Tízdolláros laptopot készít India

Genda Csongor Zoltán, 2007. május 5. 19:33
Az indiai kormány soknak tartja a százdolláros laptop néven elhíresült hordozható számítógép árát, ezért egy saját, ennél jóval olcsóbb noteszgép fejlesztésébe kezdtek.
A Nicholas Negroponte által életre hívott OLPC-projekt iránt számos fejlődő állam érdeklődik, azonban India nem kér a viszonylag alacsony áron beszerezhető notebookokból, mivel az ország kormánya úgy gondolja, hogy 10 dollárból is elő tudnak állítani egy ilyen készüléket. A legutóbbi bejelentés szerint az OLPC laptopja 175 dollárért lesz elérhető, azonban újdonság, hogy Windows XP is fog futni azon. Az ázsiai ország viszont túl magasnak tartja ezt az árat, és terveik szerint hamarosan előrukkolnak egy tízdolláros notesszel. Az egyik a programban részt vevő kutató a Times of India megkérdezésére elmondta, hogy jelenleg ott tartanak, hogy 47 dollárból tudnak kihozni egy ilyen készüléket, azonban a tömeggyártás beindítása esetén akár tíz dollárra is lecsökkenhetnek az előállítási költségek.

A szakember a noteszgép technikai paramétereire vonatkozó részleteket nem közölt, annyit azonban elárult, hogy legkorábban két év múlva kezdhetik meg annak forgalmazását.

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Lenovo úttörő AI-vezérelt készülékeket mutatott be az Innovation World 2024-en

A Lenovo Innovation World 2024 rendezvényen jelentette be legújabb fejlesztéseit, bemutatva számos mesterséges intelligencia által vezérelt AI PC eszközt, köztük a ThinkPad, ThinkBook, Yoga és IdeaPad laptopokat, amelyek átalakítják mind a vállalati, mind a fogyasztói felhasználói élményt. 

2024. szeptember 7. 13:46

A HONOR az IFA 2024-en mutatta be legújabb AI innovációit

A HONOR az IFA 2024-en bemutatta úttörő AI-képes hardveres kínálatát, valamint a kollaboratív AI adatvédelmi architektúráját, ezzel is hangsúlyozva, hogy mennyire elkötelezett az AI-vezérelt jövő iránt. Az eseményen debütáltak a HONOR legújabb AI-képes zászlóshajó készülékei is, köztük a HONOR Magic V3, a világ legvékonyabb, befelé hajlítható okostelefonja, valamint az elegáns és művészi HONOR MagicBook Art 14 laptop, illetve az innovatív HONOR MagicPad 2 tablet. Az IFA 2024-en a HONOR Watch 5 is bemutatkozott.

2024. szeptember 6. 18:47

Az új Samsung projektorok elhozzák a minőségi moziélményt

A Samsung bejelenti a The Premiere 9 és The Premiere 7 projektorokat, a vállalat legújabb otthoni szórakoztatóipari újításait. Az ultrarövid vetítési távolságú projektorok lenyűgöző 4K felbontásukkal, magával ragadó hangzásvilágukkal, valamint továbbfejlesztett funkcióikkal akár minden lakóteret prémium minőségű házimozivá alakíthatnak.

2024. szeptember 6. 15:13

PocketBook Color Note: színes jegyzetelés a nagy méretű E Ink kijelzőn

A PocketBook új elektronikus könyvolvasója nem csupán nagy méretű kijelzőjével hívja fel magára a figyelmet, hanem azzal is, hogy az eszközön színes jegyzeteket és rajzokat tudunk készíteni, amelyeket aztán e-mailben is megoszthatunk. 

2024. szeptember 5. 13:30

Az Epson bemutatja új, kevesebb karbantartást és nagyobb termelékenységet biztosító nyomtatóit

Az Epson piacra dobta új Workforce Pro EM-C800RDWF többfunkciós termékét (MFP) és Workforce Pro EP-C800RDW egyfunkciós nyomtatóját. Mindkét típus A4-es méretű, és az Epson RIPS (Replaceable Ink Pack System) rendszernek köszönhetően kis helyigény mellett nagy kapacitású kellékanyagokkal dolgozik, amihez alacsony energiafogyasztás és  az első oldalak gyors kinyomtatása társul.

2024. szeptember 4. 18:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megújult fizetési felülettel erősíti tovább pozícióját az online fizetési piacon a Barion

2024. augusztus 25. 15:34

Indul az Azonnali Fizetési Rendszer 2.0

2024. augusztus 14. 10:27

Már több, mint 1,2 milliót lopnak el egy-egy család számlájáról a csalók

2024. augusztus 13. 12:03

Hogyan védhetjük ki a gyakori Booking.com átveréseket?

2024. augusztus 7. 10:33