SAS-sal a jegesmedvék nyomában

forrás Prim Online, 2007. július 28. 08:31

A Wildtrack új projektjében a vezető üzleti intelligencia szállító SAS szoftverével, és az inuit eszkimók hagyományos nyomkövető technikáival tanulmányozza a jegesmedvék lábnyomait. A szervezet célja a jegesmedve-populációk csökkenésének dokumentálása, melyet a környezetvédők a globális felmelegedés egyik jelének tartanak.

A projekt első fázisában a Wildtrack beazonosítja a megfigyelésbe bevont egyedeket az észak-kanadai Nunavut területen a tél folyamán. Az azonosítás az állatok lábnyoma alapján történik - a szervezetnek ebben az inuit eszkimók nyújtanak segítséget, akik körében ősi „művészet” a medvék nyomainak felkutatása. Következő lépésben a Wildtrack tagjai a megfigyelők által készített digitális fotókat a SAS JMP szoftverével vizsgálják. Valamennyi képhez jeleket rendelnek az egyedek anatómiai jellemzőinek megfelelően, majd ezek alapján a szoftver algoritmusokat készít. A JMP elemzi az adatokat, és beazonosítja az egyes állatokat az összegyűjtött lábnyomokat tartalmazó adatbázis alapján.

A jegesmedve-populációk csökkenését számos környezetvédő szervezet a globális felmelegedés egyik jelének tartja. Véleményüket arra alapozzák, hogy a sarki jégtömeg olvadása következtében az állatoknak hosszabb távot kell úszniuk az élelem megszerzéséért, ami éhhalálhoz és fulladáshoz vezethet. A környezetvédelmi szervezetek nyomásának engedve az Egyesült Államok belügyminisztériuma 2006 decemberében veszélyeztetett fajnak nyilvánította a jegesmedvéket. A Wildtrack arra számít, hogy a lábnyomelemző projekthez hasonló környezetvédelmi kutatások eredményei ösztönözhetik a széndioxid-kibocsátás csökkentését, valamint jó irányba terelik az Egyesült Államok törvényhozását.

Interaktív „adat-mozi”


A Wildtrack projektje egy speciális alkalmazási területe a SAS szoftverének, melyet általában az üzleti életben használnak a termelési és eladási adatok képi megjelenítésére. A JMP szoftverrel interaktív, mozgó képekkel illusztrált „adat-mozi” hozható létre, melynek segítségével a korábbi statikus ábráknál és táblázatoknál szemléletesebb módon ábrázolhatók az adatok. Ez nagyban segíti a megértést, a mintaelemzést, a rejtett összefüggések feltárását, s ezáltal az új ötletek születését is.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Újra a megszokott mederben a FoxPost, levonult a szökőárszerű terhelés

A FoxPost felszámolta azt a Maglódon felállított ideiglenes csomagautomatát, amely az elmúlt hetek rendkívüli terheléshullámának kezelésére szolgált, egyidejűleg megszüntették a további rendkívüli intézkedéseket is. A döntésre azért került sor, mert a probléma megszűnt és a működés ismét a szokott mederben folyik. Ezzel egyidőben a vállalat több száz új csomagautomata telepítésébe kezdett országszerte.

2024. május 19. 14:40

Még mindig rengeteg ügyfél bankol ezzel a világelső, de drága magyar találmánnyal

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2024. februári adatai szerint a számlavezetés során a bankok felé kifizetett díjak 15 százalékát teszik ki az SMS szolgáltatások. Bár a jegybank nyolcezer forint közelébe becsülte az SMS-ekre fordított éves átlagos ügyfélköltséget, a BiztosDöntés.hu szerint ez a költség még ennél nagyobb is lehet. Pedig ma már a legtöbb banknál létezik erre egy ingyenes alternatíva, melyre könnyen át lehet állni.

2024. május 19. 12:34

Újabb régiós szolgáltató központot hoz Budapestre a Schneider Electric

Budapesten hozza létre új, Europe Services Hub elnevezésű szolgáltató központját a Schneider Electric, az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat. A tervek szerint 2025-re 100 fősre bővülő csapat az európai országokban dolgozó helyi stábokkal együttműködve az egész kontinenst lefedi majd a magyar fővárosból.

2024. május 19. 10:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59