E-petíció dönthetne a társadalmat érintő kérdésekről

Kiss Ádám Zoltán, 2007. június 7. 07:15

Egy brit képviselő indítványa szerint online petícióval szondázhatnák meg a fajsúlyosabb kérdésekről a társadalom véleményét, ezzel az állampolgárok közvetlenebbül részt vehetnének a politikában.

Az egész világon és így Európában is jellemző a társadalom elfordulása a politikától. Ennek többek közt az lehet az oka, hogy az állampolgárok rettentő messzeségben érzik magukat a mindennapi életüket közvetlenül befolyásoló döntésektől, úgy érzik, képtelenség hallatni hangjukat, így érdektelenné válik a politika. A legtöbb választópolgár egész élete során nem találkozik egyetlen választott képviselőjével sem, így végső soron a demokrácia érdekképviseleti elve csorbul. A közhangulat javítása és az állampolgárok bevonásának célja vezeti a brit David Cameron képviselőt, amikor az online petíciók szerepét szeretné növelni a közéletben. A konzervatív képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy ebben az évben mintegy 1,7 millió választó írt alá egy útdíjjal kapcsolatos petíciót, ezzel világosan és gyorsan kifejezve akaratát. A megoldás hátránya, hogy egy bizonyos net-populáció alatt nem képes reprezentálni az egész társadalmat, előnye viszont, hogy a kritikus tömeg elérése után rendkívül gyors és olcsó megoldást kínál a tömeges véleménynyilvánításra. Egyelőre kérdéses, milyen módon sikerül beépíteni az e-petíciókat a nagy hagyományokkal rendelkező brit parlamentáris demokráciába, ám amennyiben sikerrel jár az elképzelés, az iránymutató lehet a többi állam számára is.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Antimikrobiális üvegport fejlesztett ki az LG

Az LG Electronics (LG) fejlett anyagokkal foglalkozó üzletága PuroTec néven egy új antimikrobiális üvegport vezetett be. Az innovatív anyagot a termékhigiénia megőrzésének céljából tervezték, és felhasználása igen sokrétű.

2024. május 30. 12:44

Naperőművel és energiatárolóval bővül a Ganz tápiószelei gyártelepe

Készen állnak a bekötésre a napelemek a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. tápiószelei gyártelepén felépített 2 MVA névleges teljesítményű naperőműparkban. A 4040 darab szolár panel telepítését a budaörsi Forest-Vill Kft. végezte el, amely a fejlesztés következő ütemében egy, az erőműhöz tartozó energiatárolót fog a helyszínen telepíteni. A beruházás várhatóan 2024 végéig fejeződik be, melynek köszönhetően a tápiószelei gyáregység energiaszükségletének jelentős részét megújuló energiaforrásból előállított áram szolgáltatja majd.

2024. május 30. 11:20

A Sandberg komolyan gondolja a gaminget!

Manapság a perifériamárkák jelentős része igen nagy hangsúlyt fektet az esport felszerelések fejlesztésére. Így tesz a Sandberg is, arra törekedve, hogy az EsportsEquipment sorozat a remek árú és magas minőségű gaming termékeiről legyen ismert. A vállalat erre a filozófiára erősít rá Stealth Gamer billentyűzetével és legújabb BossBlaster gaming headsetével is.

2024. május 30. 09:49

Másodpercenként akár 480 képkockát is képes megjeleníteni az LG új monitorja

Az LG legújabb, játékosoknak szánt, 32GS95UE-B UltraGear OLED monitorja minden eddiginél gördülékenyebb grafikus megjelenítést ígér. A képfrissítési ráta mellett a csúcsfényerő is jelentősen növekedett a gyártó korábbi monitorjaihoz képest, így világosabb környezeti viszonyok mellett is tiszta és élénk képet kapnak a felhasználók.  

2024. május 29. 20:26

Egész Európából érkeztek szakértői javaslatok az európai egészségügyi adattér megvalósításához

Tudatos elkötelezettség, széles körű ismertség és szoros együttműködés szükséges ahhoz, hogy a kontinens országai teljes mértékben kiaknázhassák európai egészségügyi adattérben (EHDS) rejlő lehetőségeket – vélik azok az európai szakértők, akik ajánlásokat fogalmaztak meg a kezdeményezés sikere érdekében. Az EHDS célja a polgárok egészségügyi adatainak uniós szintű rendszerben való kezelése és ezáltal a határokon átnyúló egészégügyi ellátás javítása. Az Európai Bizottság reményei szerint a rendszer a kutatási lehetőségeket is bővíteni fogja, mivel a kutatók és a piaci vállalatok számára lehetőséget nyit nagy mennyiségű egészségügyi adat elemzésére.

2024. május 29. 19:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52