Rátz Tanár Úr Életműdíj - hetedszer

forrás Prim Online, 2007. június 26. 18:02

Az Alapítvány a Természettudományos Oktatásért kuratóriuma idén hetedik alkalommal írta ki a Rátz Tanár Úr Életműdíj pályázatát. Az életműdíjjal minden évben két-két fizika-, matematika-, kémia- és biológiatanárt jutalmaznak.

A személyenkénti 1 millió forintos díjjal az alapítvány kuratóriuma az elmúlt hét év alatt negyven pedagógus munkáját jutalmazta. Tavaly 85 középiskola 123 pedagógusát javasolták a díjra. A középiskolák, szülői munkaközösségek, volt és jelenlegi tanítványok idén szeptember 14-ig tehetik meg jelöléseiket.

Az Európai Unió egyre nagyobb hangsúlyt helyez a kutatás-fejlesztésre, 2007-ben 1,2 milliárd eurót költ IT és távközlési projektekre, mely összeget természetesen pályázatok útján lehet elnyerni. Ausztriában nagyjából 1700 milliárd forintnak megfelelő összeget költenek kutatásra az idén. Ehhez képest a hazai cél 2010-re, hogy a GDP 1,8 százalékát, vagyis kb. 500 milliárd forintot szánjunk ugyanerre − mondta Kroó Norbert, az MTA alelnöke, az Európai Kutatási Tanács Tudományos Tanácsának tagja, a Rátz Tanár Úr Életműdíj kuratóriumának elnöke.

Az EU törekvéseinek ellenére az összes EU-ország közül hazánkban csökken a leggyorsabban a friss természettudományos és mérnöki diplomások száma. Tehát a nagyobb gond mégsem az, hogy Magyarország más európai országokhoz képest szerényebb pénzeket tud áldozni erre a kulcsfontosságú területre – hívta fel a figyelmet Kroó Norbert –, hanem hogy az erre költhető keret felhasználásához, illetve az uniós finanszírozás elnyeréséhez nem áll majd rendelkezésre megfelelő hazai kutatói gárda. Attól kell tartani, hogy a magyarországi szakember-kibocsátás nem lesz képes lépést tartani a növekvő lehetőségekkel és igényekkel.

Ezt a kedvezőtlen trendet kívánja – a maga eszközeivel – fékezni, megállításában segédkezni az Alapítvány a Természettudományos Oktatásért, illetve a három alapító, az Ericsson Magyarország, a Graphisoft és a Richter. Az alapítvány legfőbb célja, hogy kiemelten támogassa a magas színvonalú középiskolai reálképzést, mint a leendő természettudományos értelmiség bázisát. A díjazottak 2001 óta összesen 40 millió forintot vehettek át.

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Különleges installációval ünnepli a Föld napját a Prologis

Különleges installációval ünnepli a Föld napját a Prologis magyarországi csapata. A vezető logisztikai ingatlancég a Prologis Park Budapest-Sziget II-ben egy 350 négyzetméteres festménnyel emlékezik meg a környék állat- és növényvilágáról, ezzel is felhívva a figyelmet a fenntarthatóság és az élővilág tiszteletben tartásának fontosságára.  

2024. április 22. 19:32

Az AOC a Graphic Pro U3 sorozattal erőt ad az alkotóknak

A kijelzőspecialista AOC büszkén jelenti be a kreatív szakemberek egyedi igényeihez gondosan kidolgozott új monitorcsaládját. A kivételes színhűségével, élvonalbeli funkcióival és elegáns, díjnyertes dizájnjával az AOC Graphic Pro U3 sorozat forradalmasítja a fotósok, vizuális művészek, tervezők, szerkesztők, műsorszolgáltatók, producerek és játékipari szakemberek munkáját. 

2024. április 22. 17:50

A szombati kiszállítás bevezetése után aznapi csomagautomatás kiszállítással erősít az eMAG

Jelentős logisztikai fejlesztésekkel segíti az eMAG a Budapesten és Pest vármegyében élő ügyfelek kiszolgálását: az online áruház a hétköznap délig leadott megrendeléseket várhatóan még aznap több mint háromszáz, a térségben működő easyboxba szállítja ki. Az új szolgáltatás a platformon aznapi kiszállításra jelölt termékekre vonatkozik.

2024. április 22. 16:07

Új területen erősít az OTP Mobil

Tovább bővültek az OTP Mobil által kínált innovatív fizetési lehetőségek, így már nem csak a Simple alkalmazás és a SimplePay megoldások előnyeit élvezhetik a felhasználók. A fintech vállalat ugyanis felvásárolta a HelloPayt, amely elsősorban vendéglátóhelyek, szórakozóhelyek és fesztiválok fizetési rendszereit üzemelteti.

2024. április 22. 14:31

A napenergia-innovátor TSS4U az ABB technológiáját használja

A hollandiai TSS4U innovatív, szigetüzemű napenergia-rendszereket szállít világszerte kritikus alkalmazásokhoz, így segítve a vállalatokat abban, hogy a dízelgenerátorokat fenntartható energiával váltsák ki. Távközlési tornyok, olaj- és gázipari létesítmények, valamint víztisztító telepek energiaellátása támaszkodik a TSS4U napelemes rendszereire, amelyek a legmagasabb követelményeket támasztó környezetben is megbízható energiatermelést biztosítanak.

2024. április 22. 13:02

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50