Felmérés a vállalatok mentési és archiválási szokásairól

forrás Prim Online, 2007. május 11. 19:12
A Symantec a magyarországi vállalatok körében a Bell Research közreműködésével végzett megkérdezést, amelynek témája a dokumentumarchiválási szokások és az alkalmazott biztonságtechnikai megoldások voltak. Az összesen 150 cég válaszait összegyűjtő kutatás során főleg informatikai vezetők és rendszergazdák válaszoltak a kérdésekre.

A felmérésben szereplő cégek egyharmada egy közös platformmal szolgálja ki a hálózati szolgáltatásokat, többségében Windows termékekkel. Úgy tűnik, hogy a Novell Netware, Unix és a nyílt forráskódú Linux platformok csak a – viszonylag – kisebb, 100 PC-nél kevesebbel rendelkező cégek számára jelenthetnek – legalább részben – célravezető hálózatkezelést.

Egy-két kivételtől eltekintve a rendszerük üzemeltetésére és karbantartására a cégek alkalmaznak saját, belső IT csoportot. Függetlenül a PC-k számától, a cégek fele az informatikával foglalkozó, belső csapat mellett külsős szolgáltató(k) munkáját is igénybe veszi.

Annak ellenére, hogy a cégek IT rendszerének működése szempontjából maximális prioritást élvez a létfontosságú adatok rendelkezésre állása és ezek biztonsága és védelme, valamint helyreállítása, a tapasztalat szerint ezekre a cégek teljes IT költésüknek csupán 22%-át fordítják.

Adattárolás

A megkérdezett vállalatok jelentős része alkalmaz valamilyen megoldást adattárolási, archiválási célokra. Hozzávetőlegesen a cégek fele az adatok rövid távú megőrzésére a hagyományos adathordozókra történő archiválást alkalmazza (DAS). Viszonylag elterjedt az adattárolásra használt komplett rendszerek (NAS) használata, és a kifejezetten adattárolásra kiépített hálózatokkal (SAN) minden nyolcadik nagyvállalat rendelkezik.

Saját IT rendszerük működése szempontjából az IT feladatok és erőforrások priorizálása során leginkább a rendszer adatbiztonsága és az adatmentés/visszaállítás gyorsasága az a két tényező, amit a cégek figyelembe vesznek. A költséghatékonyság mellett jelentős szempont továbbá az integráció lehetősége is.

Csupán a vállalatok egyharmada használ valamilyen szoftveres megoldást az asztali vagy hordozható gépeken, ami a lokálisan tárolt adatok merevlemezre való mentésére illetve szinkronizálására szolgál. Ugyanakkor a válaszadók fele a jövőben sem tervezi ilyen szoftver alkalmazását. Ezzel szemben az adatmentést és az archiválását a cégek 76%-a valamilyen szoftver segítségével bonyolítja le.

Szükség is van erre a segítségre, hiszen a napi rendszerességgel – ami a leggyakoribb – átlagosan közel 160 GB adatot mentenek le a cégek, de találkoztunk olyan céggel is, aki naponta 2 Terabyte-nyi adatot archivál. A félelem nem alaptalan, mivel tízből hét esetben előfordult, hogy az elmúlt tizenkét hónap során vissza kellett állítani az adatokat. Adatmentésre, archiválásra a legelterjedtebb adathordozó típus továbbra is a mágnesszalag (60%).

A felmérésben szereplő cégek 45%-a alkalmaz jelenleg többszintű archiválást és 18%-uk használ valamilyen szoftveres megoldást az adathordozók kezelésére.

Feltehetőleg csak bizonyos tevékenységi körbe tartozó cégek azok, akik titkosítják szalagra archivált adataikat. A vállalattok többsége nem él ezzel a lehetőséggel és valószínűleg a jövőben sem tervez ilyen irányú fejlesztést saját IT rendszerén belül. Ugyanígy a szalagok forgatásának és a telephelyen kívüli archiválásának az automatizálására alkalmas szoftveres megoldástok jelenlegi és tervezett használata sem jellemző a hazai nagyvállalatok körében.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Együttműködésre lép a CETIN Hungary és a Pécsi Tudományegyetem

A független, integrált távközlési infrastruktúra-szolgáltató CETIN Hungary Zrt. és a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara a jövőben három kiemelt területen működik együtt: a kiberbiztonsági szolgáltatások fejlesztésében, a kutatás-fejlesztési tevékenység színvonalának további emelésében, illetve az építőiparban egyre elterjedtebb és ismertebb építményinformációs modellezéssel (BIM) kapcsolatos kölcsönös tudástranszferben.

2024. április 23. 16:21

Bevállalós ötletekkel versenyeznek a Megoldások a holnapért döntősei

Kiválasztották a legjobb nyolc csapatot a Samsung és az EdisonKids Megoldások a holnapért kihívásán. A jövő oktatása, a fenntarthatóság és a közösségfejlesztés iránt elkötelezett fiatalok megkezdhetik a felkészülést a döntőre. A következő hetekben a csapatok elképzelésük prototípusát alkothatják meg és tesztelhetik működését a mentorok közreműködésével. A diákok a szakértők segítségével készülnek a végső, májusi megmérettetésre, ahol a három legjobb csapat összesen 6 millió forint összértékű Samsung készülékkel bővítheti egyéni és oktatási intézménye eszközparkját.

2024. április 23. 14:44

A boldog gyerekekből lesznek sikeres felnőttek

Több mint 600 támogatott, 105 diploma, 606 nyelvvizsga, 246 informatikai bizonyítvány. Csak néhány eredmény, amit a 19 éve működő Csányi Alapítvány és az általa mentorált fiatalok elértek. Az alapítvány valódi sikere a számok mögött, a személyes történetekben rejlik – hangzott el Zánkán az Alapítvány által szervezett idei Életút Fesztiválon április 20-án. A kiemelkedő informatikai és idegen nyelvi képzések mellett a végzett fiatalok a megszerzett kapcsolati tőkét, a közösség erejét tartják a legfontosabbnak. Nemcsak a Csányi Alapítvány nagykorú már, hanem egyre több mentoráltból vált olyan fiatal felnőtt, akik büszkén támaszkodhatnak az alapítvány segítségével megszerzett tudás mellett egymásra, „Csányisokra” is.

2024. április 23. 11:35

Állásbörzét és karrierfelkészítést tart szerdától a Corvinus

Több mint kétszáz állásajánlat közül lehet válogatni a Corvinus Egyetem idei karrierexpóján április 24-én és 25-én. Az eseményen részt vevők sok tippet gyűjthetnek karrierjük beindításához, kiteljesítéséhez is. Ebben nemcsak több tucat, corvinusos diplomával színes és sikeres életutakat bejáró szakember segít személyesen, de megtanulható a ChatGPT és a LinkedIn munkakeresői célokra optimalizált, profi használata is. 

2024. április 23. 09:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50