Magyar fejlesztői sikerek az Apple online szoftveráruházában

MTI Sajtóadatbank, 2010. október 19. 12:09

Magyar fejlesztők is sikereket könyvelhetnek el az Apple online szoftveráruházában, az App Store-ban, ahonnan másodpercenként kétszáz fizetős és ingyenes alkalmazást töltenek le világszerte.

Az Apple 2008 júliusában nyitotta meg az iOS operációs rendszert használó mobileszközök online áruházát, amelynek kínálatából 90 ország felhasználói több mint 250 ezer - köztük 25 ezer iPad alkalmazás - közül válogathatnak.

A magyar fejlesztők többek között a BKV hivatalos menetrendjét tartalmazó BpMenetrend szoftverrel, az Alpine Crawler World autós szimulációs játékkal, az Effect Touch képszerkesztővel és a Profession állásböngésző alkalmazással értek el sikereket - tájékoztatta az iMind Kft. az MTI-t.

A fejlesztések eredményét jól mutatja, hogy a magyarországi letöltési toplistákat vezető alkalmazások közül a játékok és a földrajzi helyzettől függetlenül használható programok néhány napra vagy hétre még a nemzetközi ranglistákban is megjelennek.

A népszerűségi listák szerint a jó ötletekkel, tehetséggel és befektetett munkával a kisebb programozók is egyenrangú félként vehetik fel a versenyt a nagyobb fejlesztőkkel.

Az online áruházban egyebek mellett játékok, üzleti alkalmazások, hírek, sport, egészség, utazás és tájékoztatást segítő alkalmazások közül válogathatnak a felhasználók. A statisztikák szerint megéri erre platformra fejleszteni, mert az App Store bevezetése óta a letöltések száma szeptemberben már átlépte a 6,5 milliárdot.

A jó ötletekre több mint 100 millió iPhone-, iPod touch- és iPad-tulajdonos számít, miközben naponta több mint 230 ezer új iOS készüléket aktiválnak világszerte - derül ki az amerikai informatikai vállalat adataiból.

A magyar programozók BKV menetrendjét több mint 10 ezren töltötték le egy hónap alatt, és márciusban megjelent szoftver hetekig listavezető volt a magyar App Store ingyenes alkalmazásai
között.

Az Alpine Crawler World autós szimulációs játék fizetős változatát több mint 360 ezren, míg az ingyenes változatot két millióan töltötték le világszerte. Az autóverseny (Racing) és a szimuláció (Simulation) kategóriában az Egyesült Államok App Store áruházában első helyezést ért el, miközben második lett a top fizetős alkalmazások között, és harmadik az összes alkalmazás kategóriájában. Az Alpine Crawler ingyenes változata a játékok "top free" listájában a második helyre került.

Az Effect Touch képszerkesztő fizetős változatát több mint 20 ezren, míg az ingyenes változatot 700 ezren töltötték le világszerte. Az amerikai App Store-ban az ingyenes fotós (Photography) alkalmazások élén is szereplő szoftvert Bárkai János készítette. A fiatal programozó az idén végzett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, és hobbiként tavaly januárban kezdett az iOS platformra fejleszteni.

Kulcsszavak: Apple iPhone iPad iPod

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Már egy évtizede társ a mindennapokban: 10 éves a Simple alkalmazás

Magyarország egyik legnépszerűbb mobilappja*, a Simple alkalmazás idén ünnepli a 10. születésnapját.  Az applikáció 2014. április 15-én vált elérhetővé az alkalmazásboltokban, az elmúlt évtizedben már több mint hárommillióan töltötték le, és indulása óta már több mint 50 millió in-app és 80 millió NFC tranzakció futott át rajta. A fejlesztő és üzemeltető OTP Mobil számításai alapján 2023-ban a hazai online autópálya-matrica, a közterületi parkolójegy értékesítés és a QR-kód alapú csekkbefizetések is mintegy majdnem ötöde a Simple appon keresztül történt. 

2024. április 15. 13:02

Tavaszi fotózási tippek a HONOR-tól

A HONOR jobbnál jobb hardverrel és szoftverrel teszi izgalmasabbá a fotózást, de a funkciók és lehetőségek kihasználásához érdemes észben tartani pár egyszerű tippet ahhoz, hogy a lehető legszebb képeket készíthessük el.

2024. április 11. 11:38

A csoportos beszélgetéseket összegzi a Rakuten Viber új, MI-alapú funkciója

A Rakuten Viber, a privát és biztonságos üzenetküldés és hívások globális piacvezetője az OpenAI technológiáját felhasználva elindított egy mesterséges intelligenciával vezérelt beszélgetés összegző funkciót. A szolgáltatás a csoportos csevegések olvasatlan üzeneteinél hasznosítható. A több millió felhasználó igényeinek megfelelően kifejlesztett funkció zökkenőmentes és gyors megoldást kínál arra, hogy a csevegésben lévő akár 100 olvasatlan üzenetből a lényeges információkat egy tömör összefoglalóba sűrítse.

2024. április 10. 21:07

Mesterséges intelligenciával beszélgetve tökéletesíthetjük a kiejtésünket

Teljesen megújult a magyar fejlesztésű nyelvtanuló alkalmazás, a Xeropan. Az app már eddig is meghódította a világot, hiszen eddig összesen több mint kétmillióan használták a földkerekség minden táján – az új, 5.0-ás verzió pedig valószínűleg tovább növeli a regisztrálók számát. Új, komoly szakmai háttérrel összeállított, lineárisan felépülő tananyaggal segíti a nyelvtanulást, miközben kiejtésünket fejleszti és mesterséges intelligenciával a beszédkészségünket is gyakoroltatja.

2024. április 8. 13:10

HONOR Magic Moments Awards: Nemzetközi zsűri, hat kategória és 59 díj

A HONOR bejelentette, hogy április 6-án indul a 2024-es HONOR Magic Moments Awards, ami immár negyedik alkalommal népszerűsíti a mobilos fényképezést. Hat kategóriában 59 díjjal várják a jelentkezőket, akik tájképekkel, portrékkal, videókkal, csoportfotókkal és egyéb témákkal nevezhetnek. A cél megragadni az emberi pillanatokat az okostelefonokkal.

2024. április 5. 14:58

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09