Ígéretes új memóriachipeken dolgozik az IBM, a Macronix és a Qimonda

Széles Csongor, 2006. december 13. 10:03
A képérzékelők pixelszáma jelentősen nő, és bár ez többé nem jelent komoly előnyt főleg a kompakt digitális fényképezőgépeknél, mindenképpen komoly igényeket támasztanak a nagyobb kapacitású és gyorsabb, nem-felejtő memóriachipek iránt. Nem-felejtő memóriachipet használnak a népszerű memóriakártyák gyártásához, ugyanis a számítógép memóriájától eltérően ennek nincs szüksége áramellátásra, így nagyon sokáig megőrzik az adatokat. Az IBM, a Macronix és a Qimonda egy új típusú memóriát mutatott be, amely potenciális utódja lehet a flash típusú memóriának.
Az új "fázisváltó" chipek rendkívül kis méretűek lesznek, és emellett sebességük ötszázszorosa lesz a jelenlegi flash memóriáknak, ráadásul feleannyit fognak fogyasztani. De a konkurrencia sem alszik: a Sharp is bejelentette az új generációs nem-felejtő memóriachipjeinek terveit, amely a jelenleg kapható flash memóriáktól százszor gyorsabbak. Bár egyelőre jó sokat kell várni az új technológiára, a gyártók - ha minden jól megy - csak a következő évtizedben hozzák forgalomba az ígéretes újítást.

Ez nagy fejlődést jelenthet nemcsak az asztali számítógépek, a digitális archívumok, hanem a digitális fényképezés szempontjából is, hisz a zársebességet nem számítva a sorozatfelvételek készítésének egyik legnagyobb korlátja épp a kis puffer, valamint a relatíve lassú memóriachipek. Az sem mindegy, hogy egy hosszabb kiránduláson mekkora energiát használ el a fényképezőgép a képfájlok írásakor, ugyanis a kevesebb áramfelvétel több fényképet jelent. Szinte mindennyian voltunk kínos helyzetben amiatt, hogy lemerült az fényképezőgépünk akksija. Reméljük, hogy mihamarabb beérik a technológia és a következő étvtizedben gyakorlat lesz az, ami ma még ígéret csupán: a jó felbontású kép "kis helyen" is elfér.

Az érdeklődők megnézhetik a videóbemutatót itt.

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Prémium gaming élmény a felhasználóknak

A 48,9" hüvelykes (124,3 cm) Philips Evnia 49M2C8900L gaming monitor tele van erőteljes funkciókkal: QD-OLED panel, 32:9 SuperWide kijelző, 5120x1440 felbontás, 144 Hz, Ambiglow és DTS hangzás teszik a kiváló minőségű Evnia 8000 sorozat új tagját igazán figyelemfelkeltővé.

2024. május 17. 19:28

A pénzügyi bűnözés jövője: miért kulcsfontosságú az információ-vezérelt kockázatkezelés?

Az utóbbi időben a pénzügyi bűnözés elleni küzdelem jövőbeli keretrendszerének alapjaként, az információ-vezérelt kockázatkezelés kiemelten fontossá vált. A hagyományos kockázatkezelési módszerek elavultak, nem megfelelő eredményt hoznak és így komoly kockázatokat jelentenek a szervezeteknek – állapítja meg a Deloitte friss tanulmánya.

2024. május 17. 13:10

Érkeznek az Arctis Nova termékcsalád legújabb tagjai

A SteelSeries, az úttörő Arctis Nova headsetsorozat megalkotója, az eredeti esport márka, amely egyesíti a gaminget a kultúrával, és a gaming- és esport-perifériák világelső gyártója kibővítette az Arctis Nova termékcsaládot az Arctis Nova 5 sorozatú headsetek és a Nova 5 Companion App bevezetésével.

2024. május 16. 18:01

Az AGON by AOC bővíti az új G4 gaming termékcsaládot

Az AGON by AOC – a világ egyik vezető gaming monitor* és IT-kiegészítő márkája – bemutatja a G4 sorozat legújabb tagjait az elismert AOC GAMING portfólióból, a 23,8 hüvelykes (60,5 cm) 24G4XE és a 27 hüvelykes (68,6 cm) 27G4XE modelleket. Az idén bemutatott, formabontó, lopakodó repülőgépek által inspirált dizájnnal rendelkező új G4 sorozat, a 24G4X és 27G4X állítható magasságú Full HD modellekkel, valamint a QHD Q27G4X modellel, már elérhető a piacon.

2024. május 16. 11:32

NIS2 visszaszámlálás: Másfél hónapjuk van a vállalatoknak a NIS2 nyilvántartásba vételre

A NIS2 direktíva számos követelményt fogalmaz meg az EU-tagállamok kiber- és információbiztonságára vonatkozóan. Magyarországon a „2023. évi XXIII. törvény a kiberbiztonsági tanúsításról és a kiberbiztonsági felügyeletről”, azaz a „Kibertan-törvény” implementálja a direktíva rendelkezéseit, melynek értelmében az érintett vállalatoknak 2024. június 30-ig regisztrálniuk kell magukat a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) által kijelölt online felületen.

2024. május 14. 17:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59