Üzleti intelligencia mindenkinek, Microsoft eszközökkel

forrás Prim Online, 2007. május 17. 16:43
A Microsoft TechNet szemináriumsorozat legutóbbi eseményén a Microsoft üzleti elemzési eszközeiről és megoldásairól hallhattak a résztvevők a Microsoft előadói és külső szakértők által megtartott előadások keretében. Az egész napos előadássorozat keretében bemutatásra kerültek az üzleti intelligencia alapjai, az adattárházakhoz vezető megoldások és az adatbányászat lehetőségei. Szó esett továbbá az üzleti felhasználók által használható megjelenítő és elemző eszközökről, és természetesen az adatplatform mélyebb technikai témáiról is.
A magyarországi rendezvény egy héttel a seattlei első Microsoft BI konferencia után került megrendezésre, ahol a Microsoft bemutatta az üzleti intelligenciára vonatkozó jövőképét, és több bejelentést is tett. Jeff Raikes, a Microsoft Business Division elnöke elmondta: „A Microsoft feltett célja, hogy átalakítsa az üzleti intelligencia ma ismert piacát. Az alapvető gazdasági modell megváltoztatásával és a használat egyszerűségével a felhasználók széles köre járulhat majd hozzá a vállalat sikerességéhez.” A konferencián bemutatták többek között a Microsoft SQL Server következő, 2008-ban megjelenő „Katmai” kódnevű változatának részleteit, a Microsoft PerformancePoint Server tesztelésének eddigi eredményeit, valamint bejelentették a SoftArtisans’ cég OfficeWriter termékének felvásárlását és több új globális megoldásszállítóval kötött partnerséget is.

Az SQL Server „Katmai” kódnevű következő változata több téren is jelentős újításokat fog hozni. Továbbfejleszti az SQL Server 2005 nagyvállalati adatplatform funkcióit azzal, hogy optimalizált és tervezhető teljesítményt nyújt, és házirendekkel lesz menedzselhető. A felhasználói igények nyomán a tárolást kiterjeszti olyan új adattípusokra, mint az objektumok, XML és a földrajzi adatok. Dinamikus fejlesztést tesz lehetővé az entitások és az adatszinkronizáció segítségével, illetve kiterjeszti az adatelemzés lehetőségeit az új adattípusok bevonásával és a felhasználók szélesebb körének az elérésével.

A 2007 második felére ígért Office PerformancePoint Server 2007 (PPS) segítségével a vállalkozások egy teljes körű üzleti tervező és scorecard megoldást kaphatnak majd, amivel nem csak megtervezni lehet a vállalat céljait, hanem nyomon is lehet követni majd azok elérését. Jelenleg a szoftver második CTP-je (közösségi technológiai előzetes) érhető el a Microsoft weboldalán, amelyet több mint 6000 közepes és nagyvállalat tesztel már nagy sikerrel, és többen már a bevezetést tervezik.

A SoftArtisans’ cég OfficeWriter termékének felvásárlásával lehetővé válik, hogy a Microsoft Office kliensekből indulva készítsenek a felhasználók SQL Server 2005 Reporting Services riportokat, még szélesebbre bővítve így az üzleti intelligencia felhasználóinak körét.

A Microsoft BI víziója

Az üzleti intelligencia – az üzleti adatok elemzése és felhasználása a döntéshozatalban – ma már elengedhetetlen része a vállalati informatikának. Klasszikusan az üzleti elemzés és a BI egy szűk csoport privilégiuma volt a vállalatokon belül, az alkalmazott eszközök bonyolultsága és bekerülési költségei miatt. A Microsoft célja, hogy olyan eszközöket biztosítson az ügyfelek számára, amelyekkel minden felhasználó a neki megfelelő szintű információt tudja megszerezni a döntéseihez.
„Az Üzleti Intelligencia nem olyan rég még nagyon költséges konzulensek segítségét igényelte és kizárólag nagyon nagy adatraktár projektek számára volt elérhető. Ma már – részben a Microsoft révén – az Üzleti Intelligencia megoldások elérhetősége sokkal szélesebb körű.” – mondta el Kőnig Tibor, a Microsoft Magyarország nagyvállalati csoportjának szakmai vezetője.
A megfelelő eszközök alkalmazásával a BI bevezetése fejlesztés nélkül, vagy kevés fejlesztéssel megoldható, így könnyen kezdeményezhető projektté válik. Az informatika haszna gyorsan fölértékelődik a vállalat vezetői számára, amint közvetlenül segítséget tud nyújtani egy IT rendszer a döntés-előkészítésben, a döntéstámogatásban, illetve az elemzésben, és nem csak arról beszél az IT részleg, hogy mekkora kihívás a munkaállomásokat és a hozzájuk szükséges szervereket üzemeltetni. Innentől kezdve ugyanis az informatika a lehető legközvetlenebb módon vesz részt a vállalat eredményeinek növelésében.
A Microsoft BI eszközei

