Adathalászok célkeresztjében a CIB bank ügyfelei

Genda Csongor Zoltán, 2010. január 4. 08:50

Csalók próbálnak visszaélni a CIB bank nevével, hogy kicsalják a pénzintézet ügyfeleinek a számlaadatait.

Szerkesztőségünk egyik tagja ma hajnalban kapott egy helytelen magyarsággal megfogalmazott e-mailt, amelynek a szövege olyan nyelvtani hibákat tartalmaz, hogy minimális az esélye annak, hogy bárki elhiggye, hogy a levél a CIB-től érkezett, ám ennek ellenére fontosnak tartjuk felhívni az internetezők figyelmét a spamként terjedő üzenet veszélyeire.

A bűnözők a service@cib.hu címről küldték ki elektronikus üzeneteiket, küldőként megjelölve a CIB Bankot, a tárgy mezőben pedig azt olvashatjuk, hogy Fontosnak!. Már itt elvérzik a próbálkozás, ám ha megnyitjuk a levelet, és végigolvassuk a komoly morfológiai és szintaktikai hibákat tartalmazó néhány sort, akkor azonnal rájövünk, hogy a szöveget egy fordítóprogrammal készítették. A csalók az üzenet végén elhelyeztek egy idegen szerveren található webhelyre mutató linket, ami kísértetiesen hasonlít a CIB Bank oldalára, és felszólítják a pénzintézet ügyfeleit, hogy írják be az üres mezőkbe számlaszámukat és jelszavukat.

Íme az e-mail teljes szövege:

Tisztelt Ügyfelünk!

Adataink azt mutatják, hogy az online számla zárolták miatt
következ ok miatt.

1. Jelentkezzen be a kísérlet érvénytelen adatokat.

2. Hiányos frissítését CIB Online számla..

Mi tanácsot Önnek, hogy visszaállítsa a CIB Online számla azonnal,
hogy elkerüljék végleges leállítása fiókját..

Kattintson az alábbi linkre, hogy állítsa vissza a CIB online számla:

Kulcsszavak: pishing CIB Bank

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

A Thermaltake bemutatja a háromféle GPU-elrendezést támogató közepes toronyházát

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkájának, CTE E600 MX közepes toronyháza fekete, hófehér és hortenziakék változatban is elérhető. A CTE E600 MX a CTE-sorozat legújabb kiegészítése, egy kétkamrás közepes toronyház, amely a Thermaltake innovatív CTE-kialakítását örökölte, ami a központi hűtési hatékonyság (Centralized Thermal Efficiency) rövidítése, és a kritikus alkatrészek magas szintű hűtési teljesítményének biztosítására összpontosít. Ráadásul a CTE E600 MX háromféle GPU-elrendezési lehetőséggel és cserélhető, kettős előlapi kialakítással rendelkezik, maximális rugalmasságot kínálva a felhasználóknak gépük testreszabásához.

2024. április 23. 13:06

Az AOC a Graphic Pro U3 sorozattal erőt ad az alkotóknak

A kijelzőspecialista AOC büszkén jelenti be a kreatív szakemberek egyedi igényeihez gondosan kidolgozott új monitorcsaládját. A kivételes színhűségével, élvonalbeli funkcióival és elegáns, díjnyertes dizájnjával az AOC Graphic Pro U3 sorozat forradalmasítja a fotósok, vizuális művészek, tervezők, szerkesztők, műsorszolgáltatók, producerek és játékipari szakemberek munkáját. 

2024. április 22. 17:50

Form 4: új, villámgyors 3D nyomtató a Formlabs-tól

A Formlabs bemutatta a Form 4-et, a következő generációs műgyanta 3D nyomtatóját. A Form 4 és biokompatibilis változata, a Form 4B rendkívül gyors additív gyártást ígér nagy precizitással a választott alapanyag típusától függetlenül. A Formlabs legújabb fejlesztése már megtekinthető és tesztelhető a FreeDee Kft. budapesti irodájában.

2024. április 21. 14:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50