Flashalternatívát fejleszt az Apple

Milkovits Gábor, 2010. május 10. 08:01

Az Apple Insider hírblog értesülése szerint a Flash alternatívájaként használható szoftvert fejleszt az Apple, ami a cég és az Adobe közötti friss ellenségeskedés fényében egyáltalán nem meglepő.

A „Gianduia” névre hallgató technológiát állítólag már tavaly bemutatta az Apple szoftverfejlesztőknek, kísérleti jelleggel. A cégtől kiszivárgott információk szerint a Gianduia egy olyan, széles körű internetes alkalmazások fejlesztését és futtatását támogató platform, amely az iparág által elfogadott szabványokon alapszik. Ez utóbbi azért is kiemelten fontos, mert Steve Jobs éppen azon az alapon kritizálta a Flasht, hogy az egy „zárt technológia”, amely felett az Adobe gyakorolja a kizárólagos ellenőrzést. A Gianduia-t az Apple állítólag már használja is a One to One programban, az iPhone helyfoglalási rendszerénél, valamint Genius Bar és Personal Shopping vevőszolgálati megoldásainál.

Az Apple első lépésként száműzte az Adobe Flash szoftverét az új iPad mini táblagépről, majd Steve Jobs a sajtóban is kritizálta a programot. Pedig a legtöbb internetes videó, játékprogram és egyéb beépülő megoldás éppen a Flash segítségével kel életre a weboldalakon, alternatív technológiája pedig egyelőre csak a Microsoftnak van, a Silverlight képében. Igaz, a jövendő HTML5 szabvány remélhetőleg változtat majd ezen, és alapból támogatni fogja a fent említett alkalmazások futtatását webes környezetben. Az Apple lépéseire válaszul az Adobe nemrég bejelentette, hogy nem fejleszt több Flash alkalmazást az iPhone-ra.

Kulcsszavak: Apple Adobe flash iPhone iPad

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Lenovo úttörő AI-vezérelt készülékeket mutatott be az Innovation World 2024-en

A Lenovo Innovation World 2024 rendezvényen jelentette be legújabb fejlesztéseit, bemutatva számos mesterséges intelligencia által vezérelt AI PC eszközt, köztük a ThinkPad, ThinkBook, Yoga és IdeaPad laptopokat, amelyek átalakítják mind a vállalati, mind a fogyasztói felhasználói élményt. 

2024. szeptember 7. 13:46

A HONOR az IFA 2024-en mutatta be legújabb AI innovációit

A HONOR az IFA 2024-en bemutatta úttörő AI-képes hardveres kínálatát, valamint a kollaboratív AI adatvédelmi architektúráját, ezzel is hangsúlyozva, hogy mennyire elkötelezett az AI-vezérelt jövő iránt. Az eseményen debütáltak a HONOR legújabb AI-képes zászlóshajó készülékei is, köztük a HONOR Magic V3, a világ legvékonyabb, befelé hajlítható okostelefonja, valamint az elegáns és művészi HONOR MagicBook Art 14 laptop, illetve az innovatív HONOR MagicPad 2 tablet. Az IFA 2024-en a HONOR Watch 5 is bemutatkozott.

2024. szeptember 6. 18:47

Az új Samsung projektorok elhozzák a minőségi moziélményt

A Samsung bejelenti a The Premiere 9 és The Premiere 7 projektorokat, a vállalat legújabb otthoni szórakoztatóipari újításait. Az ultrarövid vetítési távolságú projektorok lenyűgöző 4K felbontásukkal, magával ragadó hangzásvilágukkal, valamint továbbfejlesztett funkcióikkal akár minden lakóteret prémium minőségű házimozivá alakíthatnak.

2024. szeptember 6. 15:13

PocketBook Color Note: színes jegyzetelés a nagy méretű E Ink kijelzőn

A PocketBook új elektronikus könyvolvasója nem csupán nagy méretű kijelzőjével hívja fel magára a figyelmet, hanem azzal is, hogy az eszközön színes jegyzeteket és rajzokat tudunk készíteni, amelyeket aztán e-mailben is megoszthatunk. 

2024. szeptember 5. 13:30

Az Epson bemutatja új, kevesebb karbantartást és nagyobb termelékenységet biztosító nyomtatóit

Az Epson piacra dobta új Workforce Pro EM-C800RDWF többfunkciós termékét (MFP) és Workforce Pro EP-C800RDW egyfunkciós nyomtatóját. Mindkét típus A4-es méretű, és az Epson RIPS (Replaceable Ink Pack System) rendszernek köszönhetően kis helyigény mellett nagy kapacitású kellékanyagokkal dolgozik, amihez alacsony energiafogyasztás és  az első oldalak gyors kinyomtatása társul.

2024. szeptember 4. 18:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megújult fizetési felülettel erősíti tovább pozícióját az online fizetési piacon a Barion

2024. augusztus 25. 15:34

Indul az Azonnali Fizetési Rendszer 2.0

2024. augusztus 14. 10:27

Már több, mint 1,2 milliót lopnak el egy-egy család számlájáról a csalók

2024. augusztus 13. 12:03

Hogyan védhetjük ki a gyakori Booking.com átveréseket?

2024. augusztus 7. 10:33