A felhasználókhoz legközelebb álló elemek a megjelenítésről és az elemzésről szólnak:

-    A Microsoft Office Rendszer
o    Microsoft Office Excel: minden vállalat számára a legfontosabb elemző eszköz. A megszokott interfész, a grafikai lehetőségek és a mélyebb adatelemzés eszközei, mint pl. a PivotTábla, vagy az adatkapcsolatok a legszélesebb körben használt BI eszközzé teszik az Excel-t.
o    Microsoft Office Visio: az adatkapcsolatok és az új adatalapú diagramsablonok segítségével a Visio jól használható üzleti adatok vizualizációjára és elemzésére is.
o    Microsoft Office SharePoint Server 2007: a SharePoint képes megjeleníteni az üzleti információkat legyen szó akár riportokról, vagy a tranzakcionális rendszerekben – pl. ERP, vagy CRM – található adatokról. A megjelenítés mellett a SharePoint tartalomkezelési szolgáltatásai lehetővé teszik azt is, hogy a strukturált adatok és a strukturálatlan irodai folyamatok egy egységet képezzenek. Egyben a SharePoint teljes értékű intranet és internet portál funkcionalitást is nyújt ezzel adva alapot a BI széleskörű elérhetőségéhez.

A megjelenítés mögött ott állnak a BI háttérrendszerei, amelyek az adatokat tárolják és előkészítik az elemzéshez és döntéshozatalhoz:

-    Microsoft SQL Server 2005: a BI rendszerhez nyújtja az alapvető adattárolási és manipulációs lehetőségeket. Amellett, hogy egy gazdaságos, jól skálázható adatplatform, a Microsoft SQL Server tartalmazza az adatelemzés és adatbányászat alapvető komponenseit is:
o    SQL Server Integration Services (SSIS): az adatok elemzése előtt szükség van arra, hogy azokat összegyűjtsük, tisztítsuk, szükség szerint átalakítsuk, majd betöltsük egy tárba, ahonnan az elemzés során lekérdezik majd azokat. Az SSIS ETL (Extraction, Transformation and Load) lehetőségei az adatok hatékony összegyűjtését teszik lehetővé a legkülönfélébb adatforrásokból.
o    SQL Server Analysis Services (SSAS): az adatelemzés legelterjedtebb módja a sokdimenziós elemzési „kockák” építése. Az SSAS egy teljes értékű OLAP (Online Analythical Processing) kiszolgáló, amellyel lehetővé válik az adatok ad-hoc elemzése.
o    SQL Server Reporting Services (SSRS): a meglévő adatok megjelenítése fontos eleme a BI megoldásoknak. Szükség van arra, hogy a felhasználók széles köre standard riportok formájában értesüljön az üzletmenet alakulásáról, de arra is lehetőség legyen, hogy a felhasználók maguk határozzák meg, hogy milyen információkra van szükségük.

A BI platform elemeire épülnek azok az alkalmazások, amelyek közvetlen üzleti szolgáltatásokat nyújtanak. Ennek legújabb példája a Microsoft Office PerformancePoint Server 2007, ami átfogó üzleti tervezési lehetőségeket és a tervek végrehajtását segítő scorecard megoldást nyújt. Ebbe a megoldásba épül majd bele a ProClarity elemzőeszköz egy része is, melyet nemrég vásárolt fel a Microsoft.

