Finnországban alapjog lett a szélessávú internet

Milkovits Gábor, 2010. július 2. 07:12

Július 1-jével hatályba lépett Finnországban az a törvény, amelynek értelmében az ország minden polgára jogosult legalább 1 megabit/s sebességű szélessávú internet-hozzáférésre.

A finn kormány tervei szerint 2015-re mindenkit minimum 100 megabit/s-mal csatlakoztatnának a világhálóra. A finn kommunikációs miniszter a BBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy a törvény egyszerre kötelezi a szolgáltatókat a megfelelő sávszélesség biztosítására, valamint a kormányzattal együtt arra is, hogy elősegítsék az eddig ellátatlan területeken a hozzáférés kiépítését. Felmérések szerint jelenleg a finn háztartások mintegy 96 százaléka rendelkezik szélessávú internettel, míg nagyjából 4000 otthonban továbbra sem elérhető megfelelő sebességgel a világháló.

A nemrégiben elfogadott finn törvény komoly visszhangot kapott világszerte, hiszen az északi állam kimagasló technológiai fejlettsége és életszínvonala ellenére másutt is volna lehetőség követni a példát. Hosszú távú tervek ráadásul szinte mindenhol léteznek, Nagy-Britanniában például 2012-re ígérnek mindenkinek 2 megabit/s-os hozzáférést. Csakhogy törvény az internethez való jogról sehol máshol nem született, mégpedig nem véletlenül. Több európai országban is fontolgatják ugyanis, hogy átveszik azt a francia ötletet, mely szerint a szerzői jog által védett tartalmak megosztóit és letöltőit megfoszthatják az internet-hozzáférésüktől. Egy ilyen jogszabályt azonban lehetetlen volna olyan országban bevezetni, ahol a világháló használata alapjognak minősül.
 

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Sony 4 győzelmet ünnepel a 2024-es TIPA Awardson

A Sony büszkén jelenti be, hogy a nagyhírű Technical Image Press Association ismét négy TIPA-díjjal ismerte el a Sony teljesítményét és innovációját. Idén a Sony többek között a "LEGJOBB PROFESSZIONÁLISABB HYBRID KAMERA" elismerést kapta az Alpha 9 III és a "LEGJOBB APS-C EXPERT KAMERA" címet az Alpha 6700 számára.

2024. április 20. 13:14

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra. A következő hónapokban az ország számos pontját érintik majd, hogy frissítsék a városok, utak és autópályák nézetét a Google Térképen.

2024. április 20. 09:49

Sony World Photography Awards 2024 – kihirdették a nyerteseket

A World Photography Organisation egy különleges gálaünnepségen Londonban kihirdette a Sony World Photography Awards 2024. évi nyerteseit. Az immár 17. éve megrendezett díjátadó ünnepség napjaink legjobb fotográfiai alkotásait mutatja be, valamint az elmúlt év legközkedveltebb képeit és történeteit díjazza. A győztes, döntős és shortlistre került képek április 19-től láthatók a Sony World Photography Awards 2024 kiállításon a londoni Somerset House-ban.

2024. április 19. 20:08

Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

A magyar kisvállalkozásokat támogató kiberbiztonsági kézikönyvet mutatott be az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT Digital), a Nemzetközi Digitális Alapítvánnyal (Global Digital Foundation) együttműködve a Huawei Technologies. 

2024. április 19. 18:43

A MITTE az ügynökségi partnere a világ első tokenizált naperőmű projektjének

A MITTE felel a globális zöld energia vállalat, a Sunmoney Solar Group almárkájának branding és social feladataiért, illetve a Sunmoney 360 app design feladataiért.

2024. április 19. 16:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50