium okostelefont azoknak tervezték, akik minden pillanatban ráéreznek a lehetőségekre: a 108MP-es tripla főkamera Capture Fusion, 4X Zoom és különleges portré módjai gondoskodnak róla, hogy ne legyen olyan vibe, amit ne őrizhess meg örökre.

2024. július 18. 17:39

Élvezze a Kékszalag vitorlásversenyt a Telekom innovatív megoldásaival!

Digitálisan is szintet lép az 56. Kékszalag vitorlásverseny, kihasználva a Magyar Telekom kiváló balatoni 5G lefedettségét, privát campus hálózatát és az idei évre kialakított innovatív együttműködéseit. A július 18-20-án megrendezett versenyt négy vízi-, három drón- és három parti kamera közvetíti majd, a hajók követését pedig a Széchenyi István Egyetem Digitális Fejlesztési Központja és a Magyar Telekom által kifejlesztett nyomkövető rendszer biztosítja.

2024. július 17. 19:26

A HONOR 200 Pro és a HONOR 200 DXOMARK ezüst címkét értek el csúcsminőségű kamerateljesítményükkel

A HONOR büszkén jelenti be, hogy a HONOR 200 és a HONOR 200 Pro készülékek elnyerték a tekintélyes DXOMARK ezüst (“Silver”) címkét kiemelkedő kamerateljesítményükért. Ez az elismerés kihangsúlyozza a HONOR azon törekvését, hogy csúcsminőségű fotózási élményt nyújtson mindenki számára.

2024. július 17. 17:53

Tedd biztonságossá az online kommunikációd idén nyáron

A Rakuten Viber szeretné emlékeztetni a felhasználókat arra, hogy a nyári kommunikáció nyüzsgésében hogyan maradjanak védettek és biztonságosak online. A Rakuten Viber mindig is arra összpontosított és figyel a jövőben is, hogy biztonságos és megbízható kommunikációs platformot nyújtson felhasználóinak, függetlenül azok tartózkodási helyétől. 

2024. július 17. 16:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Akár 50% időmegtakarítást jelenthet a PS szinte érintésmentes könyvelési megoldása

2024. július 16. 16:29

ESET kiberfenyegetettségi jelentés: egyre gyakoribb a mesterséges intelligencia és a deepfake a támadásokban

2024. július 5. 09:55

A Schneider Electric a világ legfenntarthatóbb vállalata a TIME szerint

2024. július 4. 19:09

A legmodernebb digitális oktatási rendszert valósította meg a Delta Systems a Corvinus Egyetemen

2024. július 1. 12:59