Hátunkra is, hasunkra is tehetjük, de félvállról is vehetjük Katát: ideális partner

KATA DPS 3in1-22

Mészáros Péter, 2010. május 20. 08:10

Valójában sosem éreztem szükségét egy fotós hátizsáknak, jól megvoltam kellő méretű oldaltáskámmal, illetve ha csak kisebb felszerelés kellett, megfért az övtáskámban is. Az egyszeri fotós meg amúgy is az objektívhirdetéseket böngészi, komoly indíttatás kell ahhoz, hogy drága szállítóeszközbe invesztáljon.

Nálam a szükséget komoly derékfájás jelezte, mikor megszaporodott, nem rövid erdei túráimon hol a vállon hordott táskám verte szét az oldalamat, hol a pánton hordott, súlyzóként viselkedő övtáskám üzent, nem ő az ideális megoldás. Pozitívumként a kezeket szabadon hagyta, cserébe viszont kissé lenyúzta a bőrt a csípőmről. Ezek után nem is értem, miért nem jutott hamarabb eszembe a háti cipelés, de szerencsére maguktól megoldódnak a dolgok. Mivel nagy rutinnal bírok hirdetések olvasgatásában, a hátizsák-beruházást sem bíztam a véletlenre. Tisztában voltam alapigényeimmel: férjen el egy DSLR váz 2-3 optikával, egy rendszervaku, néhány kütyü, de ha lehetne kívánni, magammal vinném benne a netbookomat is!

Egy szó mint száz, megtaláltam, amit kerestem: törzskönyvi nevén KATA DPS 3in1-22. Ebből a 3in1-bent meg tudom magyarázni: háromféle módon viselhető a zsák. A táska pántjai variálhatóak, így az okos tervezésnek köszönhetően hordhatjuk félvállon (jobb és bal oldalon egyaránt, épp melyik oldalunk fárad el), háton és hastáskaként is, s az éppen nem használt pántok könnyen elrejthetőek. A háti verziónál választhatunk a párhuzamos pántlefutás és a keresztpánt (X) között – ez utóbbi talán még inkább kíméli a hátat. A kényelem fokozására hivatott a derék magasságában becsatolható öv, illetve a párnázott és jól szellőző hátrész. Nekem leginkább a félvállas megoldás jött be, mert ebben a pozícióban a táska könnyen hátulról előrefordítható, és így éppen kézre esik a gyorscipzár, amellyel azonnal hozzáférhetek a gépemhez vagy gond nélkül cserélhetek objektívet. A táska további praktikuma, hogy előreforgatásával biztos alátámasztási pontot is létre tudunk hozni hosszabb expozícióhoz.


A legenda szerint leszerelt izraeli kommandósok alapították a Kata céget, s az ő tapasztalatuknak is köszönhető, hogy a márka termékei fokozottan ellenállnak az időjárás viszontagságainak, a környezeti hatásoknak. Ha elfogadjuk a termékismertetőben leírtakat, miszerint a „Kata táskák anyagának felépítése megegyezik a golyóálló mellényeknél használt technológiával: egy 5 rétegből álló anyag, amelyet hőkezeléssel olvasztanak egybe. Az 5 réteg együttesen ellenáll az ütődésnek, a leejtésnek, a kosznak, és bármilyen külső behatásnak”, akkor komolyabb védelmet keresve sem találhattunk volna féltve őrzött masinánknak, de mi ugye ezt nem bíztuk a véletlenre.


A külsőre kissé nyúlánk, sportos, divatos forma nem sejteti, hogy nagy értékű fotóscuccokat rejt magában. Ez mindenképpen előny azoknak, akik végigizgulják vele a metrón az utazást, de ennél többet is tett a tervező az érdekükben, ugyanis aránylag nehezen kikapcsolható gyorskapcsok védik a cipzárt, így hosszabb időt vesz igénybe az illetéktelen behatolás. A külcsín mellett a belső teret is a minőségi anyagok és a praktikus megoldások jellemzik. A koromfekete hátizsák belül alapvetően két, cipzárakkal biztosított, napsárga rekeszre osztódik. Az alsó rész szolgál magának a fotós felszerelésnek az elhelyezésére. Az igényeink szerint variálható rekeszek gyári beállításban befogadnak egy alapobjektívvel felszerelt vázat, ezen kívül marad helyünk még öt optikának is. De még ha nagyobb zoomot is rejtene a táska mélye, vagy esetleg egy vakut is ide zsúfolnánk, akkor is el lehet rendezni 3-4 objektívet. Első ránézésre nem hittem, hogy ekkora ez a csomagtér. Tudnak valamit ezek az elitkatonák.


