Közel negyedével visszaesett a Dell nyeresége

MTI Sajtóadatbank, 2009. augusztus 29. 08:42

A második számú számítógépgyártó, az amerikai Dell éves összehasonlításban 23 százalékos nyereségcsökkenést szenvedett el üzleti éve júliussal zárult második negyedében. Mindamellett a társaságnál - más ágazati cégekhez hasonlóan - már látják a kibontakozás jeleit.

Az adó utáni nyereség 472 millió dollárt tett ki. A bevétel 12,8 milliárd dollár, 22 százalékkal elmaradva az egy évvel korábbitól. A visszaesés legfőbb oka a Dell forgalmának döntő részét biztosító vállalati ügyfelek takarékoskodása; a válság miatt számos cég elhalasztja az informatikai fejlesztéseket. A nagyvállalati partnerekkel foglalkozó részleg bevétele 32 százalékkal 3,3 milliárd dollárra esett, a kis- és közepes vállalatokkal bonyolított forgalom 29 százalékkal 2,8 milliárd dollárra csökkent. A Dell szerint 2010-ben lendülhet fel az üzletmenet, és leghamarabb az Egyesült Államokban növekedhet a kereslet.

 Az amerikai gyártó a második negyedben megfigyelhette a netbook néven is emlegetett mini notebook számítógépek sikerének árnyas oldalát; a vizsgált időszakban éves szinten 17 százalékkal több ilyen készülék kelt el, a bevétel ugyanakkor 9 százalékkal 2,9 milliárd dollárra csökkent.

 Nemrég az eladások alapján összeállított ágazati rangsorban a harmadik helyen álló Acer is hasonló eredményt közölt. Az Acernél azt is kiszámolták, hogy 6 darab netbook eladásával lehet akkora bevételt elérni, mint 1 hagyományos laptop értékesítésével.

 Az iparág legnagyobb szereplője, a Hewlett-Packard (HP) a múlt héten ugyancsak a nyereség és a forgalom visszaeséséről számolt be. A számítógépek és nyomtatók forgalmának csökkenését ugyanakkor némileg ellensúlyozta a szolgáltatási üzletág jó teljesítménye. A HP nyeresége az üzleti év júliussal zárult harmadik negyedében 1,64 milliárd dollárra csökkent, 19 százalékkal elmaradva az egy évvel korábbitól. Az árbevétel 2 százalékkal 27,45 milliárd dollárra csökkent, csekély mértékben meghaladva a 27,26 milliárd dolláros elemzői várakozásokat.
 

Kulcsszavak: Dell +céginfo

Céginfó ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új gyártóbázist nyit az Eaton Finnországban

A szünetmentes tápegységek (UPS) piacán tapasztalható erős növekedésre reagálva az Eaton egy új, korszerű üzemmel növeli gyártókapacitását Helsinkiben. Az UPS-rendszerek iránt különösen az adatközpontok ágazatában nagy a kereslet, ahol az AI-alapú alkalmazások és a digitális adatkezelés nagy feldolgozási igényei miatt létfontosságú a folyamatos áramellátás és valószínűsíthető a bővítés szükségessége. Ezeket a rendszereket széles körben használják az áramkimaradások és a feszültségingadozások ellen, mind a kereskedelmi és ipari épületekben, mind pedig az egészségügyi ágazatban egyaránt.

2024. május 29. 17:33

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52