9 ezer munkahelybe kerül az Alcatel és a Lucent Technologies egyesülése

MTI Sajtóadatbank, 2006. július 12. 11:15
Az amerikai Lucenttel egyesülő francia Alcatel 9 ezres létszámcsökkentést jelentett be, ez teljes alkalmazotti állományának 10 százaléka.
A Lucent hétfőn profitfigyelmeztetést adott ki, miután a harmadik negyedben gazdálkodása  a korábbiaknál várhatóan gyengébben alakult. Hétfőn tőzsdezárás után a Lucent előzetes jelentésében részvényeként 2 centes adózott eredményről számolt be a harmadik negyedről az egy évvel korábbi 7 cent után. A június 30-án befejeződött negyedben forgalma is csökkent, 2,04 milliárd dollárra a korábbi 2,34 milliárd dollárról. Végleges adatokat a cég július végén tesz közzé.

Az Alcatel és az amerikai Lucent Technologies áprilisban bejelentett egyesülése révén 21 milliárd eurós árbevételű cégcsoport jön létre, amely a 24 milliárd eurónak megfelelő forgalmú amerikai Cisco Systems után a világ második számú távközlési hálózatépítője lesz.

Az új vállalatban az Alcatelnek 60 százalékos, a Lucentnek 40 százalékos a részesedése. A szinergiahatások révén három év alatt adózás előtt 1,4 milliárd eurós megtakarítást várnak. Az egyesült cég távlati célja, hogy világelső legyen a távközlési hálózatépítésben, ebben több mint 26 ezer fős mérnöki és kutatógárdára építhet.

Az ügyletet indokolja, hogy a kereslet ugyan nő, de jelenleg már túlkínálat is érezhető a távközlési berendezések piacán: túl sok gyártó vadászik viszonylag kevesebb vevőre, miután a távközlési vállalatok körében már két éve óta zajlik a konszolidáció, főleg az Egyesült Államokban.

A két vállalat 2001-ben már tervezett egyesülést - akkor az Alcatel alapjában a Lucent száloptikai tevékenységére vetett szemet-, azonban a tárgyalások eredménytelenül végződtek, mert a Lucent, további megfontolás után, elutasította az eredeti elképzelést arról, hogy az egyesült csoportban csak 42 százalékos legyen a részesedése.

Ugyancsak április elején közölték, hogy az Alcatel átadja a műholdrészlegét az ugyancsak francia Thales védelmi elektronikai gyártónak, cserébe megkapja a Thales 21,6 százalékát, miután eddig 9,5 százaléka volt a Thalesben. Ezzel a francia állam része 27,1 százalékra csökken a Thalesben az eddigi 31,3 százalékról. Az együttműködési megállapodás nem említette az EADS-t, amely évek óta szerette volna megszerezni a Thalest, és korábban be is jelentette szándékát a társulásra az Alcatel-Thales együttműködéshez. A műholdrészleget a franciák az olasz Finmeccanicával együtt üzemeltetik.

Az Európában második számú távközlésiberendezés-szállító Alcatel 113 millió eurós adózott eredményt jelentett az első negyedévről, 17 százalékkal kevesebbet a tavalyi első negyedévi 136 milliónál, az erős árverseny és a nagyobb adóteher miatt. A folytatódó tevékenységekre jutó adózott eredmény 103 millió euróra csökkent 133 millióhoz képest.

Az üzemi eredmény 198 millió euróra gyarapodott 107 millióhoz képest, a forgalom 17,6 százalékkal 3,067 milliárd euróra emelkedett 2,607 milliárdhoz képest, jócskán meghaladva a 10 százalékos vállalati előrejelzést.

Folytatódott a vezetékes üzletág gyors fejlődése a széles sávú szolgáltatást lehetővé tevő berendezéseknek köszönhetően, itt a forgalom 1,273 milliárd euróra nőtt 987 milliárdhoz képest, és az üzemi eredmény 110 millió euróra ugrott 50 millióhoz képest. A vezetékes üzletág a tavalyi harmadik negyedévben kezdte növelni bevételét, előtte négy éven át folyamatosan csökkent ennek az üzletágnak a forgalma.

