Összehangolt uniós fellépés szükséges a vezeték nélküli szolgáltatások érdekében

forrás Prim Online, 2009. május 15. 13:47

A digitális átállás nyomán felszabaduló frekvenciák egy részének uniós szinten összehangolt felhasználását szorgalmazza az Európai Spektrumszabályozó Csoport (RSPG), mondta pénteki sajtótájékoztatóján Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnöke, aki az idén az RSPG elnöki pozícióját is betölti. Az összehangolt felhasználástól az RSPG az új generációs mobilszolgáltatások gyors kiépülését reméli.

Az EU tagállamok többségében várhatóan 2011 végére befejeződik a digitális átállás, és az RSPG szerint a felszabaduló frekvenciák egy részét új típusú vezeték nélküli szolgáltatásokra, a vidéki területek gyors hozzáférést biztosító vezeték nélküli internettel való ellátására, illetve az újgenerációs mobilhálózatok kiépítésére lenne a legcélszerűbb felhasználni.

Az RSPG által félév alatt megalkotott és szerdán elfogadott állásfoglalás szerint a nemzeti frekvenciaszabályozók a 800 megahertzes frekvenciatartományt jelölték ki, és ebben 72 megahertznyi frekvenciát javasolnak összehangoltan szabaddá tenni. Az RSPG által megfogalmazott nyolc javaslat közül kiemelkedően fontos, a szolgáltatás- és technológiasemlegesség, a műszaki szabványok harmonizálása, valamint a tagállami koordináció erősítése.

Az RSPG állásfoglalásában sürgeti az Európai Bizottságot, és arra kéri, hogy legkésőbb október végére tegye közzé javaslatát, és a frekvencia-kiosztás során alkalmazandó ajánlott elveket.

Az RSPG a digitális hozadék mellett a vezeték nélküli szélessávú szolgáltatásokról is elfogadott egy jelentést. Pataki Dániel szerint a vezeték nélküli szélessáv az egyik legígéretesebb technológia, amit egyebek mellett az egyre növekvő hazai népszerűség is jelez. Ez a technológia képes lehet ritkán lakott területeken is szélessávú internetcsatlakozást kínálni. Az RSPG a szélessáv szempontjából kiemelkedően fontosnak azonosította a 800 és 900 MHz-es tartományokat.

Pataki hozzátette, hogy várhatóan június 12-én születik meg az EU-ban a végleges döntés a 900 Mhz-es frekvenciatartomány felhasználását szabályozó GSM irányelv módosításáról, melynek jóváhagyása nyomán lehetővé válik a 900 MHz-es frekvencia felhasználása a GSM szolgáltatás mellett egyéb szolgáltatásokra is.

Kulcsszavak: EU wireless Wi-Fi NHH

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17