Csődbe ment az SCO

Kiss Ádám Zoltán, 2007. szeptember 16. 11:01

A hétvége igazi meglepetése, hogy a leginkább az IBM elleni Linux jogok miatti perről elhíresült vállalat beadta a csődeljárásra vonatkozó kérelmét.

Az SCO egy olyan vállat volt, mely mindig is a háttérbe húzódott, üzleti tevékenysége nem volt kiemelkedő, ám jogi tevékenykedése annál nagyobb figyelmet vonzott rá. A cég a Linux közösség osztatlan és egyöntetű utálatát tudhatta maga mögött, mivel egyik legfőbb ténykedése a birtokába jutott jogok alapján a Linux-gyártók sorozatos beperlése volt. Az SCO a Linux/Unix részjogok miatt úgy érezte, hogy részesedés illeti minden egyes Linux fejlesztés után. Nem csak az volt ezzel a gond, hogy dollármilliárdokra rugó követelésekkel álltak elő, de az is, hogy hiába hangoztatták a Linux szerelmesei, hogy a rendszer lényege éppen annak szabadsága. Márpedig az SCO olyan alapmegoldásokat mondott magáénak, melyek minden, tehát teljesen ingyenes Linux termékekben is jelen vannak, így azok is jogdíjkötelesek lennének, tehát többé már nem ingyenesek. Az SCO által indított pereket még felsorolni is hosszú, beperelték a Microsofttól kezdve az IBM-en át a Novellig szinte az összes nagyobb piaci szereplőt.

Az SCO tehát egyre inkább egy olyan vállalt szerepében tűnt fel, mely nem saját fejlesztéseiből, hanem a birtokába jutott jogokból szeretne fennmaradni, így inkább piachátráltató erő, mint azt fejlesztő résztvevő. A cég azonban a jelek szerint elszámította magát, egyrészt az elhúzódó perek miatt nem jutott készpénzhez, másrészt sorra ellenpereket indítottak ellene, harmadrészt pedig kulcsfontosságú pereket nem sikerült megnyernie, ami egész stratégiáját megingatta. Ilyen volt például a Novell elleni per, melyben augusztus közepén a bíróság nem az SCO-nak ítélte a Unix operációs rendszer jogait. Először jó ötletnek tűnt ez a jogi játék, amit jelez az SCO által az IBM ellen 2003-ban indított per, mely akkor olyan ígéretes pénzforrásnak tűnt, hogy a cég augusztusi áron 1 dollár 55 centes részvényei egészen a 19 dollár 41 centig szöktek fel. Mára azonban megtört a varázs, a vállalat saját farkába harapó kígyóhoz hasonlóan éppen a saját maga által indított persorozat áldozta lett, mivel ezeket részben elvesztette, másrészt felőrölték a cég anyagi tartalékait. Az SCO az elmúlt dicstelen fél évtized után a hét végére időzítette a csődeljárás benyújtását, és a csöndes távozást a színről.

Kulcsszavak: SCO +céginfo

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A mesterséges intelligencia bevezetésekor a vezérigazgatóknak kell az élen járni

A vezérigazgatóknak minden tekintetben az élen kell járniuk, akkor is, amikor a generatív mesterséges intelligencia bevezetéséről van szó. A felelősség ebben az esetben is a szervezet vezetőségét terheli, akiknek üzleti sikeresség érdekében fontos tényezőket kell mérlegelniük a bevezetés során.

2024. június 24. 18:20

Bemutatják, mit kell tudni a skizofrén marketing korszakáról

A Marketing Summit témái idén az európai nemzeti marketingszövetségeket tömörítő European Marketing Confederation által jegyzett European Marketing Agenda pilléreire épülnek. A szakma elismert hazai és nemzetközi szakértői a legújabb marketing, kommunikációs és üzleti trendek, illetve kihívások sikeres megválaszolásán túl a technológiai és AI megoldások eredményes implementációjára is kitérnek majd az eseményen. A Summit Díjátadó Est keretében pedig öt szakmai díj elismeréseit adják át majd a reggeltől késő estig tartó rendezvényen, amelyet szeptember 19-én, a MÜPA-ban tartanak.

2024. június 24. 14:58

A felújított ABB-robotok ragyogó kilátásokat kínálnak a német motorkerékpár-gyártónak

Csillogó tankok, fényes rugóstagok, polírozott króm és porszórásos felületek – a motorkerékpárok esetében elengedhetetlen a vonzó megjelenés. Az egyik német motorkerékpár-gyártónál az ABB robotjai dolgoznak keményen azért, hogy elérjék a járműveknél a kívánt fényezést. Helyüket azonban 8 évnyi fáradhatatlan munka után felújított robotok veszik át. 

2024. június 24. 13:01

Indul az Európai Napenergia Akadémia, ahol két év alatt 65 ezer szakembert képeznek ki

2030-ra az Európai Unió célja, hogy 600 gigawatt fotovoltaikus napelem kapacitást építsen ki a kontinensen, amely az EU nettó zéró technológiák iránti keresletének 40%-át fedezné. A jelentős mértékű bővítéshez rengeteg új, ezen a téren szakképzett munkavállalóra van szükség. 

2024. június 24. 09:55

Csökken a magyar vállalkozások száma, a MI pedig alig várja, hogy ezen lendítsen

Csökken a magyar vállalkozások száma, azaz a megszűnések és felszámolások meghaladják az újonnan alapított cégek számát, amelyek hátterében a nem elég körültekintő üzleti tervezés, vagy akár a nem hatékony munkafolyamatok állhatnak – derül ki a Billingo, az egyik leggyakrabban használt, online számlázóprogramot fejlesztő hazai cég összefoglalójából. 

2024. június 23. 13:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A kvantumtechnológia alapjaiban változtatja meg jövőnket

2024. június 20. 16:28

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

2024. június 12. 11:43

Elstartolt a Startup Safari Budapest 2024

2024. június 10. 11:40

Marad-e az AI homály a vállalkozások körében?

2024. június 3. 13:02