Az EU megszüntetné a roamingot a Unión belül

Kiss Ádám Zoltán, 2010. szeptember 28. 08:20

Az EU illetékes digitális kérdésekben illetékes biztosa nem tovább csökkentené, hanem egyenesen felszámolná az országok közötti telefonálás után fizetett extra díjakat.

Neelie Kroes az Európai Távközlésihálózat-üzemeltetők Szövetségének (ETNO) brüsszeli konferenciáján tett határozott kijelentéseket a kérdésben. Mint ismeretes, a mobilszolgáltatók egyik legfontosabb, éppen ezért a végsőkig védelmezett bevételi forrása volt a közelmúltig a roaming díjak rendszere. A korábban szabadon meghatározott, és indokolatlanul magas díjak igazi aranybányát jelentettek, ám sokszor hozták váratlanul nehéz helyzetbe a felhasználókat. Mindemellett a magas költségek ellentétben állnak az Unió egymás polgárait minél közelebb terelő szellemével. A többlépcsős drasztikus roaming díj csökkentés végül EU-s nyomásra következett be, mivel a szolgáltatók a felkérések ellenére nem korlátozták magukat. Neelie Kroes most ezt a logikát vitte tovább, és kijelentette, hogy már nem a lassú csökkentés, hanem akár egyenesen a roaming megszünteteése lenne a cél, ahogy fogalmazott: „Azt akarom, hogy a roaming- és a belföldi tarifák különbsége a nullához közelítsen”. Ezzel az elődje, Viviane Reding által indított harcot élezi tovább, ezzel egyértelműen az előfizetők, telefonálók érdekeit szolgálva. Tény, hogy a távközlési technológia bejáratott technikának számít mára, így üzemeltetési díja is alacsonyabb, az uniós országok területén pedig már nem kell költséges hálózatkiépítési befektetésekkel számolni. A biztos jövőképe tehát egy olyan egységes távközlési piac, ahol az Unió szinte egyetlen nagyobb álam mintájára működne, a telefon, SMS, vagy éppen mobil internet díjak nem állnának a mobilitás útjába. Egyelőre nem hangzott el ütemterv, de a korábbi intézkedések EU mércével meglehetős gyorsan születtek meg, így nem lenne meglepő, ha hamarosan már az új szabályzók megszületésérők hallanánk.
 

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Xiaomi a “Red Bull Can You Make it?” kalandverseny nemzetközi partnere

A Xiaomi bejelentette, hogy a vállalat lesz az idei “Red Bull Can You Make It?” verseny globális partnere. A “Red Bull Can You Make It?” a világ különböző pontjairól érkező, kalandvágyó csapatoknak szervezett, izgalmas, Európát átszelő kalandverseny, mely május 28-án Berlinben ér véget. 

2024. május 24. 16:05

Öt vadonatúj okostelefonnal lép a magyar piacra a TECNO Mobile

Magyarországon öt új készülékkel debütált a világ legnagyobb mobilgyártói közé tartozó Transsion Holdings TECNO Mobile nevű okostelefon-márkája. A SPARK széria csúcsmodellje, a SPARK 20 Pro+ kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasót, 120 hertzes ívelt AMOLED-képernyőt 108 megapixeles hátlapi és ledes villanóval támogatott 32 megapixeles szelfikamerát tartalmaz, mégsem kerül többe bruttó százezer forintnál.

2024. május 23. 14:36

Az AI forradalmára fókuszál a HONOR a VivaTech 2024-en

A HONOR bemutatta legújabb AI fejlesztéseit a párizsi VivaTech rendezvényen. Európa egyik legnagyobb tech- és innovációs eseményén a vállalat bemutatta újszerű, készülékalapú mesterséges intelligencia koncepcióját, és a négyrétegű AI stratégiáját. Ezzel együtt bejelentette, hogy a Google Clouddal készülő generatív AI fejlesztése új szintre emeli a felhasználói élményt.

2024. május 22. 19:26

Adatvédelem a felhasználók igényeire szabva – így segít a Samsung Knox

Naponta akár több százszor is kezükbe vehetjük mobiltelefonunkat, így az eszközök olyannyira mindennapjaink részévé váltak, hogy még otthonunkat is ritkán hagyjuk el nélkülük. Hozzánk tartoznak, és az olyan robbanásszerű, új technológiák, mint az AI vagy a generatív mesterséges intelligencia rendkívül izgalmas lehetőséget kínálnak a készülékek felhasználására – kiszélesítve a lehetőségek tárházát. 

2024. május 21. 20:39

A HONOR leleplezte a vadonatúj HONOR 200 Lite-ot

Már Magyarországon is kapható a vadonatúj HONOR 200 Lite. A sokoldalú okostelefon a felhasználók igényeihez igazodik: kiváló portréfotózási képességekkel, bámulatos kijelzővel, remek hardverrel, elegáns kialakítással és stabil felhasználói élménnyel érkezik.

2024. május 21. 14:30

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17