A Nokia szerint is lassult a fejlett mobilpiacok növekedése

Milkovits Gábor, 2008. március 24. 18:05

Alig néhány nappal azt követően, hogy a Sony Ericsson az európai keresletnövekedés lassulásáról számolt be, a Nokia elemzése is hasonló képet fest a fejlett térségek mobiltelefonos piacairól.

A Nokia által közzétett adatok szerint az európai mobilpiac növekedése már tavaly is igencsak lelassult, mindössze 3% volt a 2006-os 16%-kal szemben. Eközben Észak-Amerikában 13-ról 6%-ra, Latin-Amerikában 15-ről 10%-ra, a Közel-Keleten és Afrikában pedig 68-ról 19%-ra mérséklődött a mobiltelefonok számszerű eladásainak növekedése egy év alatt. Mindezt ugyanakkor 2007-ben még ellensúlyozta a hatalmas távol-keleti piac, ahol Kínát leszámítva a 2006-os 27% helyett 34%-kal, Kínában pedig a tavalyelőtti 29% helyett szintén 34%-kal több mobiltelefont értékesítettek a tavalyi évben.

Sokat mondó adatok, hogy a Nokia szerint 2007-ben az összesen eladott 1,14 milliárd mobil 60%-a a fejlődő térségekben kelt el, és több mint 35% 50 eurónál olcsóbb belépő szintű készülék volt. A felmérés alapján jelenleg 3,3 milliárd mobiltelefon van használatban, ami a világ népességének mintegy 40%-át jelenti, ám tartalékok szinte kizárólag a harmadik világban vannak. Itt viszont az árversenyt lassan egyedül csak a teljes mobilpiac 40%-át birtokló Nokia bírja.

A fejlett országokban egyre inkább kulcskérdés, hogy az emberek hajlandóak-e, és ha igen milyen arányban, drágább és többet tudó készülékekre cserélni sokszor amúgy is túl sok kihasználatlan funkciót kínáló mobiljaikat. Ehhez a mobil szélessávhoz kapcsolódó szolgáltatásokhoz kellene végre megnyerni őket, ebben azonban a szolgáltatók is kulcsszerepet játszanak, főleg az árképzés terén.

Kulcsszavak: Nokia mobiltelefon trend

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Xiaomi a “Red Bull Can You Make it?” kalandverseny nemzetközi partnere

A Xiaomi bejelentette, hogy a vállalat lesz az idei “Red Bull Can You Make It?” verseny globális partnere. A “Red Bull Can You Make It?” a világ különböző pontjairól érkező, kalandvágyó csapatoknak szervezett, izgalmas, Európát átszelő kalandverseny, mely május 28-án Berlinben ér véget. 

2024. május 24. 16:05

Öt vadonatúj okostelefonnal lép a magyar piacra a TECNO Mobile

Magyarországon öt új készülékkel debütált a világ legnagyobb mobilgyártói közé tartozó Transsion Holdings TECNO Mobile nevű okostelefon-márkája. A SPARK széria csúcsmodellje, a SPARK 20 Pro+ kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasót, 120 hertzes ívelt AMOLED-képernyőt 108 megapixeles hátlapi és ledes villanóval támogatott 32 megapixeles szelfikamerát tartalmaz, mégsem kerül többe bruttó százezer forintnál.

2024. május 23. 14:36

Az AI forradalmára fókuszál a HONOR a VivaTech 2024-en

A HONOR bemutatta legújabb AI fejlesztéseit a párizsi VivaTech rendezvényen. Európa egyik legnagyobb tech- és innovációs eseményén a vállalat bemutatta újszerű, készülékalapú mesterséges intelligencia koncepcióját, és a négyrétegű AI stratégiáját. Ezzel együtt bejelentette, hogy a Google Clouddal készülő generatív AI fejlesztése új szintre emeli a felhasználói élményt.

2024. május 22. 19:26

Adatvédelem a felhasználók igényeire szabva – így segít a Samsung Knox

Naponta akár több százszor is kezükbe vehetjük mobiltelefonunkat, így az eszközök olyannyira mindennapjaink részévé váltak, hogy még otthonunkat is ritkán hagyjuk el nélkülük. Hozzánk tartoznak, és az olyan robbanásszerű, új technológiák, mint az AI vagy a generatív mesterséges intelligencia rendkívül izgalmas lehetőséget kínálnak a készülékek felhasználására – kiszélesítve a lehetőségek tárházát. 

2024. május 21. 20:39

A HONOR leleplezte a vadonatúj HONOR 200 Lite-ot

Már Magyarországon is kapható a vadonatúj HONOR 200 Lite. A sokoldalú okostelefon a felhasználók igényeihez igazodik: kiváló portréfotózási képességekkel, bámulatos kijelzővel, remek hardverrel, elegáns kialakítással és stabil felhasználói élménnyel érkezik.

2024. május 21. 14:30

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17