Hangfájlba rögzíthető elektronikus könyvtár vakoknak és gyengénlátóknak

MTI Sajtóadatbank, 2007. október 15. 09:17

Világújdonságnak számító, elektronikuskönyv-szerkesztő és hangoskönyv-konvertáló programot mutatott be pénteken az Informatika a Látássérültekért Alapítvány, amelyet a T-Online 7 millió forintos támogatásával fejlesztett ki. Az új rendszer lehetővé teszi a letöltött dokumentumok hangfájlba rögzítését, és így azok hordozható lejátszókon vagy számítógépeken is meghallgathatók.

A Fehér bot nemzetközi napja (október 15.) alkalmából a világon elsőként próbálhatják ki a vakok és gyengénlátók azt a kifejezetten számukra megalkotott új magyar szoftvert, amely felolvassa az elektronikus írott szöveget, szerkeszteni, rögzíteni is képes azt, sőt a hangzást is befolyásolni tudja. A Dramatizált Elektronikus Könyvszerkesztő (DEX) nemcsak a rendszeres számítógép-felhasználó látássérültek számára jelent könnyebbséget, hanem azoknak az érintetteknek is, akik eddig csak a hangoskönyvek útján tudták ismereteiket bővíteni. Az mp3-as fájlba konvertált szöveg meghallgatásához már nem kell a számítógép, internetkapcsolat sem szükséges hozzá, akár egy egyszerű, hordozható lejátszó is alkalmas a célra.

A meghallgatás élményét javítja, hogy a felhasználó megváltoztathatja a hangkaraktert, a hangerőt, a beszédsebességet, választhat két-két férfi és női hang alkalmazása között, mondhatni szereposztást készíthet. Az újdonság együttműködik a látássérültek által eddig használt programokkal és tartalmazza a Budapesti Műszaki Egyetem Távközlési és Médiainformatikai Tanszékén kidolgozott beszédszintetizátor (Profivox) erre a célra kifejlesztett verzióját.

Szuhaj Mihály, az Informatika a Látássérültekért Alapítvány elnöke elmondta, a Magyarországon élő mintegy 13 ezer vak és jóval több gyengénlátó életminőségét könnyíti meg az ingyenesen bárki által letölthető program, amely rövidesen az Origo honlapján is elérhető lesz. A digitális esélyteremtő lehetőség továbbfejlesztéséhez a T-Online (a Magyar Telekom Nyrt. vezetékesinternet-márkája) a jövőben is segítséget kíván nyújtani.

Kulcsszavak: egészségügy

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jöhet a személyre szabott reklámoktól mentes ingyenes Facebook és Instagram?

Nagy várakozás előzte meg az uniós adatvédelmi testület (EDPB) állásfoglalását az egyelőre leginkább a Meta által használt „consent or pay” (hozzájárulás vagy fizetés) üzleti modell adatvédelmi vonatkozásaival kapcsolatban. Várhatóan mi lesz a hatása a véleménynek a közösségi médiumok és platformok működésére, mit jelenthet mindez a piaci szereplők és a felhasználók számára? A fenti kérdéseket Bartal Ivánnal, az Oppenheim Ügyvédi Iroda adatvédelmi jogi praxisának vezetőjével jártuk körbe.

2024. április 24. 21:07

Innováció a légi szállítmányozásban

A DSV egy hazánkban innovációnak számító, korábban még sosem alkalmazott átvilágítási szolgáltatás elindításával új export légiszállítási lehetőségeknek nyit kaput. A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közvetlen közelében található raktárukban már 2-8 Celsius-fokos környezetben is átvilágítási szolgáltatás nyújtására lesznek a továbbiakban képesek, ezzel pedig fellendítik a BUD Airport gyógyszerexport tevékenységét. A fejlesztés egy gyógyszeripari üzleti esemény keretein belül debütált 2024. április 23-án, Vecsésen.

2024. április 24. 19:50

Bridgestone abroncsokon gurul a Maserati első teljesen elektromos SUV-ja

A prémium gumiabroncsok és fenntartható mobilitási megoldások terén világszinten vezető Bridgestone-t választotta a Maserati, hogy egyedi 20"-os gumiabroncsokat fejlesszen első teljesen elektromos SUV-ja, a Maserati Grecale Folgore számára.

2024. április 24. 18:12

SFFA 2024 – bejelentették az International Filmmakers 30 shortlistesét

A Creo örömmel jelenti be a Sony Future Filmmaker Awards 2024 shortlisteseit. A hat kategóriában 30 filmkészítőből álló shortlisten szereplő alkotók egyedülálló élményben részesülnek, és egy héten át különleges eseményeken vehetnek részt a Sony Pictures Studios Los Angeles-i telephelyén, beleértve egy workshopot, amely páratlan hozzáférést biztosít az iparág kulisszái mögé. A 2024. május 30-i díjátadó ünnepségen pedig kihirdetik a hat kategória győztesét, akiket szakértő zsűritagok választanak ki.

2024. április 24. 16:39

Tovább terjeszkedik a belga-magyar logisztikai raktárfejlesztő-vállalat

A belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező Weerts Logistics Park (WLP) HUR One Kft. közel 55 000 m2 alapterületű logisztikai csarnokot épít Debrecen szomszédságában, Ebesen. A WLP az első külföldi érdekeltséggel is rendelkező beruházó, amelyik előre, megrendelésállománnyal még nem rendelkező, spekulatív módon fejleszt a Hajdú-Bihar-Vármegyei székhely térségében. A kitűnő lokációjú beruházásra a debreceni repülőtér és az épülő BMW gyár közelében kerül sor. 

2024. április 24. 14:46

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50