Óránként kétezer oldalt digitalizál a robotszkenner

MTI Sajtóadatbank, 2010. április 26. 09:01

Óránként kétezer könyvoldal digitalizálására és szoftveres feldolgozására képes Magyarország első robotszkennere, amelyet a XVII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál keretében mutattak be az érdeklődőknek.

Az európai viszonylatban is ritkaságnak számító, osztrák gyártmányú, 15 millió forintot érő szkenner működésének lényege, hogy a számítógép által vezérelt készülék a kezelő beavatkozása nélkül automatikusan lapozva dolgozza fel a könyveket. A technológia érdekessége, hogy az értékes könyvritkaságok megóvása érdekében a digitalizálandó könyvet mindössze 80 fokos szögben kell kihajtani. Ezután a nyitott oldalakat a nyitási szögnek megfelelően üveglappal szorítják le, majd két Canon EOS 5D Mark II-es tükörreflexes fényképezőgép egyszerre fotózza le a könyv bal és jobb oldalát.

A megrendelő kérésétől függően a 300-400 dpi felbontású képeket karakterfelismerő szoftverrel is feldolgozzák és egy olyan kétrétegű PDF-fájlban tárolják, amely a fényképként megjelenített oldal mellett az adatbázisok számára is használható, kereshető szöveges
változatot is tartalmazza.

"A új szkenner elsősorban a levéltári és az olyan muzeális értékű könyvtári anyagok digitalizálását teszi lehetővé, amelyeknél fontos, hogy az alapanyag se sérüljön, ugyanis a lapra vágható kötetek digitalizálására már léteznek olyan szkennerek, amelyek az
óránkénti 5-6 ezer lapos beolvasási sebességre képesek - magyarázta Somfay Örs, az Arcanum Adatbázis Kiadó marketingigazgatója az MTI-nek.

A papíralapú könyvek digitalizálása nem csupán az értékmegőrzés miatt fontos, hanem azért is, mert egy olyan összetett, kutatók által is jól használható, kulcsszavak és különböző szempontok alapján kereshető adatbázis jöhet létre, amelyhez az interneten keresztül bárki hozzáférhet. A különböző helyi adatbázisok összekapcsolásával a vidéki levéltárak, könyvtárak anyagai is egy országosan elérhető központ részévévé válhatnak.

A Magyar Levéltári Portálon, a www.archivportal.hu oldalon több mint egymillió digitalizált dokumentum található. Ennek az Európában is egyedülálló levéltári adatbázisnak az a különlegessége, hogy összetett adatbázisokból, azaz a térképektől az MSZMP-iratokon át a
megyei közgyűlési jegyzőkönyvekig minden egyben, tudományos céllal is kereshető - hangsúlyozta Somfay Örs.

Szintén a könyvfesztiválhoz igazítva készült el az ötven legjelentősebb magyar múzeum kiadványainak digitalizálása, azaz 50 ezer kötet több mint 900 ezer oldala árpilis végétől már az interneten is elérhető lesz. Az ingyen kutatható adatbázis a www.museum.hu, illetve a www.arcanum.hu oldalon található. A 20. század elejétől kezdődően feldolgozott dokumentumok érdekessége, hogy tudományos szempontból nagyon fontosak, viszont ezek a papíralapú megyei kiadványok pénz hiányában korábban kevés helyre jutottak el.

Kulcsszavak: könyv Arcanum

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A 280 Hz-es AGON by AOC 27 hüvelykes ívelt monitor felülmúlja a versenytársakat

Az AGON by AOC – a világ egyik vezető gamer monitor* és IT-kiegészítő márkája – örömmel mutatja be az AOC GAMING C27G4ZXE modellt, egy ívelt 27 hüvelykes (68,6 cm) Full HD monitort, amely a magával ragadó, magas képfrissítési sebességű játék határait feszegeti. 

2024. június 24. 20:03

A mesterséges intelligencia bevezetésekor a vezérigazgatóknak kell az élen járni

A vezérigazgatóknak minden tekintetben az élen kell járniuk, akkor is, amikor a generatív mesterséges intelligencia bevezetéséről van szó. A felelősség ebben az esetben is a szervezet vezetőségét terheli, akiknek üzleti sikeresség érdekében fontos tényezőket kell mérlegelniük a bevezetés során.

2024. június 24. 18:20

Ismét piacvezető lett a Huawei

A Huawei lett a világ leggyorsabban növekvő viselhető okoseszköz márkája 2024 első negyedévében a Canalys piackutató cég szerint.  A márka folyamatos innovációval erősíti piaci pozícióját, legújabb termékei, többek között a Magyarországon is elérhető HUAWEI WATCH FIT 3 és a HUAWEI WATCH 4 Pro Space Edition okosórák a felhasználók igényeire fókuszálva, sokoldalú funkcionalitással szélesítik a termékek palettáját.

2024. június 24. 16:39

Bemutatják, mit kell tudni a skizofrén marketing korszakáról

A Marketing Summit témái idén az európai nemzeti marketingszövetségeket tömörítő European Marketing Confederation által jegyzett European Marketing Agenda pilléreire épülnek. A szakma elismert hazai és nemzetközi szakértői a legújabb marketing, kommunikációs és üzleti trendek, illetve kihívások sikeres megválaszolásán túl a technológiai és AI megoldások eredményes implementációjára is kitérnek majd az eseményen. A Summit Díjátadó Est keretében pedig öt szakmai díj elismeréseit adják át majd a reggeltől késő estig tartó rendezvényen, amelyet szeptember 19-én, a MÜPA-ban tartanak.

2024. június 24. 14:58

A felújított ABB-robotok ragyogó kilátásokat kínálnak a német motorkerékpár-gyártónak

Csillogó tankok, fényes rugóstagok, polírozott króm és porszórásos felületek – a motorkerékpárok esetében elengedhetetlen a vonzó megjelenés. Az egyik német motorkerékpár-gyártónál az ABB robotjai dolgoznak keményen azért, hogy elérjék a járműveknél a kívánt fényezést. Helyüket azonban 8 évnyi fáradhatatlan munka után felújított robotok veszik át. 

2024. június 24. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A kvantumtechnológia alapjaiban változtatja meg jövőnket

2024. június 20. 16:28

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

2024. június 12. 11:43

Elstartolt a Startup Safari Budapest 2024

2024. június 10. 11:40

Marad-e az AI homály a vállalkozások körében?

2024. június 3. 13:02