Az Infineon csökkentette a Qimonda-kibocsátást, mert nincs kereslet

MTI Sajtóadatbank, 2006. augusztus 10. 10:46
A német Infineon Technologies AG szerdán a felére csökkentette DRAM memórialapka-gyártó részlege, a Qimonda AG részleges kibocsátását a New York-i értéktőzsdén. Most 546 millió dollárra tervezi a kiadást a korábban közölt, több mint 1 milliárd dollár helyett. A visszafogást a kereslethiánnyal indokolták.
Eredetileg 63 millió részvényt akartak eladni, egyenként 16-18 dollárért. Az új cél: nem egészen 42 millió részvény, egyenként 13 dollárért. A bevételt a Qimonda tőkéjének emelésére fordítják.

A DRAM memórialapkák gyártását májusban választották le és vitték az új, Qimonda nevű cégbe az Infineonnál. Ezzel a konszern a forgalmának mintegy negyedétől vált meg, de függetlenítheti magát a nagy áringadozásoknak kitett DRAM memória-áramkör piactól. Tavaly az irányadó 256 MByte-os DDR DRAM árak 40 százalékkal estek. Az így jelentősen zsugorodó Infineon az autóipar és a távközlés számára gyártott termékeire összpontosít majd. Az új memórialapka-konszern székhelye Németországban maradt, a cég technológiai fejlesztő központja is Drezda marad, és az új cég vezetője is az Infineon DRAM részlegének eddigi főnöke.

Az Infineon, az egyik legnagyobb európai félvezetőgyártó, 23 millió eurós veszteséget jelentett adó után az üzleti éve júniussal zárult harmadik negyedéről, ez nem egész egytizede az egy évvel korábbi, 240 millió eurós veszteségnek.

Az üzemi eredmény 49 millió euró lett az egy évvel korábbi, 234 milliós hiány helyett. Ez különösen jó ahhoz képest, hogy korábban az üzemi eredmény csökkenését jósolták a cégnél a harmadik üzleti negyedre, a kivételesen jónak tartott előző negyedhez képest. A forgalom 1,97 milliárd euró volt, egy évvel korábban 1,61 milliárd volt.

Az előző, márciussal zárult üzleti negyedévben az Infineon 26 millió eurós veszteséget termelt adó után. Egy évvel korábban 114 millió euró volt az adó utáni vesztesége.

Üzemi szinten 28 millió eurós többlete volt az egy évvel azelőtti, 117 millió eurós veszteség helyett. Üzemi szinten négy veszteséges negyedévet követett pozitív mérleg, mivel a lapkagyártás is eredményes volt, nem csak a logikai áramkörök készítése.

A forgalom 24 százalékkal 1,993 milliárd euróra emelkedett 1,606 milliárdhoz képest, ugyancsak főleg a hirtelen javult memórialapka-keresletnek köszönhetően. Ez utóbbiakból 47 százalékkal 928 millió euróra nőtt a forgalom, a váratlanul kissé emelkedett lapkaáraknak is köszönhetően.

A decemberrel végződött első üzleti negyedévben az Infineon 183 millió eurós adó utáni veszteséget könyvelt el, az egy évvel korábbi, 142 milliós adózott eredmény helyett.

Az üzemi mérlegben 122 millió eurós hiány volt az egy évvel azelőtti, 211 milliós többlet helyett. A forgalom 8 százalékkal 1,674 milliárd euróra csökkent 1,816 milliárdhoz képest. A visszaesést a memórialapka-részleg csökkent forgalmával, a lapkaárak esésével magyarázták; ezt nem tudta eléggé ellensúlyozni a logikai áramkörök piaca - az autó-, a telefon-, a távközlési infrastruktúra ipar, valamint a fizetőkártya gyártás -, ahol nőtt a cég forgalma az ilyen termékekből. A lapkaforgalom 11 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, 678 millió euróra.

