A szétválás részletei a Graphisoft közgyűlésén

MTI Sajtóadatbank, 2006. június 15. 08:33
Az alaptevékenységként szoftverfejlesztéssel foglalkozó 20,985 milliárd forint saját tőkéjű Graphisoft Európai Részvénytársaság (SE) szétválasztásánál az igazgatóság a június 29-i rendkívüli közgyűlésen a jogutód Graphisoft vagyonmérleg-tervezetét 16,639 milliárd forint, míg a Graphisoftból kiváló Graphisoft Park SE mérlegét 4,346 milliárd forint saját tőkével javasolja elfogadni - közölte az igazgatóság a tőzsde honlapján.
A június 29-i rendkívüli közgyűlésen a tulajdonosok döntenek a társaság szétválasztásáról: arról, hogy a Graphisoftból váljon ki az ingatlanfejlesztésre alakuló Graphisoft Park SE. A társaság szétválásáról a részvényesek az április 28-i éves rendes közgyűlésén hozták meg az előzetes határozatot.

A rendkívüli közgyűlésén a részvényesek meghallgatják az igazgatóság beszámolóját az átalakulással kapcsolatos eddigi tevékenységről. Jóváhagyják a szétválással kapcsolatos vagyonmérleg- és leltár tervezeteket, döntenek a szétválási szerződés elfogadásáról és nyilatkoznak a jogutód társaságokban való részvételről.

A közgyűlés határoz a kiválással létrejövő és ingatlanhasznosítással foglalkozó Graphisoft Park SE igazgatóságának megválasztásáról és az új  társaság alapszabályának elfogadásáról is. A részvényeseknek határozniuk kell a jogutód társaságokban részt venni nem kívánó tulajdonosokkal való elszámolás kérdésében.

Minden egy Graphisoft részvényért egy Graphisoft Park részvényt kapnak a közgyűlés időpontjában tulajdonos részvényesek. Akik nem kívánnak részvényesek maradni egyik, vagy másik társaságban, azok az igazgatóság javaslata szerint a Graphisoft részvények után részvényenként 2,34 eurót, a Graphisoft Park részvényekért pedig 2,14 eurót kapnak.

A közgyűlés napirendjén szerepel a Graphisoft Park SE igazgatóságának felhatalmazása a cég részvényeinek a Budapesti Értéktőzsdére történő bevezetésének kezdeményezésére.

A Graphisoft korábban azt közölte, hogy az igazgatóság várakozásai szerint a szétválási eljárás, beleértve a részvények tőzsdei bevezetését is, 2006-ban befejeződik.

Az átalakítást azzal indokolták, hogy a cég tulajdonában lévő ingatlanportfolió fejlesztése külön finanszírozási forrást igényel. Ugyanakkor a befektetők szakosodása nem kedvez annak, hogy az alaptevékenységként szoftverfejlesztéssel és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatásokkal foglalkozó cég ingatlanfejlesztéssel foglalkozzon. Az igazgatóság a társaság szétválasztásától az aktív befektetői bázis bővülését reméli.

Az igazgatóság az előnyök mellett már korábban felhívta a figyelmet a kockázatokra is. Egy viszonylag alacsony tőzsdei tőkeértékű társaság két kisebb kapitalizációjú cégre válik szét. Az alaptevékenységet végző társaság saját tőkéje csökken. A Graphisoft jelenlegi pénzügyi stabilitását a nagy, jelzálogmentes ingatlanvagyon is támogatja.

A kiválást követően a Graphisoftnál az összköltségek közel kétharmadát kitevő készpénz és egyéb likvid eszköz maradna. A kiválás évi mintegy 100 ezer euró többletköltséget okoz, nem számítva a tőzsdei bevezetés várhatóan idén jelentkező egyszeri költségét.

A Graphisoft Park 82.354 négyzetméter földtulajdonon nettó 16.900 négyzetméter felépítménnyel rendelkezik. Az ingatlanportfolió értékcsökkenési leírással módosított bekerülési értékét az igazgatóság 24 millió euró értékben vette figyelembe, és a folyamatban lévő, valamint a tervezett projektek becsült további költségei mintegy 40 millió eurót tesznek ki. A Jones Lang LaSalle elemzői szerint a portfolió piaci értéke 38,5 millió euró. A Graphisoft alaptevékenységének értékelését a Raiffeisen Bank Rt. végezte el. A relatív árazási módszerrel történt számítás a szoftvertevékenység sajáttőke értékét - konzervatív megközelítésben - 55 millió euróra becsülte.

A Graphisoft Park az idén várható bevétele a bérbeadásból 3,2 millió euró lesz, jövőre 4,8 millió euró, 2008-ban 6,3 millió euró, 2009-ben pedig 6,8 millió euró. A tervek szerint 2008 végére körülbelül 40 ezer négyzetméter terület - iroda, raktár, parkoló - lesz bérelhető.

A Graphisoft igazgatósága által javasolt üzleti stratégia szerint az adózott nyereséget osztalékként kifizetnék, ami a számítások szerint a következő négy év során részvényenként 0,04 euróról 0,17 euróra emelkedik és hosszú távon 0,22-0,24 euró lehet.

Kulcsszavak: +céginfo Graphisoft

K&H: Adatvédelem szintjén csak kevesen értenek az AI-hoz

Egyre több cég alkalmazza a mesterséges intelligenciát, de kevesen mondhatják el, hogy tisztában vannak azzal, hogy milyen hazai és nemzetközi, pénzügyi, felügyeleti és adatvédelmi szabályokat szükséges betartaniuk és hogyan alakíthatnak ki egy biztonságos, felkészült környezetet egy AI projekt megvalósulásakor. 

2024. június 17. 09:55

A Samsung új okosórája mélyreható betekintést kínál egészségügyi állapotunkról

A Samsung bejelentette okosóra termékcsaládja új tagjának bevezetését.  A júniustól Magyarországon is kapható Galaxy Watch FE készülékkel még több felhasználó férhet hozzá a vállalat fejlett és átfogó, jóllétet szolgáló élményéhez. A Galaxy Watch FE a Galaxy Watch úttörő hardverteljesítményét és fejlett egészség- és fitneszmegőrző funkcióit stílusos és tartós kialakítással ötvözi. Az új okosóra ideális lehet mindazoknak, akik széleskörű ismeretekkel javítanának általános egészségi állapotukon és jóllétükön.

 

2024. június 16. 13:55

Nyártól Net-Coach-ok segítik az NMHH céljait

2024. június 15-én sikeres záróvizsgát tettek a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és az Apor Vilmos Katolikus Főiskola közös kezdeményezésével indult Újmédia Pedagógia ösztöndíjas felnőttképzési program hallgatói. A Net-Coach-programban az NMHH a magyar pedagógusokkal összefogva olyan tudásközösséget épít, amely segít az iskoláknak és a családoknak megérteni az újmédia világát és sikeresen megküzdeni a digitális élet kihívásaival.

2024. június 16. 12:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

2024. június 12. 11:43

Elstartolt a Startup Safari Budapest 2024

2024. június 10. 11:40

Marad-e az AI homály a vállalkozások körében?

2024. június 3. 13:02

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30