A fotósok is perlik a Google-t digitalizálási programja miatt

MTI Sajtóadatbank, 2010. április 9. 09:36

Az amerikai fotográfusok és illusztrátorok szövetsége is a szerzői jogok megsértése miatt perli a Google-t, amelytől azt követelik, hogy fizessen kártérítést az interneten megjelenő digitalizált könyvekben található illusztrációkért.

"Ez az eljárás a korrektségről és a kártalanításról szól" - hangsúlyozta James McGuire, az eljárást kezdeményező ügyvédi iroda munkatársa, hozzátéve, hogy mások szellemi termékét csak az ezekért járó díjak megfizetése után szabadna felhasználni.

Az Amerikai Írószövetség és az Amerikai Könyvkiadók Szövetsége 2005-ben indított eljárást a Google digitalizálási törekvései ellen, amelyekkel a felperesek szerint szerzői jogokat sértett az informatikai óriásvállalat.

Az ügyben 2008 őszén született megállapodás, amelynek alapján a Google 125 millió dolláros szerződést kötött az írókat képviselő különböző amerikai csoportokkal műveik internetes felhasználásáról és az ezekből származó bevételek elosztásáról.

Az ügyben eljáró Denny Chin bíró tavaly novemberben azonban visszautasította a fotográfusok és az illusztrátorok képviselőinek kérését, hogy ők is csatlakozhassanak a szerzők és kiadók keresetéhez, és javasolta, hogy kifogásaik érvényesítéséhez kezdeményezzenek külön eljárást.

Az új csoportos kereset szerdán érkezett meg a New York-i kerületi bíróságra. A Google az újabb beadványra mindössze azt válaszolta: biztosak abban, hogy a Google Books tevékenysége a nemzetközi szerzői jogokkal teljesen összhangban áll.

Kulcsszavak: Google szerzői jog

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

„Mit lájkol a gyerek?” – A szülőket segíti az NMHH új kiadványa

A közösségi médiafelületek használata ma már a fiatalok mindennapjainak részévé vált, ezért a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kiemelt figyelmet fordít az ezen felületek kínálta lehetőségekre és kockázatokra. 

2024. július 26. 16:32

Magasabb ponthatárok mellett több mint 4400 elsőéves jutott be a Széchenyi-egyetem minőségi képzéseire

Összesen 4409 elsőéves kezdheti meg tanulmányait a győri Széchenyi István Egyetemen szeptemberben. A ponthatárok a szakok jelentős részén emelkedtek a tavalyihoz képest, van olyan, amelyre 487 ponttal lehetett csak bejutni. Mindez azt mutatja, hogy felkészült hallgatók érkeznek az intézmény magas színvonalú képzéseire.

2024. július 26. 12:18

A HONOR 200 Pro és a mesteri fotózás: fejlődés a Studio Harcourt hagyatékával

Rengeteg ikonikus személyiség mögött ott rejlik egy olyan portré, amely nemcsak a személy lényegét ragadja meg, hanem az örökségét is megörökíti. A hírességektől a politikusokig a portrék alakították a történeteket és magáról az emberiségről alkotott képünket. 

2024. július 26. 10:07

Social Media 2025. Ahol az AI-trend születik!

A jövőben a tartalom forradalmára figyeljünk! A személyes, a hiteles, az egyedi, az őszinte, a releváns, tehát csak emberi érzelmi intelligenciával alkotott mondanivaló a nyerő. A habkönnyű lózungok divatja lejár. A tartalomban zajló trendek tehát nem a gépiesség irányába mutatnak. A PP Konferenciaközpont és a BKIK „Social Media 2025. Ahol az AI-trend születik!” című, szeptember 12-én megrendezendő hibrid konferenciáján mindenki felfrissítheti tudását a legfrissebb trendekkel.

2024. július 25. 20:27

Megérkezett az új, vezeték nélküli LG OLED evo AI M4

Az LG Electronics (LG) megkezdi új OLED evo AI M4 sorozatú televíziójának globális bevezetését a hozzá tartozó Zero Connect Box-szal, amely a vezeték nélküli kapcsolatot biztosítja a televízió és a csatlakoztatott eszközök között. A vállalat a 77, 83 és 97 hüvelykes mellett egy 65 hüvelykes méretű modellt is a piacra dob.

2024. július 25. 18:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A kék halál képernyőn túl: miért ne hagyjuk figyelmen kívül a szoftverfrissítéseket?

2024. július 26. 13:59

Idén a fenntartható cégek tulajdonosait is díjazza az EY

2024. július 24. 13:59

Akár 50% időmegtakarítást jelenthet a PS szinte érintésmentes könyvelési megoldása

2024. július 16. 16:29

ESET kiberfenyegetettségi jelentés: egyre gyakoribb a mesterséges intelligencia és a deepfake a támadásokban

2024. július 5. 09:55