Ingyen WiFi a mekkai zarándoklaton

Milkovits Gábor, 2007. december 21. 17:39

A szaúdi kormány és a Bayanat Al-Oula internet-szolgáltató a svéd Aptilo Networks segítségével ideiglenes mesh WiFi hálózatot állított fel Mekkában az éves nagy muzulmán zarándoklat, a Háddzs idejére.

Az iszlám időszámítás szerinti 1428. évben a zarándokoknak, más néven háddzsiknak lehetőségük nyílik arra, hogy a december 17-én kezdődött és 5 napig tartó zarándoklat során, illetve nyilvánvalóan a rituálék közötti szünetekben laptopjukról Mekka belterületén ingyenesen vezeték nélkül internetezzenek. Ehhez mindössze regisztrálniuk kell a szolgáltatónál, aki a Háddzs idejére ingyenesen biztosítja a megfelelő hálózati kártyát is. A hálózat mintegy 70 mesh routert tartalmaz a Tropos Networks-től, és mindössze 60 napba telt az installálása. Az Aptilo szingapúri irodáján keresztül a felhasználó-azonosítást, a biztonságot és az egyéb szükséges ügyfélkapcsolati teendőket látja el.

A mesh technológia lényege az, hogy a fix WiFi-nél jóval kevesebb vezetékes hálózattal összeköttetésben álló bázist, úgynevezett forró pontot igényel, ehelyett az adatcsomagok a routerek között vándorolva jutnak el végül a forró ponthoz. Az eljárást főként a mekkaihoz hasonló ideiglenes hálózatok esetében alkalmazzák, de nem kizárólag, ilyen például a Google Mountain View-i WiFi rendszere is.

Kulcsszavak: vallás wireless Wi-Fi

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egy új tévé színt visz a mindennapokba

Ma már nemcsak azért vásárolunk televíziót, mert a sugárzott műsorokat szeretnénk nézni, hanem mert a forradalmian új készülékek számtalan lenyűgöző funkcióval lettek ellátva. Hozzájárulnak ahhoz, hogy magasabb szintre emeljük a tévézés élményét.

2024. április 28. 22:16

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59