Steve Jobs víziója a másolásvédelem nélküli zenékről

Genda Csongor Zoltán, 2007. február 7. 18:38
Steve Jobs, az Apple elnök-vezérigazgatójának a tegnapi napon az interneten közzétett értekezésében az olvasható, hogy ő egyáltalán nem ért egyet az audiófájlok másolásvédelmével, és a kiadóknak is azt javasolja, hogy hagyjanak fel a DRM-technológia alkalmazásával.
Steve Jobs rávilágított arra, hogy a CD-lemezeken értékesített zeneszámokat nem látják el másolásvédelemmel, ami az összforgalomnak hozzávetőlegesen a 90%-át teszi ki, és csupán az online áruházakban fellelhető audiotartalmakra vonatkozik a DRM-szabályozás. A számítógépgyártó első embere a "Thoughts on Music" (Gondolatok a zenéről) című közleményében kifejti azon álláspontját, miszerint az efféle korlátozó megoldások soha nem váltották be a hozzájuk fűzött nagy reményeket, és nem alkalmasak a kalózkodás visszaszorítására.

Jobs elmondta még, hogy az Apple-re is a négy nagy kiadó (Universal, Sony BMG, Warner Music és az EMI) kényszerítette rá a másolásvédelmi technológia alkalmazását, és szerinte az európai fogyasztóvédőknek inkább azokat kellene támadniuk, mintsem az iTunes-t kritizálniuk. Az Apple-vezér kijelentette, hogy ő örülne a legjobban annak, ha a zeneipar nem követelné meg többé a DRM-et, s így a felhasználók a letöltött audiofájlokat bármely MP3-lejátszóra átmásolhatnák.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50