Nem támogatja tovább az Itanium szerverplatformot a Microsoft

Milkovits Gábor, 2010. április 6. 11:10

A Microsoft bejelentette, hogy a következő generációs Windows Server, SQL Server és Visual Studio szoftverei nem fogják már támogatni az Intel Itanium CPU-kra épülő szerverplatformját.

Dan Reger, a Microsoft műszaki termékmenedzsere a hírhez hozzátette, hogy a fenti szoftverek mostani verziói életciklusuk végéig futtathatók lesznek az Itanium processzorokra épülő szervereken. Ez a Windows Server 2008 esetében 2013. július 9-ét jelenti, legalábbis, ami a hivatalos terméktámogatást illeti. A hír azért érintheti kellemetlenül a cégeket, mert az Itanium szerverek általában a nagyteljesítményű és drágább gépek közé tartoznak, így cseréjük is sokba kerülhet. Reger azzal indokolta a Microsoft lépését, hogy az Itanium óta jóval nagyobb teljesítményű, energiatakarékosabb, a párhuzamos feladatkezelésre optimalizált sokmagos szerverlapkák jelentek meg a piacon, és a társaság új szoftverei is immár ezekhez lettek optimalizálva.

Reger közleményében azt is elmondta, hogy a Windows Server 2008 operációs rendszer legújabb, R2 változata például akár 256 logikai processzormaggal felszerelt rendszereken is futtatható, a jövőben pedig nyilvánvalóan ennél nagyobb követelményekre is felkészítik majd a szoftvert. A program emellett már most támogatja az Intel Machine Check architektúráját, amely akár bit-szintű hardverhibákat is képes felismerni a szerveren.
 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59