Számítógépes tomográffal vizsgálhatják az autókat is

MTI Sajtóadatbank, 2010. október 25. 11:23

Eddig csak az orvostudományban játszott fontos szerepet a számítógépes képalkotó tomográfok használata, hamarosan azonban nagy szerkezetek, autók, repülőgépek átvizsgálására is alkalmazható lehet.

Az IIS és az IZFP német kutatóintézetek Európa-szerte egyedülálló tesztcsarnokában, Fürthben a jövőben teljes közlekedési eszközök és nagy alkatrészek, például autók vagy repülőgép-turbinák legkisebb hibái is felderíthetőek lesznek röntgensugarak segítségével.

A kutatók a tárgyakat anélkül világíthatják át, hogy azokat előbb apró darabokra kellene szedniük - mondta el Heinz Gerhäuser, az intézet vezetője.

Az új eljárásból a szárazföldi, a légi és a vízi közlekedés különböző üzletágai, sőt a logisztikai vállalkozások is profitálhatnak.

A szerkezet alapja egy lineáris részecskegyorsító, amely az orvosok által alkalmazott többdimenziós számítógépes tomográfhoz hasonlóan veti a sugarakat az alkatrészekre, az adatokból aztán egy háromdimenziós kép áll össze. Eddig egy hasonló vizsgálathoz a nagy részeket szét kellett szerelni.

Randolf Hanke, a telephely felelős vezetője elmondta, céljuk, hogy egy-egy autót kevesebb mint egy milliméter oldalhosszúságú kockákra legyenek képesek felbontani.

Az eljárás néhány éven belül elterjedhet. "Szeretnénk olyan módszert kidolgozni, amelynek segítségével a kikötőkben lévő konténereket percek alatt 100 százalékosan átvizsgálhatjuk" - mondta el Hanke.

Ezzel a módszerrel nemcsak a hamisan bejelentett rakományt ismerhetik fel, hanem a drog-, a fegyver- és az embercsempészeket is lebuktathatják.

Kulcsszavak: autotech

Fogyasztói elektronika ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Continental SportContact 7 nyerte az Auto Bild sportscars kiadványának tesztjét

A Continental SportContact 7 gumiabroncs első helyezést ért el az Auto Bild sportscars kiadványa által végzett UHP nyári gumiabroncs-teszten (24/4. szám), melyen „tesztgyőztes” és „példamutató” minősítést kapott. A nagy teljesítményű autógumi hat nemzetközi gyártó modelljével szemben győzött: 1,2-es összpontszámmal a teszt első helyezettje lett. A szerkesztők a 265/35 R 19-es méretű autógumit egy Mercedes AMG GT első-, míg a 295/30 R 20-as méretű modellt annak a hátsó tengelyén tesztelték, összesen kilenc tesztszakaszban, vizes és száraz utakon egyaránt.

2024. április 13. 10:47

Sony: Masszív basszus, határtalan élmény

A Sony bejelentette az ULT POWER SOUND termékcsaládot – a vezeték nélküli hangszórók és fejhallgatók új sorozatát, amelyet úgy terveztek, hogy a hallgatóban olyan érzést keltsen, mintha az aréna első sorában lenne. A zene szerelmeseinek készült, erőteljes, mély hangzást produkál, amelytől megremeg az ember szíve.

2024. április 12. 15:12

A Continental abroncsa megnyerte a német Auto Zeitung autógumi tesztjét is

Az Auto Zeitung német autós magazin szerkesztői legutóbbi nyári gumiabroncs-tesztjükben a Continental PremiumContact 7-et nevezték meg a „ragyogó győztesnek" (24/7. szám). Mind a vizes, mind a száraz vezetési teszteken a legmagasabb pontszámot érte el. A lap szakértői a 225/45 R 17-es méretben kilenc gumiabroncsot vizsgáltak egy BMW 120i-n, összesen 13 kritériumot szem előtt tartva. Európai, ázsiai és amerikai abroncsmárkák termékeit mérték fel.

2024. április 3. 11:37

Megaerős WiFi egy kompakt adapterben és egy sokoldalú USB hub

A régebbi típusú laptopok és számítógépek csak korlátozott mértékben, lassabb sebességgel vagy egyáltalán nem támogatják a vezeték nélküli hálózatokat. Sőt, sok esetben a laptopok WiFi-moduljának cseréjét tovább nehezíti az esetleges garanciavesztés vagy a kompatibilitás hiánya is. Erre jelent megoldást a Sandberg USB 3.0-ás kompakt WiFi-adaptere, a Mini WiFi Dongle.

2024. április 1. 14:51

A TCL megmutatja, milyen is a valódi moziélmény az otthonunkban

A TCL Electronics vezető szórakoztatóelektronikai brand és a világ két legnagyobb tévégyártójának egyike bemutatja, hogy milyen jellemzői vannak egy olyan tévének, amit kifejezetten a filmrajongók számára fejlesztettek ki. A TCL elkötelezett annak érdekében, hogy a mozik világát otthonok millióiba elvigye szerte a világon, és hogy egy ideális platformot hozzon létre a filmek szerelmeseinek, akik így valóban elmerülhetnek ebben az élményben.

2024. március 30. 12:39

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09