Robbanásszerűen nő a mobil adatforgalom

MTI Sajtóadatbank, 2010. november 13. 07:46

A Nokia Siemens Networks előrejelzése szerint 10 ezer százalékkal nő világszinten 2015-re az okostelefonok és a hordozható számítógépek által generált adatforgalom a mostanihoz képest - mondta Ésik Róbert, a Nokia Siemens Networks Kft. ügyvezető igazgatója kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

A 2015-re megvalósuló éves szintű 23 exabyte forgalom egyenlő lesz azzal, mintha a Föld minden lakosa minden nap letöltene egy átlagos könyvet elektronikus úton. Hozzátette, az adatforgalom kiegyenlítődik 2015-re, s a hordozható számítógépek és az okostelefonok egyformán részesülnek belőle. Most még más a helyzet, mert az utóbbiak csak a töredékét, néhány százalékát adják a forgalomnak.

 A mobil kommunikáció jövőjét a folyamatos hálózati kapcsolatot igénylő alkalmazások határozzák meg, mint például a zenei letöltések, a navigáció, a levelezés és a közösségi megosztások.

 Az eseményen bemutatott ábrák szerint Magyarországon napjainkban 6,2 millióan interneteznek, míg a Facebookot 1,8-2 millióan használják. A mobilosok száma 11,8 millió, akiknek tábora 2015-re 13 millióra bővül. A Nokia Siemens szerint ma 1,7 millió okostelefont használnak a magyar piacon, míg 2015-ben már minden második készülék ilyen lesz. Gyorsan nő a magyar adatforgalom is, 2015-ig éves szinten 54-58 százalékkal.

 Ésik Rórbert elmondta, világszinten már tavaly elérte a mobil szélessávú előfizetések száma a 600 milliót, s ezzel a mobil internetezők száma meghaladta a vezetékes előfizetőkét. Az okos készülékek piaca tovább erősödött, 2009 végén közel 400 millió okostelefon-felhasználót regisztráltak világszerte.

 Ezzel együtt egyre népszerűbbek azok a szolgáltatások, amelyek folyamatosan ellenőrzik a felhasználó e-mail fiókját, helyzetét, valamint státusát. A trend jól látható: az 500 millió aktív Facebook felhasználó közül mára már több mint 150 millióan mobil készüléken keresztül is használják a közösségi oldalt, és ezek a mobil-felhasználók kétszer olyan aktívak, mint társaik.

 Az elemzések szerint világszerte négyszer több felhasználó internetezik mobiltelefonról, mint laptopról, ami tovább nehezíti a hálózatüzemeltetők helyzetét, hiszen az okostelefonok jelforgalma akár 15-ször nagyobb, mint a laptopoké. Egy YouTube videó letöltése okostelefonon keresztül például akkora hálózati kapacitást igényel, mint 500.000 darab SMS egyidejű továbbítása. A folyamatos hálózati kapcsolatot igénylő alkalmazások, például az azonnali üzenetküldés, illetve a helymeghatározáshoz kötött szolgáltatások miatt a készülékek akár minden 15 másodpercben újra kapcsolódhatnak a hálózatra.

 A növekvő adatforgalomnak vannak hálózati hatásai is. A hálózattal való folyamatos jelforgalom ugyanis rontja a felhasználói élményt. Sőt, ez a folyamat feleslegesen foglalja le a szolgáltatók kapacitását, aminek következtében hálózati túlterheltség alakulhat ki, ami az okostelefon felhasználók számára gyengébb minőségű szolgáltatást eredményez.

 A Nokia Siemens erre a problémára is talált megoldást: kifejlesztett egy olyan, a mobilhálózatokba beépített technológiát, ami kiküszöböli a felesleges jelforgalmat, és növeli az okostelefonok akkumulátorainak üzemidejét.

 Egy régebbi definíció szerint okostelefon az, amiben van böngésző, míg egy újabb szerint az okostelefonokban szabványosított interfésszel rendelkező beépített operációs rendszer található, amely harmadik fél programjait is tudja futtatni.
 

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Xiaomi a “Red Bull Can You Make it?” kalandverseny nemzetközi partnere

A Xiaomi bejelentette, hogy a vállalat lesz az idei “Red Bull Can You Make It?” verseny globális partnere. A “Red Bull Can You Make It?” a világ különböző pontjairól érkező, kalandvágyó csapatoknak szervezett, izgalmas, Európát átszelő kalandverseny, mely május 28-án Berlinben ér véget. 

2024. május 24. 16:05

Öt vadonatúj okostelefonnal lép a magyar piacra a TECNO Mobile

Magyarországon öt új készülékkel debütált a világ legnagyobb mobilgyártói közé tartozó Transsion Holdings TECNO Mobile nevű okostelefon-márkája. A SPARK széria csúcsmodellje, a SPARK 20 Pro+ kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasót, 120 hertzes ívelt AMOLED-képernyőt 108 megapixeles hátlapi és ledes villanóval támogatott 32 megapixeles szelfikamerát tartalmaz, mégsem kerül többe bruttó százezer forintnál.

2024. május 23. 14:36

Az AI forradalmára fókuszál a HONOR a VivaTech 2024-en

A HONOR bemutatta legújabb AI fejlesztéseit a párizsi VivaTech rendezvényen. Európa egyik legnagyobb tech- és innovációs eseményén a vállalat bemutatta újszerű, készülékalapú mesterséges intelligencia koncepcióját, és a négyrétegű AI stratégiáját. Ezzel együtt bejelentette, hogy a Google Clouddal készülő generatív AI fejlesztése új szintre emeli a felhasználói élményt.

2024. május 22. 19:26

Adatvédelem a felhasználók igényeire szabva – így segít a Samsung Knox

Naponta akár több százszor is kezükbe vehetjük mobiltelefonunkat, így az eszközök olyannyira mindennapjaink részévé váltak, hogy még otthonunkat is ritkán hagyjuk el nélkülük. Hozzánk tartoznak, és az olyan robbanásszerű, új technológiák, mint az AI vagy a generatív mesterséges intelligencia rendkívül izgalmas lehetőséget kínálnak a készülékek felhasználására – kiszélesítve a lehetőségek tárházát. 

2024. május 21. 20:39

A HONOR leleplezte a vadonatúj HONOR 200 Lite-ot

Már Magyarországon is kapható a vadonatúj HONOR 200 Lite. A sokoldalú okostelefon a felhasználók igényeihez igazodik: kiváló portréfotózási képességekkel, bámulatos kijelzővel, remek hardverrel, elegáns kialakítással és stabil felhasználói élménnyel érkezik.

2024. május 21. 14:30

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17