A felső rész a kiegészítők tárolására hivatott, itt is kis zsebecskék segítik a rendszerezést. Szűrők, tollak, jegyzetek, energiaital, illetve ami méreténél fogva belefér, minden jöhet, én végül a vakut raktam ide. De ha teljesen újra akarjuk gondolni az elrendezést, a két rekesz közötti védőfal is eltávolítható, így egybenyithatjuk a teret. Ha még ez sem lenne elég, találunk két cipzárral védett oldalsó zsebet is − illetve ami nálam választási szempont volt: egy a hátrésznél 11.6'' méretű laptop számára kialakított rekeszt is.
Persze a praktikumoknak nincs ezzel vége. Találunk esővédő huzatot kis becsatolható zsákocskában, ha mégsem lenne elég a záporban a golyóálló technológia, de van itt pántocska, mellyel a csomagszállító kiskocsikhoz rögzíthetjük a csomagunkat. Egyedül a táska elején levő fémkarika funkciójára nem jöttem még rá, de legalább mindig tartogat meglepetéseket az új szerzemény.

Külső méretek
Hosszúság 23.5 cm
Szélesség 23 cm
Magasság 44 cm

Belső méretek
Hosszúság 22 cm
Szélesség 16 cm
Magasság 30 cm

Súly 1,4 kg

Kulcsszavak: fotó Kata

Digicam ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Sony 4 győzelmet ünnepel a 2024-es TIPA Awardson

A Sony büszkén jelenti be, hogy a nagyhírű Technical Image Press Association ismét négy TIPA-díjjal ismerte el a Sony teljesítményét és innovációját. Idén a Sony többek között a "LEGJOBB PROFESSZIONÁLISABB HYBRID KAMERA" elismerést kapta az Alpha 9 III és a "LEGJOBB APS-C EXPERT KAMERA" címet az Alpha 6700 számára.

2024. április 20. 13:14

Sony World Photography Awards 2024 – kihirdették a nyerteseket

A World Photography Organisation egy különleges gálaünnepségen Londonban kihirdette a Sony World Photography Awards 2024. évi nyerteseit. Az immár 17. éve megrendezett díjátadó ünnepség napjaink legjobb fotográfiai alkotásait mutatja be, valamint az elmúlt év legközkedveltebb képeit és történeteit díjazza. A győztes, döntős és shortlistre került képek április 19-től láthatók a Sony World Photography Awards 2024 kiállításon a londoni Somerset House-ban.

2024. április 19. 20:08

Nagy rekesznyílású és nagy látószögű zoomos Sony objektív

A Sony örömmel jelenti be a full-frame α (Alpha) E-bajonettes objektívek legújabb tagját. Az FE 16-25mm F2.8 G egy nagy rekesznyílású, nagylátószögű zoomobjektív, amely a 16 mm és 25 mm közötti teljes zoomtartományban F2.8 maximális rekesznyílást tart fenn, és kompakt, könnyű kialakításának köszönhetően a kiváló képminőséget nagyszerű hordozhatósággal kombinálja.

2024. április 17. 13:09

Tavaszi fotózási tippek a HONOR-tól

A HONOR jobbnál jobb hardverrel és szoftverrel teszi izgalmasabbá a fotózást, de a funkciók és lehetőségek kihasználásához érdemes észben tartani pár egyszerű tippet ahhoz, hogy a lehető legszebb képeket készíthessük el.

2024. április 11. 11:38

Átadták a legjobb magyar természetfotósnak járó Arany Daru szobrot

A Varázslatos Magyarország idén lépett 15. életévébe, melyet egy nagyszabású díjátadóval ünnepelt a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében. Az április 5-én este megtartott eseményen a természetfotós szervezet átadta a 2023-as fotópályázatának nagydíját, és egyúttal megnyitotta idei fotókiállítását.

2024. április 7. 12:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50