Az egyesülésről tárgyal az Alcatel és a Lucent

Milkovits Gábor, 2006. március 24. 18:04
A francia Alcatel és az amerikai Lucent távközlési eszköz-gyártók a Reuters értesülése szerint tárgyalásokat folytatnak a két vállalat egyesítéséről, amellyel a világ legnagyobb, 21 milliárd eurós éves forgalmú cége jönne létre a piacon.
Az egyesített Alcatel-Lucent óriás ezzel átvehetné a vezetést a jelenlegi első Cisco Systems-től. A két vállalat már folytatott hasonló tárgyalásokat, még 2001-ben, akkor azonban a Lucent végül elállt szándékától, mivel visszariadt az Alcatel várható dominanciájától. A mostani megbeszélések során hivatalosan „egyenlő felek egyesüléséről” tárgyalnak, ugyanakkor elemzők szerint az Alcatel fölénye most még nyilvánvalóbb, mint öt éve volt. A cégek egyesített piaci értéke meghaladná a 28 milliárd eurót, amiből 18,4 milliárd az Alcatel-re jutna. Emellett a francia félnek a papírjai is drágábbak és keresettebbek, mint a leendő amerikai partneréi. Ráadásul, miközben az Alcatel a vártnál jobb 2005-ös negyedik negyedéves eredményről és 7%-os forgalomnövekedésről számolt be nemrég, addig a Lucent legfrissebb, idei első negyedéves bevételei 12%-os visszaesést mutatnak. A Lucent gyengesége alapvetően abban rejlik, hogy tevékenysége túlnyomórészt a hagyományos vezetékes telefonos technológiához kapcsolódik, így az egyesülés sokat javíthatna stratégiai pozícióján.

Szakértők szerint ugyanakkor az Alcatel önmagában is növekedés- és életképes vállalat maradhatna. A cég 2001-ben főként a Lucent száloptikai részlege után érdeklődött, a mostani egyesülési szándék mögött azonban nem tudni, hogy áll-e ilyen konkrét ok. Két hete Frank D’Amelio, a Lucent igazgatója azt nyilatkozta a Reuters-nek, általában az egyesülésekről beszélve, hogy a nagy méret már önmagában is nagy piaci előny, nem is beszélve az alacsonyabb működési költségekről.

Kulcsszavak: +céginfo Alcatel Lucent

Adatvédelem a felhasználók igényeire szabva – így segít a Samsung Knox

Naponta akár több százszor is kezükbe vehetjük mobiltelefonunkat, így az eszközök olyannyira mindennapjaink részévé váltak, hogy még otthonunkat is ritkán hagyjuk el nélkülük. Hozzánk tartoznak, és az olyan robbanásszerű, új technológiák, mint az AI vagy a generatív mesterséges intelligencia rendkívül izgalmas lehetőséget kínálnak a készülékek felhasználására – kiszélesítve a lehetőségek tárházát. 

2024. május 21. 20:39

Autorun Organizer 5.40

Az Autorun Organizer segítségével az automatikusan induló programokat tetszés szerint tudjuk törölni vagy felvenni a rendszerben. Felkutatja és kilistázza az összes telepített alkalmazást, illetve a futó folyamatokat. A listába könnyedén felvehetünk saját elemeket is.

2024. május 21. 19:56

Foxit PDF Reader 2024.2.1.25153

Funkciókban gazdag PDF olvasó program PDF fájlok megnyitására és szerkesztésére. Lehet vele jegyzeteket, kiemeléseket, szövegdobozokat hozzáadni, oldalakat forgatni, nagyítani és menteni. A dokumentumhoz kép, hang- és videótartalom is csatolható.

2024. május 21. 19:52

Hazánkban is megkerülhetetlen lesz a mesterséges intelligencia

Magyarországon is versenyhátrányba kerülnek azok a munkavállalók, akik nem képesek alkalmazni a mesterséges intelligenciát (MI), és azon médiavállalatok, amelyek nem integrálják az új technológiákat a munkafolyamataikba – olvasható a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss tanulmányában, hozzátéve: a magyarok inkább pozitívan gondolnak az MI-megoldásokra.

2024. május 21. 19:10

Így hasznosíthatod újra régi laptopodat a gyerek számára

Van a családban gyerek és van egy régebbi laptopod is? Ahelyett, hogy leadnád a laptopot egy elektronikai hulladékgyűjtőbe vagy elásnád a szekrény mélyére a kacatok közé, miért nem kelted inkább új életre a közeledő gyereknap alkalmából? Egy régi vagy nemrégiben lecserélt laptop nem feltétlenül használhatatlan, ezért a tovább örökítése kiváló módja az újrahasznosításnak. 

2024. május 21. 17:41

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59