Vírust terjeszt a hamis Adobe letöltőoldal

Milkovits Gábor, 2007. június 22. 20:40

A SANS Intézet Storm Centre központja egy olyan új vírusterjesztő oldalt talált, amely az Adobe Shockwave Player letöltésével kecsegtet, valójában azonban egy trójai csomagot juttat a számítógépre.

A támadók bizonyos weboldalakhoz csatolva olyan ikonokat helyeztek el, amelyek arra figyelmeztetik a felhasználót, hogy Shockwave vagy Macromedia Flash Player szoftverük hibás és ezért frissítésre szorul. Az ikonra kattintva egy hivatalos Shockwave Player Download Center letöltő-oldalnak álcázott helyre lehet eljutni, ahonnan a vágyott Flash alkalmazások helyett a már említett trójaiak települnek a számítógépre. A SANS Storm Centre közleménye szerint a letöltésre kattintva azonnal egy olyan kód települ a számítógépre, amely megbénítja a jobb oldali egérgombot és a hozzá tartozó funkciókat.

Habár a címsorban megjelenő hamis URL figyelmeztető jel, a legtöbb felhasználó aligha figyel föl erre. A technika érdekessége abban rejlik, hogy teljes mértékben a megtévesztésre épül, ahelyett, hogy szoftverek, például a böngészőprogram sebezhetőségét használná ki. Mindez kiterjeszti a veszélyeztetett felhasználók körét, ráadásul megnehezíti a védekezést is, hiszen a trójaiak letöltését és telepítését teljes egészében maga a felhasználó végzi el.

 

Kulcsszavak: Adobe security vírus

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

K&H: harc az alattomos támadások ellen

A digitális eszközök használata vitathatatlanul megkönnyíti az életünket, az online tájékozódást és ügyintézést. Az eszközökön tárolt érzékeny adatok védelme azonban fokozott óvintézkedéseket igényel minden tulajdonostól.

2024. július 15. 13:02

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

ESET kiberfenyegetettségi jelentés: egyre gyakoribb a mesterséges intelligencia és a deepfake a támadásokban

2024. július 5. 09:55

A Schneider Electric a világ legfenntarthatóbb vállalata a TIME szerint

2024. július 4. 19:09

A legmodernebb digitális oktatási rendszert valósította meg a Delta Systems a Corvinus Egyetemen

2024. július 1. 12:59

Befektetőre talált a Megoldások a holnapért korábbi díjazottja

2024. június 25. 19:01