Beszélő telefont fejlesztettek ki a Budapesti Műszaki Főiskolán

MTI Sajtóadatbank, 2007. október 15. 08:52

Beszélő Telefon ("BeszT") néven Magyarországon elsőként olyan programrendszert fejlesztettek ki, amely mobiltelefonra rátöltve a képernyőn megjelenő információt gépi beszédhanggal is közvetíti - tudatta a Budapesti Műszaki Főiskola (BMF) pénteken az MTI-vel.

A fejlesztésben a BMF Informatikai Rendszerek Intézete, a Budapesti Műszaki és Gazdasági Egyetem (BME) Távközlési és Médiainformatikai Tanszéke, valamint a M.I.T. Systems Kft. vett részt, gépi beszédfunkciókkal egészítve ki a mobiltelefont vakok és gyengén látók számára - olvasható a főiskola közleményében.

Mint írják, a fogyatékkal élők önálló életvitelének támogatásában és integrációjában egyre nagyobb szerepet kapnak a korszerű informatikai rendszerek, és a használatukhoz szükséges informatikai írástudás.

Az összegzés szerint a BMF Neumann János Informatikai Kara Magyarországon egyedülálló program keretében több mint öt éve folytatja az érzékszervi fogyatékkal élők (vakok és gyengénlátók, valamint siketek és nagyothallók) informatikai felzárkóztatását. A kar fontos feladatának tekinti az új rendszerek kutatását és kifejlesztését is, melyekben a mobil technológiák játsszák a vezető szerepet.

Mint a dokumentum kiemeli, a mobiltelefon a mindennapi élet nélkülözhetetlen részévé vált: a kapcsolatteremtés mellett több egyéb hasznos szolgáltatást nyújt.

A látásukban korlátozott emberek, de gyakran az idősebbek is nehezen vagy egyáltalán nem tudják igénybe venni e szolgáltatásokat a nyomógombok használatakor adódó nehézségek miatt. E gondokat oldja meg a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal pályázati támogatásával létrehozott "Beszélő Telefon", amely a képernyőn megjelenő információkat gépi beszédhanggal is közvetíti.

A rendszer támogatja a telefon alapvető szolgáltatásait, azaz a térerő, akkumulátor, idő és dátum, névjegyzék kimondását. Az új készülék billentyűvisszhanggal segíti a hívásfogadást.

A "BeszT" révén használói akadálytalanul képesek sms-t írni és fogadni,  a rendszer továbbá képes minden, a telefonban tárolt szöveget felolvasni, "magnószerűen" lejátszani - olvasható a BMF közleményében.

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A magyar vásárlók közül választják a legtöbben környezettudatosságból a felújított mobilt

Nagyjából 300 tonna szén-dioxidtól kímélte meg a környezetet a Rejoy és a három további piacon jelen lévő anyacége, a Flip Technologies – ez átszámítva 150 személyautó éves kibocsátásának felel meg. A piactér régiós ügyfélfelmérése szerint arányaiban a magyar vásárlók közül voksolnak a legtöbben a felújított készülékekre környezettudatossági szempontokból – ebben pedig a boomer és millenial korú ügyfelek a legaktívabbak.

2024. április 21. 16:50

Nem érdemes otthon őrizgetni a régi mobilokat

Bár látható javulás, a magyarok több mint fele még mindig otthon tárolja használaton kívüli, régi mobiltelefonját – derült ki a Yettel legutóbbi országos, reprezentatív kutatásából. A milliónyi fiókban heverő mobilkészülékből rengeteg értékes anyag újra felhasználható lenne, miközben a bennük lévő akkumulátor évek alatt akár tűzveszélyessé is válhat. Most a használt mobilok akár 30 000 Ft-ot is érhetnek a Yettelnél.

2024. április 19. 11:50

Megjelent a világ első unalmas telefonja

A Heineken a street kultúra ízlésformálójával, a Bodegával együttműködve bemutatta a Human Mobile Devices (HMD) által gyártott "The Boring Phone" készüléket.

2024. április 18. 13:15

Már egy évtizede társ a mindennapokban: 10 éves a Simple alkalmazás

Magyarország egyik legnépszerűbb mobilappja*, a Simple alkalmazás idén ünnepli a 10. születésnapját.  Az applikáció 2014. április 15-én vált elérhetővé az alkalmazásboltokban, az elmúlt évtizedben már több mint hárommillióan töltötték le, és indulása óta már több mint 50 millió in-app és 80 millió NFC tranzakció futott át rajta. A fejlesztő és üzemeltető OTP Mobil számításai alapján 2023-ban a hazai online autópálya-matrica, a közterületi parkolójegy értékesítés és a QR-kód alapú csekkbefizetések is mintegy majdnem ötöde a Simple appon keresztül történt. 

2024. április 15. 13:02

Tavaszi fotózási tippek a HONOR-tól

A HONOR jobbnál jobb hardverrel és szoftverrel teszi izgalmasabbá a fotózást, de a funkciók és lehetőségek kihasználásához érdemes észben tartani pár egyszerű tippet ahhoz, hogy a lehető legszebb képeket készíthessük el.

2024. április 11. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50