Tovább erősített a mobil üzletág is: a forgalma 908 millió euróra nőtt 789 millióhoz képest, a tévé és videószolgáltatást lehetővé tévő berendezések révén, amelyekből az Alcatel világelsőnek tartja magát, bár a fejlesztési és bevezetési költségek miatt a mobilüzletágban az üzemi eredmény 57 millió euróra csökkent az egy évvel korábbi 66 millióhoz képest.

Tavaly az Alcatel adózott eredménye 61,46 százalékkal 930 millió euróra nőtt - meghaladva az elemzői előrejelzések 800 milliós átlagát - a 2004-es 576 millióról, amelyből az összehasonlítás céljára leszámították az egyszeri tételeket és a folytatódó szerkezet-átalakításokat. Ez erős fordulat ahhoz képest, hogy az első negyedévben az eredmény még kisebb volt a 2004-es első negyedévinél, a cégnél "nagyon versengőnek" minősített piaci környezet miatt.

Az üzemi eredmény 1,189 milliárd euróra nőtt 1,179 milliárdról, a nettó bevétel 7,3 százalékkal 13,135 milliárd euróra emelkedett 12,244 milliárdról, jelentették a vállalatnál csütörtökön. Tavalyról részvényenként 0,16 eurós osztalékot fizetnek, 2001 óta első ízben ajánlottak osztalékot a részvényeseknek.

Az idei évre a világpiac 5 százalék körüli növekedését, a tavalyihoz képest az ütem lassulását jósolják a cégnél, de ezen belül azt várják, hogy az ő eladásaik meghaladják a piaci átlagot; a második negyedévre a forgalom 5-7 százalékos növekedését jósolták az egy évvel korábbihoz viszonyítva.
Kulcsszavak: +céginfo Lucent Alcatel

Adatvédelem a felhasználók igényeire szabva – így segít a Samsung Knox

Naponta akár több százszor is kezükbe vehetjük mobiltelefonunkat, így az eszközök olyannyira mindennapjaink részévé váltak, hogy még otthonunkat is ritkán hagyjuk el nélkülük. Hozzánk tartoznak, és az olyan robbanásszerű, új technológiák, mint az AI vagy a generatív mesterséges intelligencia rendkívül izgalmas lehetőséget kínálnak a készülékek felhasználására – kiszélesítve a lehetőségek tárházát. 

2024. május 21. 20:39

Autorun Organizer 5.40

Az Autorun Organizer segítségével az automatikusan induló programokat tetszés szerint tudjuk törölni vagy felvenni a rendszerben. Felkutatja és kilistázza az összes telepített alkalmazást, illetve a futó folyamatokat. A listába könnyedén felvehetünk saját elemeket is.

2024. május 21. 19:56

Foxit PDF Reader 2024.2.1.25153

Funkciókban gazdag PDF olvasó program PDF fájlok megnyitására és szerkesztésére. Lehet vele jegyzeteket, kiemeléseket, szövegdobozokat hozzáadni, oldalakat forgatni, nagyítani és menteni. A dokumentumhoz kép, hang- és videótartalom is csatolható.

2024. május 21. 19:52

Hazánkban is megkerülhetetlen lesz a mesterséges intelligencia

Magyarországon is versenyhátrányba kerülnek azok a munkavállalók, akik nem képesek alkalmazni a mesterséges intelligenciát (MI), és azon médiavállalatok, amelyek nem integrálják az új technológiákat a munkafolyamataikba – olvasható a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss tanulmányában, hozzátéve: a magyarok inkább pozitívan gondolnak az MI-megoldásokra.

2024. május 21. 19:10

Így hasznosíthatod újra régi laptopodat a gyerek számára

Van a családban gyerek és van egy régebbi laptopod is? Ahelyett, hogy leadnád a laptopot egy elektronikai hulladékgyűjtőbe vagy elásnád a szekrény mélyére a kacatok közé, miért nem kelted inkább új életre a közeledő gyereknap alkalmából? Egy régi vagy nemrégiben lecserélt laptop nem feltétlenül használhatatlan, ezért a tovább örökítése kiváló módja az újrahasznosításnak. 

2024. május 21. 17:41

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59