Abudapesti  eseményt több workshop is követi, ahol a résztvevők trénerek vezetésével közvetlen tapasztalatokat szerezhetnek a Microsoft BI eszközök működéséről.

További információk

ˇ    A Microsoft Üzleti Intelligencia megoldásokról a http://www.microsoft.com/hun/bi, illetve a http://www.microsoft.com/bi oldalakon olvashat.
ˇ    A Microsoft BI konferenciáról bővebbet a http://www.microsoftbiconference.com/ oldalon találhat, a megnyitó előadás megtekinthető felvételről webcastban a http://www.microsoft.com/bi/resources/biconference.aspx címen.
ˇ    Az SQL Server „Katmai”-ról a http://www.microsoft.com/sql/prodinfo/futureversion/default.mspx címen olvashat.
ˇ    A Performance Point Server 2007-ről: http://office.microsoft.com/en-us/performancepoint/default.aspx

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egész Európából érkeztek szakértői javaslatok az európai egészségügyi adattér megvalósításához

Tudatos elkötelezettség, széles körű ismertség és szoros együttműködés szükséges ahhoz, hogy a kontinens országai teljes mértékben kiaknázhassák európai egészségügyi adattérben (EHDS) rejlő lehetőségeket – vélik azok az európai szakértők, akik ajánlásokat fogalmaztak meg a kezdeményezés sikere érdekében. Az EHDS célja a polgárok egészségügyi adatainak uniós szintű rendszerben való kezelése és ezáltal a határokon átnyúló egészégügyi ellátás javítása. Az Európai Bizottság reményei szerint a rendszer a kutatási lehetőségeket is bővíteni fogja, mivel a kutatók és a piaci vállalatok számára lehetőséget nyit nagy mennyiségű egészségügyi adat elemzésére.

2024. május 29. 19:01

Új gyártóbázist nyit az Eaton Finnországban

A szünetmentes tápegységek (UPS) piacán tapasztalható erős növekedésre reagálva az Eaton egy új, korszerű üzemmel növeli gyártókapacitását Helsinkiben. Az UPS-rendszerek iránt különösen az adatközpontok ágazatában nagy a kereslet, ahol az AI-alapú alkalmazások és a digitális adatkezelés nagy feldolgozási igényei miatt létfontosságú a folyamatos áramellátás és valószínűsíthető a bővítés szükségessége. Ezeket a rendszereket széles körben használják az áramkimaradások és a feszültségingadozások ellen, mind a kereskedelmi és ipari épületekben, mind pedig az egészségügyi ágazatban egyaránt.

2024. május 29. 17:33

Kényelmet és biztonságot nyújtanak a Continental innovációi az új Mercedes-Benz E-osztályban

A Continental fontos alkatrészeket és termékeket szállít az új Mercedes-Benz E-osztályhoz. A cég intelligens eszközalapú hozzáférési megoldásával (röviden CoSmA) a technológiai vállalat olyan rendszert kínál, amely az okostelefonokat vagy az okosórákat autókulcsokká alakítja. A technológia a digitális kornak megfelelő kényelmes felhasználói élményt tesz lehetővé. A Continental most először kínál olyan teljeskörű rendszert, amely átfogó kapcsolatot biztosít a jármű digitális ökoszisztémája, az okoseszközök és a felhő között.

2024. május 29. 14:28

Együtt a korszerű oktatásért

Megújult a SIÓ-Eckes iskolásokat támogató pályázata: a 2024-től „Köszi, SIÓ!” néven futó programban a vállalat az iskolák digitális oktatásának támogatását tűzte ki célul, hogy a gyerekek és a pedagógusok még több korszerű eszközhöz juthassanak. A sikeresen pályázó intézmények összesen 150 tablettel lehetnek gazdagabbak, sőt a modernizáció mellett elfogadásra motiváló mesével és óratervvel is segíti a tanárok munkáját a vállalat. A pályázatok online leadására 2024. július 14-éig van lehetőség.

2024. május 29. 09:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52