Az Infineon a 2004-es pozitív fordulat után tavaly ismét bajba került. A szeptemberrel zárult üzleti évében 312 millió eurós veszteséget szenvedett adó után, az előző évi, 61 milliós adózott eredmény helyett.

Az üzemi mérlegben 183 millió eurós hiány volt az előző évi, 314 milliós többlet helyett, a forgalom 6 százalékkal 6,759 milliárd euróra csökkent 7,195 milliárdról, jelentették a cégnél pénteken.

Az év végén javult valamelyest a helyzet: az utolsó üzleti negyedévben az adó utáni veszteség 100 millió euróra csökkent az előző negyedévi 240 millióról, az üzemi veszteség 43 millió euróra szűkült 234 millióról, a forgalom 8 százalékkal 1,731 milliárd euróra nőtt, de 13 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Az üzletmenet egész évi romlását azzal magyarázták, hogy meredeken csökkent a kereslet a mobiltelefon-alkatrészek iránt, és folytatódott az áresés minden terméknél, főként a memórialapkáknál.

Az Infineonnál úgy becsülték, hogy idén a félvezetőpiac világszerte körülbelül 5 százalékkal bővülhet, és a cég is követni fogja ezt az ütemet.

Az előző, 2004. szeptemberrel zárult üzleti évben az Infineon adózott eredménye 61 millió euró volt a 2003-as, 435 millió eurós veszteség és a 2002-es, 1,021 milliárd eurós veszteség után. A 2001. szeptemberrel zárult üzleti évben az adó után veszteség 592 millió euró volt. A cégnek utoljára 2000-ben volt adózott eredménye, akkor 1,126 milliárd euró.

A 2004. szeptemberrel zárult üzleti évben az Infineon üzemi mérlege 314 millió eurós többletre váltott az előző évi, 344 milliós hiányról, a bevétele 7,195 milliárd euróra emelkedett 6,152 milliárdról.

Az év során sikerült növelni a legkorszerűbb, legkeresettebb félvezetők termelését, eladták az száloptikai üzletágat, és fejlesztették a portugáliai és a kínai termelésüket, ezek és a viszonylag jó piaci árak járultak hozzá a fordulathoz a cég jövedelmezőségében.

Az Infineon 1999. áprilisban alakult, a Siemens nehézipari gép- és mobiltelefon-gyártó leválasztott félvezetőrészlegéből, és 2000. márciusban ment a tőzsdére. A Siemens 2004. januárban, további 20,8 százaléknyi Infineon-részvény eladásával, 18,9 százalékra csökkentette részesedését az Infineonban.
Kulcsszavak: memória +céginfo Infineon

Tökéletesre csiszolt autóval döntené meg világrekordját a Széchenyi-egyetem hallgatói csapata

A SZEnergy Team tavaly májusban az energiahatékonysági és az autonóm kategóriát is megnyerve, kettős győzelemmel és saját korábbi világcsúcsát megdöntve zárta a világ legnagyobb energiahatékonysági versenyét, a Shell-Eco Marathont. A győri Széchenyi István Egyetem csapata idén a szokásosnál is magasabbra tette a lécet: a cél a dupla címvédés, ha lehet, újabb világrekorddal. Mielőtt elutaztak volna a verseny helyszínére, bemutatták elkészült fejlesztéseiket.

2024. május 20. 12:34

A Continental budapesti gyára „Megbízható Munkaadó” díjat kapott

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) idén többek között a Continental budapesti telephelyét, a Continental Automotive Hungary Kft.-t díjazta a „Megbízható Munkaadó” címmel – melyet 2022-ben a teljes magyarországi Continental csoport nyert el. A rangos díjat az újonnan bevezetett szabályok értelmében a győztes az eddigi kettő helyett, immáron három évig tudhatja magáénak. Az elismeréssel azon cégeket tüntetik ki, amelyek példaértékű módon gondoskodnak dolgozóik munka-, valamint életkörülményeiről.

2024. május 20. 10:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59