Lassítja a gépet a vírusirtó? - Biztonsági csomagok sebességtesztje

forrás Prim Online, 2008. február 25. 13:09

Egyre nagyobb figyelmet kap, hogy egyes vírusirtó programok feladatuk elvégzése közben lelassítják a számítógép működését. A magyar PC World magazin nemrég megjelent tesztje ebből a szempontból hasonlította össze a vírusirtót, tűzfalat és levélszemétszűrőt is tartalmazó biztonsági csomagok teljesítményét.

A PC World szakemberei februári tesztjük során tíz integrált – virusírtót, tűzfalat és levélszemétszűrőt is tartalmazó – védelmi programcsomag teljesítményét hasonlították össze. A felmérés során a programok gyorsaságát, kezelhetőségét, valamint a meglévő funkciókat vizsgálták. „A tesztek többsége a biztonsági alkalmazások megbízhatóságát elemzi. Mi azonban olyan szempontokat – sebesség és kezelhetőség – is figyelembe vettünk, amelyek jellemzően sokkal kevesebb publicitást kapnak – emelte ki Telek Zoltán, a PC World főszerkesztője. – Az összehasonlítás során kiderült, hogy a különböző gyártók termékei között e tényezők tekintetében is különbség van.” A tesztgyőztes a NOD32 antivírust gyártó ESET terméke, az ESET Smart Security lett, míg a McAfee Internet Security, valamint a Panda Internet Security megkapta a PC World Ajánlata díjat.

A tesztet a magazin szakemberei Windows XP platformon végezték el, és olyan alkalmazások – Photoshop CS2, Office 2003, Firefox 2, Microsoft Windows Media Encoder, Roxio VideoWave és WinZip – futásidejét vizsgálták, amelyek lefedik a mindennapos számítógép-használatot. Emellett a multitask teszt keretében azt elemezték, hogy a Microsoft Windows Media Encoder (videotömörítés) és a Firefox (internetes böngészés) egyidejű működését mennyire fogják vissza a különböző védelmi rendszerek. Az eredmények szerint az ESET Smart Security lassította legkevésbé a tesztgépet. Mivel a szoftver áttekinthető kezelőfelülete és részletes beállítási lehetőségei emellett a kezdő és haladó felhasználók számára egyaránt megfelelőek, a program megszerezte a tesztgyőztes címet.

„A programcsomag alapját képező ESET NOD32 antivírus már számos alkalommal bizonyította megbízhatóságát. Fontosnak tartom azonban, hogy több szempont alapján is kiemelkedő teljesítményt nyújtson egy biztonsági rendszer, hiszen az élvezhető számítógép-használathoz a gyorsaság éppúgy hozzátartozik, mint a biztonság – hangsúlyozta Csiszér Béla, a tesztgyőztes ESET Smart Security magyarországi disztribúciójáért felelős Sicontact Kft. ügyvezetője. – Ezért is nagy öröm számunkra, hogy új termékünk nyerte el a PC World tesztgyőztese címet.”

Az ESET Smart Security angol nyelvű próbaváltozata már letölthető az ESET magyarországi honlapján (http://www.eset.hu/letoltes), míg a magyar nyelvű verzió hamarosan szintén elérhetővé válik.

A PC World februári tesztjéről készült cikk kivonata elolvasható a http://www.pcworld.hu/story.php?sid=10655 oldalon.


A NOD32 magyar oldala: http://www.nod32.hu

Kulcsszavak: NOD32 vírus security PC World

Biztonságtechnika ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Már a gyerekünk hangján követelnek tőlünk pénzt: hogyan kerülhetjük el, hogy csalók áldozatává váljunk?

