Adattárolás: az árak zuhannak, a forgalom és a kapacitás megugrik

forrás Prim Online, 2006. február 19. 11:02
Az egy terabájtra jutó ár 41,2%-os csökkenése sem tudta lassítani a kelet-közép-európai lemezes tárolópiac növekedését. Az IDC hat térségbeli országra (Csehország, Horvátország, Lengyelország, Magyarország, Oroszország és Szlovákia) kiterjedő új felmérése szerint a lemezes tárolók szállítóinak árbevétele egészséges, 7,4%-os mértékben nőtt 2004-ben, és a 2005-re becsült további 10,8%-os bővüléssel várhatóan meghaladja az 587 millió dollárt.
Az előzetes adatok alapján a folyamatosan erősödő adatáradattal küzdő szervezetek 2005-ben 30%-kal növelték adattárolási kapacitásukat. A külső tárolóknál még gyorsabb volt a fejlődés: a szállítók árbevétele mintegy 18%-kal, 428 millió dollár körüli értékre emelkedett, a kapacitás pedig 42%-kal, közel 14 ezer TB-ra bővült.

„A költségvetési korlátok és a tenderkiírások számának csökkenése miatt a hangsúly a nagyvállalatoktól a dinamikus KKV-szegmens felé tolódik” – mutatott rá Philip Korinek, az IDC CEMA adattárolásért felelős vezető elemzője. „A nemzetközi szállítók gyorsan telepíthető, könnyen bővíthető, rugalmas és versenyképes árú megoldások fejlesztésével reagáltak erre a jelenségre.”

A lemezes tárolók összforgalmának legnagyobb hányadát a piac valamivel kevesebb mint egyharmadát kitevő Oroszország adta 2004-ben, és 2005-ben is ez lesz a helyzet. A második helyen Lengyelország, a harmadikon pedig Csehország állt. Kétezernégyben ez a három ország adta együtt az árbevétel 73%-át, és az előzetes adatokból ítélve 2005-ban is ők foglalják el a dobogós helyeket. A következő években az IDC várakozásai szerint mind árbevétel, mind pedig kapacitás szempontjából Horvátország lesz a régió legdinamikusabban fejlődő piaca.

A lemezes tárolók magyarországi piacán a 2003-as lendületes bővülést követően 2004-ben lassult a növekedés üteme. A piac forgalma 13,6%-kal, 71,39 millió dollárra zsugorodott a 12 hónappal korábbi állapothoz képest. A konszolidált lemezes tárolórendszerek iránti végfelhasználói kereslet növekedése nyomán azonban a kiszállított lemezkapacitás 61,2%-kal meghaladta az egy évvel korábbi értéket. A 2004-ben Magyarországon értékesített teljes lemezkapacitás elérte a 2590 terabájtot. Az éles verseny tovább csökkentette az egy GB-ra vetített tárolóárakat, ami előnyös volt az árérzékeny végfelhasználói szervezetek számára. A helyi KKV-k is megkezdték az alsóbb kategóriás tárolóalrendszerek vásárlását. Erre reagálva a fő szállítók – a HP, az EMC és az IBM – kimondottan kis- és középvállalati felhasználóknak szánt, vonzó, alapszintű megoldásokkal jelentek meg. Mivel az éles szállítói verseny csökkentette a hardveren elérhető profitrést, a szállítók egyre inkább az adattárolási szoftverekre és a különböző értéknövelt szolgáltatásokra összpontosítottak.

A 2005-ös becslések szerint Magyaroszágon mintegy 20,5%-kal nőtt a kiszállított lemezes tárolókapacitás a 12 hónappal korábbi állapothoz képest. Az árbevétel és a terabájtérték 2004-es eredményekkel összehasonlított emelkedése 20,9 illetve 41,7% volt. Az adatbázisok méretének gyors növekedése tárolókapacitásuk bővítésére és információkezelési megoldások bevezetésére ösztönzi a magyar végfelhasználókat.

„Az adattárolási piac fejlődésének motorját nem csupán az adatáradat és az adatbázisok bővülése hajtja” – magyarázta Korinek. „A vállalatok ma már minden területen alkalmazásokat – pl. e-mail, video streaming és grafikus tervezőszoftvereket – használnak napi működésük, illetve értékesítési és marketingtevékenységük támogatására. Ezek a nagy memóriaigényű alkalmazások olyan új adattípusokat generálnak, amelyek tárolásához rengeteg helyre van szükség.”

Összesített árbevételt tekintve a kelet-közép-európai adattárolási piacot három szállító, a HP, az EMC és az IBM uralja. Bár a HP 2004-ben is megőrizte első helyét a tárolószállítók között, a külső tárolók dinamikus szegmensében át kellett adnia az elsőbbséget az EMC-nek. Az IBM összesítésben a harmadik helyen végzett. Tavalyelőtt ez a három szállító gyűjtötte össze együtt a piaci árbevétel több mint 86%-át.

„Bár a belső tárolók továbbra is egészséges részesedéssel bírnak a piacon, a külső egységeké a legdinamikusabb, igazán gyorsan fejlődő szegmens” – állapította meg Korinek. „Ám ez nem feltétlenül annyira előnyös a csak tárolókra szakosodott szállítóknak, mint amennyire első hallásra tűnik. A kelet-közép-európai felhasználók többnyire szerverinfrastruktúra-szállítójuktól szerzik be a tárolókat. Ha részesedésüket növelni kívánják, a tárolószállítóknak partnerkapcsolatot kell kiépíteniük az integrátorokkal és más megoldásszállítókkal.”

Az IDC várakozásai szerint a belátható jövőben tovább gyorsul a térség szervezeteinél az adattömeg bővülésének üteme. Így változatlanul erős marad a tárolóeszközök iránti kereslet: az árbevétel várható növekedése 2006-ban közel 20%, 2007-ben pedig 18,5% lesz. A kapacitás az előrejelzések szerint 39 illetve 31%-kal bővül majd 2006 és 2007 során.
Kulcsszavak: trend adattárolás IDC

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az ABB az elektromos buszokhoz készült, energiahatékony motor- és invertercsomagot vezet be a piacra

Az ABB bejelentette az AMXE250 motorból és HES580 inverterből álló, kifejezetten az elektromos buszok igényeire szabott új és innovatív csomagjának bevezetését. Az új hajtáscsomag, amelynek harmonikus működése egy hatékonyabb, megbízhatóbb és az ipar számára azonnal rendelkezésre álló megoldást eredményez, jelentős előrelépést jelent a tisztább és fenntarthatóbb közlekedési lehetőségek terén.

2024. június 17. 11:28

K&H: Adatvédelem szintjén csak kevesen értenek az AI-hoz

Egyre több cég alkalmazza a mesterséges intelligenciát, de kevesen mondhatják el, hogy tisztában vannak azzal, hogy milyen hazai és nemzetközi, pénzügyi, felügyeleti és adatvédelmi szabályokat szükséges betartaniuk és hogyan alakíthatnak ki egy biztonságos, felkészült környezetet egy AI projekt megvalósulásakor. 

2024. június 17. 09:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

2024. június 12. 11:43

Elstartolt a Startup Safari Budapest 2024

2024. június 10. 11:40

Marad-e az AI homály a vállalkozások körében?

2024. június 3. 13:02

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30