Elektronikus cégügyintézés: nő a céginformációs szolgálat szerepe

MTI Sajtóadatbank, 2006. július 3. 09:12
Július 1-től a céginformációs szolgálat működését is az új társasági és cégtörvényhez igazította az igazságügyi és rendészeti miniszter, mivel a távlati cél, hogy valamennyi cégügyet elektronikusan intézzenek az érintettek, és így kérjék a céginformációkat is.
A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a Cégnyilvántartási és Céginformációs Szolgálat új neve júliustól: Céginformációs és az Elektronikus Cégeljárásban Közreműködő Szolgálat.

A szolgálattól az eddigi céginformációk - névjegy (cégbizonyítvány), cégkivonat, cégmásolat - mellett azt is meg lehet kérdezni, hogy az adott cégnév névfoglalás alatt áll-e. (A cégbíróság kérelemre 60 napra lefoglal egy cégnevet, de ha ezen idő alatt nem indul meg a cégbejegyzés, akkor a név szabaddá válik és azt más használhatja.)

A névjegy - amikor csak arra kíváncsi a kérdező, hogy adott nevű cég létezik-e, és ha igen, hol - költségtérítése 1000 forint (ez eddig 1500 forint volt). A cégkivonatért fizetendő 3 ezer, illetve a cégmásolatért járó 5 ezer forintos térítés nem változott. (A cégmásolat valamennyi bejegyzett és törölt adatok tartalmaz egy cégről, míg a cégkivonat csak az aktuálisakat.)

A papír alapú mérlegbeszámolót továbbra is 4 ezer forintért lehet megkapni egy cégről, de elektronikusan csak 500 forint térítést kell érte fizetni.

Az a cég, amely elektronikusan adja be a beszámolóját, egységesen 3 ezer forintot fizet ezért, viszont a papíron beadott beszámoló után a jogi személyiségű cégeknek 10 ezer, míg az a nélkülieknek 5 ezer forintot kell fizetni (ráadásul a benyújtás előtt).

Ezek a díjak változatlanok, viszont amíg egy Cégközlöny valamennyi közleményéért jelenleg 100 ezer forint költségtérítés jár, addig júliustól csak 30 ezer lesz a díj (jövő ősztől viszont on-line bárki által elérhető lesz a Cégközlöny).

A szolgálat működéséről és a költségtérítésről szóló rendeletet július 1-jétől kell alkalmazni. Jövő év első napjától a szolgálat ügyfélszolgálatán bankkártyával is lehet fizetni a kért szolgáltatásért.
Kulcsszavak: közigazgatás

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Csökken a magyar vállalkozások száma, a MI pedig alig várja, hogy ezen lendítsen

Csökken a magyar vállalkozások száma, azaz a megszűnések és felszámolások meghaladják az újonnan alapított cégek számát, amelyek hátterében a nem elég körültekintő üzleti tervezés, vagy akár a nem hatékony munkafolyamatok állhatnak – derül ki a Billingo, az egyik leggyakrabban használt, online számlázóprogramot fejlesztő hazai cég összefoglalójából. 

2024. június 23. 13:54

Különleges naperőmű kezdte el működését Környén

Egyre több magyarországi iparvállalat tesz komoly lépéseket, hogy zöldebbé tegye energiafogyasztását. Számukra azonban kihívást okozhat, hogy az időjárásfüggő naperőműveket hogyan integrálják költséghatékonyan rendszereikbe. 

2024. június 23. 10:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A kvantumtechnológia alapjaiban változtatja meg jövőnket

2024. június 20. 16:28

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

2024. június 12. 11:43

Elstartolt a Startup Safari Budapest 2024

2024. június 10. 11:40

Marad-e az AI homály a vállalkozások körében?

2024. június 3. 13:02