"Fénylakat", avagy biztonságosabb adatátvitel kvantum-kriptográfiával

Kovács Attila, 2008. július 19. 11:02

Az elektronikus adatkommunikáció világszerte azáltal válhat biztonságosabbá, hogy a Siemens IT Solutions and Services (SIS) üzletága, az Austrian Research Centers és a Grazi Műszaki Egyetem kifejlesztette az első ipari felhasználásra szóló kvantum-kriptográfiai chipet. Az integrált lapka az eddigi, matematikai algoritmusokon alapuló kulcskiosztást váltja fel, amennyiben fényrészecskékből generált, tökéletesen véletlenszerű számsort használ az adatok védelmére. A chip prototípusa már el is készült. Az SIS 2008 októberében, Bécsben mutatja be azt a üvegszálas hálózatot, amelyben a különleges lapkával valósítják meg az abszolút biztonságos  adatátvitelt.

Az új eszköz működése: a kvantum-kriptográfia a fény elemi részecskéivel, fotonokkal működik, amelyeket egy optikai eszköz (array) állít elő és kódol. Az adatok biztonsága természeti törvényeken alapul, ugyanis a fotonok révén abszolút véletlenszerű kulcsokat lehet generálni. Az eddig használatos matematikai képletek, amelyek megfejtése csak megfelelő idő és erőfeszítés kérdése, hamarosan a múltéi lesznek. Miután az optikai array az üvegszálkábelen elküldte a fényrészecskéket az üzenetet (adatokat)  fogadó állomásnak, minden kommunikációs partner egy detektor segítségével megméri a fotonok bizonyos tulajdonságait, majd a mért értékek egy kommunikációs protokollt használva, az internet útján összehasonlításra kerülnek. Ha „stimmelnek” az értékek, a chip átveszi a feldolgozást, és a mérési eredményekből előállítja a lehallgathatatlan kulcsokat. Az üzenet átvitele nem történik meg mindaddig, amíg egy biztonságos kulcs nem kerül a helyére. A kulcsgenerálás közben történő minden lehallgatási kísérlet regisztrálható, mivel ennek során a fotonok megváltoznak vagy szétrombolódnak. Ha a lapka ilyen kísérletet regisztrál, egyszerűen egy másik kulcsot állít elő, és ezt mindaddig folytatja, amíg biztos, hogy senki nem „hallgatózik”. A kulcsok rögtön a chipben az adatok kódolására, illetve dekódolására azonnal felhasználásra kerülnek, ezt követően törlődnek, tehát soha nem hagyják el a lapkát. Noha ez az eljárás rendkívül hatékony, a Siemens szerint a sorozatgyártásra való érettségig még vagy két évnek el kell telnie.

Kulcsszavak: lapka Siemens

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Már tizedik éve lehet pályázni a Városmarketing Díjra

Májusban elindult a városmarketing „gyémántok” szakmai elismerések gyűjtése! A tizedik alkalom egy hosszabb pályázati időszakot ölel fel, mert a díj is csatlakozik a Magyar Marketing Szövetség februári díjátadó gálaestjéhez, így a pályázatok egészen 2024. december 31-ig folyamatosan beadhatóak a Magyar Marketing Szövetség és a Miskolci Egyetem Marketing és Turizmus Intézet versenyére. 

2024. május 23. 21:14

Az első magyar informatikatanár nevét veszi fel a programozási verseny

Az első magyar középiskolai informatikatanár, Kovács Mihály (1916-2006) piarista szerzetes nevét veszi fel a Neumann Társaság által alapított Országos Grafikus Programozási Verseny, amelyet az ELTE IK-val együttműködésben 1998 óta minden évben megrendeznek.

2024. május 23. 19:44

Magas felbontás és fejlett csatlakoztathatóság otthoni és irodai használatra

A kijelzőspecialista AOC büszkén mutatja be új, elegáns QHD modelljét, a B3 sorozat B2C monitorcsaládjának értékorientált kiegészítését. A 27 hüvelykes (68,6 cm) AOC Q27B3CF2 QHD felbontást (2560x1440) kínál otthoni és irodai környezetbe egyaránt, és elegáns dizájnnal ötvözi a funkcionális kiválóságot. Az olyan funkciók, mint a 100 Hz képfrissítési ráta, az USB-C csatlakoztathatóság (65 W Power Delivery tápellátással) és az Adaptive-Sync lehetővé teszik a produktív és kényelmes munkavégzést – mindezt rendkívül jó árazással kombinálva.

2024. május 23. 18:03

Drámai változás a Google Hírekben: Nem vehető fel több kiadvány

2024. április 25. napjától drámai változás lépett életbe a weboldal tulajdonosok számára. Az eddig megszokott módon már többé nem vehető fel új kiadvány a Google Hírek kiadói központba (a Google Publisher Center-be).

2024. május 23. 16:11

Öt vadonatúj okostelefonnal lép a magyar piacra a TECNO Mobile

Magyarországon öt új készülékkel debütált a világ legnagyobb mobilgyártói közé tartozó Transsion Holdings TECNO Mobile nevű okostelefon-márkája. A SPARK széria csúcsmodellje, a SPARK 20 Pro+ kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasót, 120 hertzes ívelt AMOLED-képernyőt 108 megapixeles hátlapi és ledes villanóval támogatott 32 megapixeles szelfikamerát tartalmaz, mégsem kerül többe bruttó százezer forintnál.

2024. május 23. 14:36

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17