Minden szülő legrosszabb rémálma felvenni egy ismeretlen számról érkező hívást és azt hallani, hogy a gyermeke segítségért kiált. Aztán az állítólagos “emberrabló” szól bele a telefonba, és váltságdíjat követel, ellenkező esetben soha többé nem láthatjuk a fiunkat vagy a lányunkat. Az ESET kiberbiztonsági szakértői szerint a csalók a jövőben egyre gyakoribbá váló telefonos átverések során a mesterséges intelligenciára támaszkodva súlyos érzelmi és anyagi károkat okozhatnak az áldozatoknak.

2024. február 28. 11:37

Romantika helyett átverés Valentin-napon? Kerüljük el a csalásokat a szerelem ünnepén!

Az online társkeresés elterjedésével alapjaiban változott meg az emberek közötti kapcsolatteremtés: korábban nem ismert módokon keressük a szerelmet. A társkereső alkalmazásoknak 2022-ben világszerte több mint 350 millió felhasználójuk volt. Bár ilyen összetett hazai statisztikai adat nem ismeretes, de például az 1999-es alapítású magyar Randivonal.hu oldalt az évek során több, mint 3 millióan próbálták ki. Akár a telefonunkon is átlapozhatjuk potenciális jelöltjeink online katalógusát – a rémes beszélgetések és a kínos dupla randik ideje lejárt. Persze itt sem mindenki a szerelmet keresi: Valentin-nap alkalmából az ESET szakértői tanácsokat adnak arra vonatkozóan, hogyan akadályozhatjuk meg, hogy a csalók a szívünkön túl az értékeinket is ellopják.

2024. február 14. 11:32

Rendelhetek biztonságosan a Temuról? – Minden, amit tudnunk kell, mielőtt az új webáruházból vásárolunk

Valószínűleg nincs olyan közösségi média használó, aki az elmúlt időszakban ne találkozott volna a világ egyik legnagyobb webáruháza, a Temu hirdetéseivel. 3000 Ft egy pár sportcipőért? Számítógépes billentyűzet 4000 forintért? Látszólag verhetetlen ajánlatok. Köszönhetően a több tízmilliósra becsült termékkínálatnak és a rendkívül alacsony áraknak, az oldal tömegeket vonz, olyannyira, hogy a Temu a világ legtöbbször letöltött vásárlási appja lett. Vajon a Temu előretörése milyen hatással van a környezetre, a termékbiztonságra és jogszerűen működik-e a webáruház? 

2024. január 30. 12:55

Érinteni vagy nem érinteni: biztonságosabbak az NFC-fizetések?

A mágnescsíkos bankkártyák nagyjából 20 évvel ezelőtt jöttek divatba, de amellett, hogy az aláírások szükségessége megnehezítette a tranzakciókat, nem rendelkeztek megfelelő adattitkosítással. Biztonsági szempontból egyértelmű előrelépést jelentettek utódaik, a chipalapú kártyák, melyek az adattitkosítás révén fokozott biztonságot nyújtanak. Az ESET kutatói szerint ezek a kártyák továbbra is alkalmasak klónozásra vagy adatlopásra, bár az ilyen bűncselekmények elkövetése nagyobb kihívást jelent a bűnözők számára, mint a mágnescsíkos kártyák esetében. Közben pedig az érintésmentes fizetések egyre gyakoribbak – de vajon biztonságosabbak, mint a hagyományos fizetési módok?

2024. január 16. 13:09

Neked is az az újévi fogadalmad, hogy végre biztonságossá teszed az online életedet?

A január jó alkalom arra, hogy rendet tegyünk nem csak a fizikai környezetünkben, hanem a minket körülvevő virtuális világban is. Az ESET kiberbiztonsági szakértői szerint ennek épp itt az ideje: ha mindenki tudatosan óvná adatait, akkor az online csalók nem tudnának boldogulni. 2023-ban 10 milliárd forintot csaltak ki magyar károsultaktól – és ez az összeg évről évre csak nő. Ha nem akarjuk, hogy idén tovább emelkedjen a károsultak száma, ideje kézbe venni a kiberbiztonságunkat.

2024. január 4. 16:37

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52