Internetet minden magyar háztartásba!

MTI Sajtóadatbank, 2006. január 16. 09:04
Minden magyar háztartásban 10 éven belül legyen internet, legyen az olyan természetes, mint a színes televízió - mondta Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter az eMagyarország Szakmai Napon pénteken Budapesten.
A negyedik alkalommal megrendezett konferencia a konvergenciával, a távközlési cégek, az informatika és a média közötti összetartással foglalkozik. A miniszter hangoztatta: célkitűzés, hogy öt éven belül minden magyar háztartásnak legyen fizikai lehetősége az internet-csatlakozásra. Ha meg tudják valósítani a hálózati lefedettséget szélessávban minden háztartásra, akkor nem utópisztikus az a terv, hogy valóban legyen is tíz éven belül internet minden háztartásban - tette hozzá a miniszter.

Kovács Kálmán szerint a digitális átállás a teljes kommunikáció területén egy karnyújtásnyira van. A konvergencia, a technológiák közötti átjárhatóság ma már nem csak egy műszaki lehetőség, hanem gyakorlat. Hangsúlyozta, hogy az elmúlt két évben az internet-felhasználásban a növekedés töretlen volt, miközben megtörtént egy technológia-váltás, az átállás a szélessávra.

Kovács Kálmán kiemelte, hogy 2006-ban közel 2 millió internet-felhasználó van naponta Magyarországon. Míg 2002 közepén mintegy 15 millió kattintás volt Magyarországon naponta, addig 2006 januárjára ez a szám mintegy meghétszereződött, elérte a 110 milliót.

Elmondta: a piaci versenyképesség kulcsa a tartalomszolgáltatásban való megjelenés. Kitért arra, hogy a fogyasztó oldaláról nézve kezd eltűnni a különbség a vezetékes, a mobil, a kábeles és a műsorterjesztési szolgáltatások között. A jövő az integrált szolgáltatások felé vezet, és ennek kell a szabályozás oldaláról is megfelelni - tette hozzá.

A miniszter a teljes digitális átállás társadalmi hatásai közül, a közvetlen fogyasztói hasznon túl kiemelte a versenyképességi, innovációs és a társadalmi esélyteremtés elemeit.

Alun Michael, az Egyesült Királyság ipari és regionális minisztere a digitális televíziózás tapasztalatairól szólva elmondta, hogy Anglia az elsők között tért át 1998-tól a digitális szolgáltatásokra, és jelenleg a lakosság 66 százaléka használja a szolgáltatást. Elmondta: a teljes analóg leállásra és a digitális átállásra meghatározott időpont az Európai Unióban 2012. Kiemelte, hogy Amerikában az informatika és a kommunikációs technológia 80 százalékban járul hozzá a GDP növekedéséhez, az EU-ban viszont ez az arány csak 40 százalék volt.

A konferencia sajtótájékoztatóján Kovács Kálmán kiemelte, hogy az információs társadalom kialakulása érdekében Magyarország technológiai oldalról, szabályozási oldalról és felhasználói oldalról is megtette azokat a lépéseket, amelyek alapján elmondható, hogy nem fog Európától lemaradni, akár ott lehet az élvonalban. Hozzátette: minél gyorsabb az áttérés az új digitális platformra, annál nagyobb az esély Magyarország versenyképességének emelésére.

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A magyar vásárlók közül választják a legtöbben környezettudatosságból a felújított mobilt

Nagyjából 300 tonna szén-dioxidtól kímélte meg a környezetet a Rejoy és a három további piacon jelen lévő anyacége, a Flip Technologies – ez átszámítva 150 személyautó éves kibocsátásának felel meg. A piactér régiós ügyfélfelmérése szerint arányaiban a magyar vásárlók közül voksolnak a legtöbben a felújított készülékekre környezettudatossági szempontokból – ebben pedig a boomer és millenial korú ügyfelek a legaktívabbak.

2024. április 21. 16:50

Nem érdemes otthon őrizgetni a régi mobilokat

Bár látható javulás, a magyarok több mint fele még mindig otthon tárolja használaton kívüli, régi mobiltelefonját – derült ki a Yettel legutóbbi országos, reprezentatív kutatásából. A milliónyi fiókban heverő mobilkészülékből rengeteg értékes anyag újra felhasználható lenne, miközben a bennük lévő akkumulátor évek alatt akár tűzveszélyessé is válhat. Most a használt mobilok akár 30 000 Ft-ot is érhetnek a Yettelnél.

2024. április 19. 11:50

Megjelent a világ első unalmas telefonja

A Heineken a street kultúra ízlésformálójával, a Bodegával együttműködve bemutatta a Human Mobile Devices (HMD) által gyártott "The Boring Phone" készüléket.

2024. április 18. 13:15

Már egy évtizede társ a mindennapokban: 10 éves a Simple alkalmazás

Magyarország egyik legnépszerűbb mobilappja*, a Simple alkalmazás idén ünnepli a 10. születésnapját.  Az applikáció 2014. április 15-én vált elérhetővé az alkalmazásboltokban, az elmúlt évtizedben már több mint hárommillióan töltötték le, és indulása óta már több mint 50 millió in-app és 80 millió NFC tranzakció futott át rajta. A fejlesztő és üzemeltető OTP Mobil számításai alapján 2023-ban a hazai online autópálya-matrica, a közterületi parkolójegy értékesítés és a QR-kód alapú csekkbefizetések is mintegy majdnem ötöde a Simple appon keresztül történt. 

2024. április 15. 13:02

Tavaszi fotózási tippek a HONOR-tól

A HONOR jobbnál jobb hardverrel és szoftverrel teszi izgalmasabbá a fotózást, de a funkciók és lehetőségek kihasználásához érdemes észben tartani pár egyszerű tippet ahhoz, hogy a lehető legszebb képeket készíthessük el.

2024. április 11. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50