Tovább növelte előnyét a HP a PC-piacon

Milkovits Gábor, 2007. április 19. 11:30
Az IDC piackutató legfrissebb adatai szerint a Hewlett-Packard tovább növelte előnyét a PC-piacon a tavaly óta a második helyre csúszott Dell előtt.
A globális PC-eladások növekedése idén először az első negyedévben meghaladta a 10%-ot, elsősorban a noteszgépek iránti élénk kereslet következtében. A Microsoft Windows Vista operációs rendszerének megjelenése ugyanakkor egyelőre csak kevéssé befolyásolta a forgalmat. A HP az idei első három hónapban 28,2%-kal több PC-t adott el, mint egy évvel korábban, és ezzel globális piaci részesedése 16,5%-ról, 19,1%-ra növekedett. Eközben a Dell forgalma csupán 6,9%-kal gyarapodott, így a tavalyi 18,2%-a helyett a piacnak most csak 15,2%-át birtokolja. A HP üzleti stratégiájának változása az utóbbi három évben, illetve az árcsökkentések meghozták gyümölcsüket, miközben a Dell helyzetét negatívan befolyásolta noteszgépei százezreinek a hibás Sony akkumulátorok miatti visszahívása, és az ezt követő struktúraváltás. A vártnál rosszabb üzleti eredmények miatt januárban visszahívták a cég élére az alapító Michael Dell-t. A Dell tavaly vesztette el a személyi számítógépek piacán 2003 óta elfoglalt vezető helyét, miután a HP több PC-t értékesített a kiskereskedelemben, a Dell pedig nem tudott hasonló eredményt elérni a korábban bevált közvetlen értékesítési csatornákon. Elemzők szerint ugyanakkor még legalább egy évet kell várni addig, amíg a vállalat új üzleti stratégiával léphet a számítógépes piacra.

A többi PC-gyártó közül a tajvani Acer produkálta egy év alatt a legnagyobb mértékű, 41,4%-os forgalomnövekedést, 6,7%-ra növelve piaci részesedését és ezzel beérve a harmadik kínai Lenovo-t, amelynek eladásai csupán 17,4%-ot gyarapodtak az időszakban. Az ötödik Toshiba 12,7%-kal adott el több PC-t, mint a tavalyi első negyedévben, és ezzel megőrizte a piac 4,3%-át.
Kulcsszavak: PC HP

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

A Thermaltake bemutatja a háromféle GPU-elrendezést támogató közepes toronyházát

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkájának, CTE E600 MX közepes toronyháza fekete, hófehér és hortenziakék változatban is elérhető. A CTE E600 MX a CTE-sorozat legújabb kiegészítése, egy kétkamrás közepes toronyház, amely a Thermaltake innovatív CTE-kialakítását örökölte, ami a központi hűtési hatékonyság (Centralized Thermal Efficiency) rövidítése, és a kritikus alkatrészek magas szintű hűtési teljesítményének biztosítására összpontosít. Ráadásul a CTE E600 MX háromféle GPU-elrendezési lehetőséggel és cserélhető, kettős előlapi kialakítással rendelkezik, maximális rugalmasságot kínálva a felhasználóknak gépük testreszabásához.

2024. április 23. 13:06

Az AOC a Graphic Pro U3 sorozattal erőt ad az alkotóknak

A kijelzőspecialista AOC büszkén jelenti be a kreatív szakemberek egyedi igényeihez gondosan kidolgozott új monitorcsaládját. A kivételes színhűségével, élvonalbeli funkcióival és elegáns, díjnyertes dizájnjával az AOC Graphic Pro U3 sorozat forradalmasítja a fotósok, vizuális művészek, tervezők, szerkesztők, műsorszolgáltatók, producerek és játékipari szakemberek munkáját. 

2024. április 22. 17:50

Form 4: új, villámgyors 3D nyomtató a Formlabs-tól

A Formlabs bemutatta a Form 4-et, a következő generációs műgyanta 3D nyomtatóját. A Form 4 és biokompatibilis változata, a Form 4B rendkívül gyors additív gyártást ígér nagy precizitással a választott alapanyag típusától függetlenül. A Formlabs legújabb fejlesztése már megtekinthető és tesztelhető a FreeDee Kft. budapesti irodájában.

2024. április 21. 14:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50