A dél-koreai LG 10 százalékos fejlődést vár eladásaiban

MTI Sajtóadatbank, 2006. január 6. 08:46
A dél-koreai LG ipari csoport, amely elsősorban elektronikai berendezéseiről ismert, az idén egészében 10 százalékkal szeretné növelni eladásait, exportját viszont 16 százalékkal, amely így elérné a 46,4 milliárd dollárt. Csütörtökön bejelentette azt is, hogy kutatásra és fejlesztésre ebben az évben 10 és fél milliárd dollárnyit fordít, ennek 70 százalékát fejlesztésre, azaz elsősorban létesítmény-beruházásokra.
Az LG csoport, amely magában foglalja az LG Electronics mellett egyebek között az LG.Philips képernyőgyártó vegyes vállalkozást és az LG Chem vegyipari vállalatot is, megerősítette, hogy Lengyelországban az első félévben kezdi meg folyadékkristályos televíziói és monitorai gyártását. Plazma televízióinak gyártását eközben Dél-Koreában fejleszti, és legfejlettebb technológiájú elektronikai berendezéseiből az amerikai és az európai piac mellett az orosz, a kínai és az indiai piacon is szeretné felfuttatni eladásait.

A magyarországi érdekeltséggel is rendelkező dél-koreai LG Electronics, a világ második számú síkképernyő-panel gyártója azt fontolgatja, hogy 2007-ben üzembe helyez még egy gyártósort. Ezzel majdnem megkétszerezné a kapacitását, s így a világ elsőszámú gyártója lehetne.

Az LG Electronics novemberben közölte, hogy az idén 50 százalékkal növeli gyártó kapacitását, és ezzel 2006 második felében havonta 180 ezerrel több, összesen 550 ezer PDP panelt tud majd előállítani, majd 2007-től - ha a másik beruházás megvalósul – havi 730 ezerrel többet.

A társaság becslése szerint a síkképernyők piaca 2010-ben a jelenlegi háromszorosára növekszik, és 25 millió eladására lehet számítani évente. A vállalat vezetői úgy látják, hogy rohamléptekkel bővül a nagy tévékészülékek kereslete, s a világ egyre inkább a digitális televíziózás irányába megy.

A vállalat korábban már jelezte, hogy másik érdekeltsége, az LG.Philips - amely a holland Philips az LG Electronics lapképernyő gyártó 32,9-37,9 százalékos közös vállalata (a többi részvény közkézi) - számos kelet-európai országban vizsgálja egy lapképernyőket gyártó üzem építésének a lehetőségét. Az üzem lapképernyő paneleket állítana elő. A beruházás tervezett nagyságrendjéről a cég maga nem adott tájékoztatást.

A Philipsnek Székesfehérváron van érdekeltsége, ott a gyár igazgatójának szeptember végi közlése szerint az idén 700 ezer LCD televízió készül. A gyár júliusban kezdte meg a folyadékkristály kijelzésű, lapos, keskeny, könnyű tévékészülékek tömeges gyártását, korszerű televíziók előállításához 60 százalékos arányban magyar beszállítóktól szerzi be a fém-, a műanyag- és csomagolóanyagokat, valamint az elektronikai részegységet a cég. Az LCD kijelző az LG-Philips távol-keleti gyárából érkezik Székesfehérvárra.

Az LG.Philips LCD Co. Ltd., a világ második számú lapképernyőgyártója - az összes fajta képernyőből saját állítása szerint világelső - októberben 227 milliárd vonos (218 millió dollár) adózott eredményt jelentett a harmadik negyedévről, több mint ötször nagyobbat a második negyedévi 41 milliárd vonnál, habár még 22 százalékkal elmaradt a 2004-es harmadik negyedben elért 291 milliárd vontól.

Mind az eladott mennyiségek, mint az árak javultak a lapos képernyőknél és az elektronikus kijelzőknél, habár az árak még elmaradnak a tavalyi csúcstól. Úgy vélték, hogy további áremelkedésre az év végéig már nem lehet számítani az átlag szintjén.

Nagy reményeket fűznek a tervezett lengyelországi modulüzemükhöz is - a 429 millió eurós, Wroclaw környéki beruházást szeptemberben jelentették be, ehhez a lengyel kormány 99 millió zlotys (6 milliárd forint) támogatást ad. Az építkezést a jövő év első felében kezdik, 2007-től már termelne, és a kapacitást 2011-re futtatnák fel évi 11 millió LCD-televíziós modulra.

Az üzemi eredmény 240 milliárd vonra (230 millió dollár) emelkedett a második negyedévi 29 milliárd vonról. A 2004-es harmadik negyedben 256 milliárd von volt.

Az értékesítés 19 százalékkal 2,741 billió vonra (2,63 milliárd dollár) nőtt a második negyedévi 2,308 billió vonhoz képest, és 46 százalékkal volt nagyobb az egy évvel azelőtti 1,875 billió vonnál.

Tökéletesre csiszolt autóval döntené meg világrekordját a Széchenyi-egyetem hallgatói csapata

A SZEnergy Team tavaly májusban az energiahatékonysági és az autonóm kategóriát is megnyerve, kettős győzelemmel és saját korábbi világcsúcsát megdöntve zárta a világ legnagyobb energiahatékonysági versenyét, a Shell-Eco Marathont. A győri Széchenyi István Egyetem csapata idén a szokásosnál is magasabbra tette a lécet: a cél a dupla címvédés, ha lehet, újabb világrekorddal. Mielőtt elutaztak volna a verseny helyszínére, bemutatták elkészült fejlesztéseiket.

2024. május 20. 12:34

A Continental budapesti gyára „Megbízható Munkaadó” díjat kapott

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) idén többek között a Continental budapesti telephelyét, a Continental Automotive Hungary Kft.-t díjazta a „Megbízható Munkaadó” címmel – melyet 2022-ben a teljes magyarországi Continental csoport nyert el. A rangos díjat az újonnan bevezetett szabályok értelmében a győztes az eddigi kettő helyett, immáron három évig tudhatja magáénak. Az elismeréssel azon cégeket tüntetik ki, amelyek példaértékű módon gondoskodnak dolgozóik munka-, valamint életkörülményeiről.

2024. május 20. 10:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59