Vint Cerf: Az információ megosztása az igazi hatalom

forrás Prim Online, 2007. április 6. 13:05
Az internet lehetővé tette felhasználói számára az információkhoz való szabad hozzáférésen túl annak megosztását is, akik ezáltal fogyasztóból alkotóvá váltak – hangsúlyozta a Mindentudás Egyetemén tartott előadásában Vint Cerf, a Google alelnöke. Az „internet alapító atyjaként” ismert szakember szerint mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy mindenki egyenlő arányban osztozhasson az internet által nyújtott lehetőségeken. Az „internet evangelistája” rekordszámú látogató előtt tartott előadást a Jövő Háza Teátrum épületének Hajótermében.
A Mindentudás Egyetemén tartott rendkívüli előadásában Vint Cerf elmondta, szeretné elérni, hogy a világon mindenki csatlakozhasson az internethez. Rengeteg munka áll még előtte, hiszen a Föld népességének jelenleg csupán 16,6 százaléka, azaz 1 milliárd ember rendelkezik internethozzáféréssel, még 5 és fél milliárd ember számára elérhetetlenek az internet nyújtotta lehetőségek. Az internetfelhasználók összetételét elemezve Vint Cerf elmondta, hogy Ázsiában már most többen csatlakoznak az internetre, mint Európában vagy az Egyesült Államokban. Ez a tendencia idővel egyre erőteljesebb lesz, s ennek jelentős nyelvi és kulturális hatásai érezhetőek lesznek az interneten. Ezen túl azonban leginkább a különböző technológiai fejlesztések, például az internetképes mobil eszközök elterjedése fog hatni az internet jövőjére. Jelenleg 2 és fél milliárd mobil eszköz van használatban, melyek közül sok már most képes csatlakozni a hálózatra és számuk egyre nő.

A többek között általa kifejlesztett, az internet működésének alapját jelentő TCP/IP-protokollról szólva elmondta, hogy annak egyik legfontosabb tulajdonsága az end-to-end kapcsolat biztosítása. Ez azt jelenti, hogy a végfelhasználók közvetlenül kapcsolódnak egymáshoz; a köztük levő kapcsolatot semlegesség és szabadság jellemzi, engedélyezés nélkül áramolhat az információ. Ez az üzleti élet számára nagyon fontos adottság, ez biztosítja a gazdaság fejlődését, s egyben a felhasználók szabadságát is.

Az internet rugalmassága, sebessége, valamint a sávszélesség esetében a szimmetria megléte a legfontosabb. Ez alapvető követelmény ahhoz, hogy az internet felhasználói egyenrangúak lehessenek. Ezt csorbítja többek között, hogy a feltöltés jelenleg sokkal lassabb, mint a letöltés. Vint Cerf szerint ezt meg kellene szüntetni, mert a szimmetria lenne a biztosítéka annak, hogy a felhasználók gond nélkül oszthassanak meg információkat másokkal. Kitért arra is, hogy az online környezetben a biztonságra fokozottan ügyelni kell, mert egyre inkább függünk a hálózattól. A mindennapi életben és az üzleti szférában egyaránt nő ennek jelentősége. De a mai napig számos megválaszolatlan kérdés van ezen a téren, például, hogy vannak-e az operációs rendszereknek hiányosságai, a hálózat felhasználható-e önmaga megtámadására, vagy hogy vannak-e gyenge pontjai a routereknek? A jelenleg aktuális biztonsági problémák megoldásától tehát messze vagyunk.

A bolygóközi internetről Vint Cerf elmondta, hogy az első hálózati kommunikációs kísérleteket a Mars expedíciók során végezték. Ezek során rájöttek, hogy az internet protokollok működési alapelve hasznosítható lenne a küldetések alatt, és sikerült is a Marson létrehozni egy kommunikációs hálózatot, a bolygóközi távolságokat azonban még nem tudják áthidalni. Jelenleg fénysebesség mellett is 40 percig tartana az információk eljuttatása a Földről a Marsra. Ráadásul a bolygók mozgása is akadályozza a kapcsolat folyamatosságát. Ezért egy új, interplanetáris protokollt kell kidolgozni, mely azonban még várat magára. Jelenleg itt a Földön tesztelik speciális körülmények között más, új alkalmazásokkal együtt a legújabb verziót. Ezeket a jövőben, a következő űrutazások során vetik be. A remények szerint az évtized végére eljutnak a megoldásig, és két bolygón, a Földön és a Marson egyaránt működő szabvány alapján működik majd.

Az internet felhasználási módjai – rendezvények az előadás helyszínén

Vint Cerf előadása előtt a Mindentudás Egyetemének hallgatói megnézhették, hogyan működik a T-Online legújabb szolgáltatása, az IPTV, valamint megismerhették az új életszakaszba lépett Creative Commons licenszeit. Az Információs Társadalom- és Trendkutató Központ is jelen volt a rendezvényen, képviselői a legújabb információtechnológiai trendeket mutatták be. Ezalatt a Kretek Teaházban frissülhettek fel a látogatók.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59