Jobban alakul a személyi számítógépek világpiaci értékesítése

MTI Sajtóadatbank, 2009. szeptember 24. 10:29

A korábban vártnál kevésbé romlik a globális személyi számítógép piac forgalma az idén: a Gartner piackutató cég szakértői két százalékos, 285 millió darabra való csökkenéssel számolnak. A Gartner ezzel az idén már harmadik alkalommal javította az idei évre vonatkozó előrejelzését. Júniusban még hat százalékos csökkenést várt.

A negyedik negyedévre a Gartner már egyenesen növekedést jósol éves összevetésben. "A személyi számítógépek iránti kereslet sokkal erőteljesebb, mint amire még júniusban számítottunk, különösen az Egyesült Államokban és Kínában" - jelentette ki a Gartner kutatási igazgatója, George Shiffler. "Különösen a mobil számítógépek értékesítése mutat erőteljes növekedést, mégpedig a fejlődő országokban, eközben pedig az asztali gépek iránti kereslet csökkenésének üteme lassul."

 A Mini-Notebook készülékek értékesítése lendületesen növekszik és ezzel fokozza az árakra nehezedő nyomást. A piackutató már évi 25 millió darabos értékesítéssel számol a májusi 21 milliós becslés után. A Microsoft új operációs rendszerétől a Windows 7-től George Shiffler nem vár komoly hatást a számítógép értékesítésekre. Az október 22-i piaci bevezetést közvetlenül követő kereslet felfutásból nem kell messzemenő következtetéseket levonni - hangsúlyozta.

 Értékesítési darabszám szerint a jövő év mindenképpen jobb lesz az ideinék: a Gartner 12,6 százalékos növekedéssel számol 2010-ben. A forgalomnövekedés elsősorban a mobil számítógépekre támaszkodik majd. A készülékek csökkenő átlagárak miatt azonban a piac összesített értékesítési árbevétele jövőre nagyjából megfelel majd az ideinek.
 

Kulcsszavak: PC trend

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17