Öt technológia, amely megváltoztathatja életünket az elkövetkező öt évben

forrás Prim Online, 2007. január 2. 14:47
Az IBM kutatói és tudósai öt területen jósolnak olyan jelentős változásokat az elkövetkező fél évtizedben, ahol a technológia fejlődése lényegesen megváltoztathatja életmódunkat.
Az egészségügyi ellátás egyes szolgáltatásai a távolból is elérhetővé válnak:

Krónikus egészségügyi problémákkal, például cukorbetegséggel, szív-, vese-, illetve keringési problémákkal küzdő emberek milliói számára lesz adott a lehetőség egészségi állapotuk automatikus megfigyelésére, miközben napi teendőiket végzik. A jövőben a műszergyártók és az egészségügyben dolgozó szakemberek távolról követik nyomon a páciens állapotát az otthon telepített, vagy a betegen elhelyezett műszerekkel. Ezen fejlesztések révén maga a páciens is jobban figyelemmel tudja majd követni egészségi állapotának változásait és az orvos számára is nagy segítséget jelent, hogy a beteget tartózkodási helyétől függetlenül folyamatos megelőző jellegű egészségügyi ellátásban részesítheti. Az egészségügyi távellátás területén végbemenő hardver- és szoftverfejlesztések 2012-ig a fogyasztókkal kapcsolatos vállalati innováció elsőszámú forrásai lesznek.

Mobiltelefonjaink tudják, mit szeretnénk:

Az elérhetőségről informáló fejlett technológia révén a mobiltelefonok és a PDA-k nemcsak automatikusan észlelik felhasználóik tartózkodási helyét, de preferenciáikat is megtanulják, ha az előfizető ezt igényli. Ekkor telefonunk tudni fog róla, ha az osztályteremben tartózkodunk, vagy éppen egy értekezleten ülünk, így a befutó hívásokat automatikusan a hangpostába irányítja. De kedvenc pizzériánkat is értesíti, amikor hazafelé tartunk, s az meglephet egy elvitelre csak nekünk készített, különlegesen kedvező árú adaggal.

A valós idejű fordítás a mindennapok gyakorlatává válik:

A globalizáció térhódításával olyan alapvető emberi tényezőknek is figyelmet kell szentelni, mint a nyelvi sokszínűség. Az IBM beszédértelmező fejlesztései máris lehetővé teszik a médiatársaságok számára, hogy a kínai vagy arab nyelvű hírműsorokat a web-en keresztül angolul kövessék, hogy a PDA eszközöket használó utazók a menüket japánra fordítsák, vagy észak-amerikai orvosok spanyolul kommunikáljanak pácienseikkel. A valós idejű fordítást biztosító technológiák és szolgáltatások beépülnek a mobiltelefonokba, a különféle kézi készülékekbe, és a gépkocsiban is elhelyezhetők lesznek. Ezen szolgáltatások az üzleti élet és a társadalom minden területén elérhetővé válnak, segítenek a nyelvi korlátok lebontásában.

Megjelenik a háromdimenziós internet:

Az olyan népszerű online játékok, mint a Second Life és a World of Warcraft lassanként átalakul háromdimenziós internet-szolgáltatássá. Ezt a fejlődési vonalat követve az internet idővel térbelivé válik, s az online világban bejárhatjuk a szupermarketek, könyvesboltok és DVD‑boltok pultsorait, ráadásul mindebben virtuális kiszolgáló-személyzet is segíteni fog bennünket. A háromdimenziós internet új oktatási formák létrejöttét is lehetővé teszi, teret nyit a internetes orvosi konzultációknak, megteremti a fogyasztó tapasztalatszerzésének feltételeit, és alapjaiban változtatja meg a kapcsolattartás mikéntjét barátainkkal, családi körben, a tanárral, a kedvenc vegyesboltunkkal, és még folytathatnánk a sort.

Vizet tisztítunk nanotechnológiával:

A nanotechnológia – vagyis annak lehetősége, hogy egyes atomok és molekulák átrendezésével újabb apró szerkezeteket hozzunk létre – már eddig is óriási hatást gyakorolt a mikroprocesszorok fejlődésére. Ennek köszönhető, hogy a különféle elektronikai termékek, például a személyi számítógépek vagy a mobiltelefonok egyre kisebbek, jobbak, ugyanakkor olcsóbbak. Az elkövetkezendő években a nanotechnológiát minden bizonnyal a víztisztításban is hasznosítják majd. Ez hozzájárulhat az ökológiai szempontok érvényesüléséhez és a természeti erőforrások megóvásához, továbbá segíthet abban, hogy a Föld iható vízkészleteinek egyre nagyobb méreteket öltő hiánya orvosolható legyen. Az informatika, a fizika és az anyagtudomány ugyancsak komoly eredményeket ér majd el néhány egyéb területen, például a fejlett vízgazdálkodási modellek kidolgozása és a napenergia-rendszerek továbbfejlesztése terén.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Utazási konferencia az Angyalok városában

A dinamizmust tükrözte az idei utazási világkiállítás, az IPW2024, és ezt sugározza a helyszín is: Los Angeles, Kalifornia.
 

2024. május 17. 18:51

Egy új tévé színt visz a mindennapokba

Ma már nemcsak azért vásárolunk televíziót, mert a sugárzott műsorokat szeretnénk nézni, hanem mert a forradalmian új készülékek számtalan lenyűgöző funkcióval lettek ellátva. Hozzájárulnak ahhoz, hogy magasabb szintre emeljük a tévézés élményét.

2024. április 28. 22:16

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A kvantumtechnológia alapjaiban változtatja meg jövőnket

2024. június 20. 16:28

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

2024. június 12. 11:43

Elstartolt a Startup Safari Budapest 2024

2024. június 10. 11:40

Marad-e az AI homály a vállalkozások körében?

2024. június 3. 13:02