Time: az iPhone az év találmánya

Milkovits Gábor, 2007. november 3. 18:15

A Time magazin szerint olyannyira fontos az Apple iPhone készüléke, hogy a lap az év találmányának választotta az érintőképernyős okostelefon/zenelejátszó hibridet.

A kapcsolódó cikk szerzője először szabadkozva felsorolja az iPhone-nal kapcsolatos közkeletű negatívumokat: a készülék nem valódi 3G-hálózaton üzemelő telefon, csak az adott szolgáltatóval kötött kétéves hűségszerződéssel lehet hozzájutni, túl drága (vagy éppen túl hirtelen lett jóval olcsóbb), szövegbevitelhez nem praktikus, stb. A lap ugyanakkor öt okot emel ki, amelyek miatt mégis az év találmányának minősítette az iPhone-t.

Az első ok a formatervezés, vagyis, hogy az iPhone a legtöbb ma kapható gagyi-külsejű vagy éppen túl bonyolultnak látszó elektronikai cikkel szemben tényleg jól néz ki. A második ok az Apple által is eleve kiemelt érintőképernyős kezelőfelület, amely ideálisan használja ki az egyébként egyáltalán nem új technológia kínálta lehetőségeket. A harmadik érv az, hogy az iPhone forgalmazásával új fejezet nyílt a készülékgyártók és a szolgáltatók viszonyában és itt nemcsak a nyereségrészesedésről van szó, hanem arról is, hogy ezentúl nemcsak a mobiltávközlési vállalatok szabják majd meg, hogy milyen fejlesztéseket végezzenek a gyártók. Ez pedig jobb és innovatívabb mobilokat jelent a felhasználók számára. A negyedik az iPhone jelentőségét alátámasztó tény az, hogy tulajdonképpen nemcsak egy készülékről, hanem egy teljes új platformról van szó, amelyhez ráadásul egy közelmúltbeli döntés értelmében külső cégek is fejleszthetnek alkalmazásokat.

A Time cikkének szerzője ötödik érvével egyúttal az iPhone ellen szóló ngatívumokat is igyekszik félresöpörni azt állítva, hogy a készülék tulajdonképpen csak az „eljövendő iPhone-ok szelleme”. Példaként az első generációs iPod-ot hozza fel monokróm kijelzőjével és egyszerű funkcióival, illetve azt, ami mostanra lett a népszerű zenelejátszóból. Akárhogy is, arra még egy darabig várni kell, hogy valóban meggyőződhessünk róla, az iPhone ugyanolyan fényes pályát futott-e be, mint előképe. 

Kulcsszavak: Apple iPhone

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Így mobiloznak a magyarok nyáron a Balatonnál

Ahogy nyáron az M7-es autópályán gyakoribb a sűrű forgalom, és a vendéglátás számára is csúcsszezont jelent ez az időszak a Balaton térségében, úgy a mobilhálózat kihasználtsága is kiugró ezekben a hónapokban: augusztusban pörög a legtöbb mobiladat, ezen belül is a legnagyobb forgalmat Siófokon bonyolítják. A Balaton-átúszás idején, amire idén július 21-én kerül sor 42. Lidl Balaton-átúszás néven, elsősorban a hanghívások száma emelkedik meg egy hasonló nyári naphoz képest, egy átlagos téli naphoz képest pedig ilyenkor jóval hosszabban, négy-kilencszer annyi ideig telefonálnak az emberek – derül ki a Yettel friss balatoni mobilforgalmi elemzéséből.

2024. július 19. 18:29

Megcélozzuk a csillagokat: itt a HMD Skyline, a márka első flagship készüléke

A Human Mobile Devices bemutatta az első saját gyártású flagship készülékét: megérkezett a HMD Skyline. A digitális detoxot, a javíthatóságot és különleges kamerát ötvöző prémium okostelefont azoknak tervezték, akik minden pillanatban ráéreznek a lehetőségekre: a 108MP-es tripla főkamera Capture Fusion, 4X Zoom és különleges portré módjai gondoskodnak róla, hogy ne legyen olyan vibe, amit ne őrizhess meg örökre.

2024. július 18. 17:39

Élvezze a Kékszalag vitorlásversenyt a Telekom innovatív megoldásaival!

Digitálisan is szintet lép az 56. Kékszalag vitorlásverseny, kihasználva a Magyar Telekom kiváló balatoni 5G lefedettségét, privát campus hálózatát és az idei évre kialakított innovatív együttműködéseit. A július 18-20-án megrendezett versenyt négy vízi-, három drón- és három parti kamera közvetíti majd, a hajók követését pedig a Széchenyi István Egyetem Digitális Fejlesztési Központja és a Magyar Telekom által kifejlesztett nyomkövető rendszer biztosítja.

2024. július 17. 19:26

A HONOR 200 Pro és a HONOR 200 DXOMARK ezüst címkét értek el csúcsminőségű kamerateljesítményükkel

A HONOR büszkén jelenti be, hogy a HONOR 200 és a HONOR 200 Pro készülékek elnyerték a tekintélyes DXOMARK ezüst (“Silver”) címkét kiemelkedő kamerateljesítményükért. Ez az elismerés kihangsúlyozza a HONOR azon törekvését, hogy csúcsminőségű fotózási élményt nyújtson mindenki számára.

2024. július 17. 17:53

Tedd biztonságossá az online kommunikációd idén nyáron

A Rakuten Viber szeretné emlékeztetni a felhasználókat arra, hogy a nyári kommunikáció nyüzsgésében hogyan maradjanak védettek és biztonságosak online. A Rakuten Viber mindig is arra összpontosított és figyel a jövőben is, hogy biztonságos és megbízható kommunikációs platformot nyújtson felhasználóinak, függetlenül azok tartózkodási helyétől. 

2024. július 17. 16:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Akár 50% időmegtakarítást jelenthet a PS szinte érintésmentes könyvelési megoldása

2024. július 16. 16:29

ESET kiberfenyegetettségi jelentés: egyre gyakoribb a mesterséges intelligencia és a deepfake a támadásokban

2024. július 5. 09:55

A Schneider Electric a világ legfenntarthatóbb vállalata a TIME szerint

2024. július 4. 19:09

A legmodernebb digitális oktatási rendszert valósította meg a Delta Systems a Corvinus Egyetemen

2024. július 1. 12:59