Ott is lehet mobilnet, ahol eddig nem volt

forrás Prim Online, 2011. április 11. 18:08

A Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke, hírközlési elnökhelyettese és a három hazai mobilszolgáltató vezetője mutatta be hétfőn közös budapesti sajtótájékoztatón az NMHH elnökének első rendeletét a frekvenciadíj-szabályozásról. A szolgáltatók egyhangúlag üdvözölték a rendelet megszületését, és hangsúlyozták: az új szabályozás ösztönzi a jövőbeni fejlesztéseket és a felhasználóknak is kedvez.

Szalai Annamária, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöke bevezetőjében emlékeztetett, hogy az április 1-jétõl hatályos rendelet az első olyan normaszöveg, amelyet az NMHH a jogszabályi felhatalmazás alapján saját hatáskörben alkothatott meg. Hozzátette: a korábbi díjrendszer nem ösztönözte fejlesztésekre a mobilcégeket olyan területeken, ahol alacsony a forgalom. Az új sávos rendszer, a kiszámítható díjszabásnak köszönhetően azonban beruházásösztönző lehet különösen azért, mert egyes új fejlesztések után 4 évig 50 százalékos díjkedvezményt kaphatnak a szolgáltatók. Ráadásul a szolgáltatók eddig bázisállomásonként fizettek díjat, az új struktúrában viszont a megszerzett frekvenciáknak megfelelően kell fizetni, ez pedig ösztönzi a több bázisállomás létesítését, amely jelentős szolgáltatásjavulást eredményez – mondta Szalai Annamária.

A mostani elképzelések szerint elsőként egy olyan sávkészlet kerülne hasznosításra, értékesítésre, amely a 900 megahertzes sávban biztosítana egy újabb 11 megahertzes plusz kapacitást.

Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója szerint az új rendelet beruházásösztönző, amelynek köszönhetően a mostani 75 százalékos mobilinternet-lefedettség 100 százalékosra növelhető.

Christopher Laska, a Telenor Magyarország vezérigazgatója elmondta: az internet Magyarországon mindenütt elérhető lesz, és ez 2020-ra 40 ezer új munkahelyet teremt.

A Vodafone Magyarország vezérigazgató-helyettese arról beszélt, hogy már várták a rendelet megszületését. Komoly akadályt bontott el a fejlesztések útjából, mivel lehetővé teszi, hogy olyan helyekre is elvigyék a mobil szélessávot, ahol eddig nem volt – mondta Marchhart Pál.

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megjelent a világ első unalmas telefonja

A Heineken a street kultúra ízlésformálójával, a Bodegával együttműködve bemutatta a Human Mobile Devices (HMD) által gyártott "The Boring Phone" készüléket.

2024. április 18. 13:15

Már egy évtizede társ a mindennapokban: 10 éves a Simple alkalmazás

Magyarország egyik legnépszerűbb mobilappja*, a Simple alkalmazás idén ünnepli a 10. születésnapját.  Az applikáció 2014. április 15-én vált elérhetővé az alkalmazásboltokban, az elmúlt évtizedben már több mint hárommillióan töltötték le, és indulása óta már több mint 50 millió in-app és 80 millió NFC tranzakció futott át rajta. A fejlesztő és üzemeltető OTP Mobil számításai alapján 2023-ban a hazai online autópálya-matrica, a közterületi parkolójegy értékesítés és a QR-kód alapú csekkbefizetések is mintegy majdnem ötöde a Simple appon keresztül történt. 

2024. április 15. 13:02

Tavaszi fotózási tippek a HONOR-tól

A HONOR jobbnál jobb hardverrel és szoftverrel teszi izgalmasabbá a fotózást, de a funkciók és lehetőségek kihasználásához érdemes észben tartani pár egyszerű tippet ahhoz, hogy a lehető legszebb képeket készíthessük el.

2024. április 11. 11:38

A csoportos beszélgetéseket összegzi a Rakuten Viber új, MI-alapú funkciója

A Rakuten Viber, a privát és biztonságos üzenetküldés és hívások globális piacvezetője az OpenAI technológiáját felhasználva elindított egy mesterséges intelligenciával vezérelt beszélgetés összegző funkciót. A szolgáltatás a csoportos csevegések olvasatlan üzeneteinél hasznosítható. A több millió felhasználó igényeinek megfelelően kifejlesztett funkció zökkenőmentes és gyors megoldást kínál arra, hogy a csevegésben lévő akár 100 olvasatlan üzenetből a lényeges információkat egy tömör összefoglalóba sűrítse.

2024. április 10. 21:07

Mesterséges intelligenciával beszélgetve tökéletesíthetjük a kiejtésünket

Teljesen megújult a magyar fejlesztésű nyelvtanuló alkalmazás, a Xeropan. Az app már eddig is meghódította a világot, hiszen eddig összesen több mint kétmillióan használták a földkerekség minden táján – az új, 5.0-ás verzió pedig valószínűleg tovább növeli a regisztrálók számát. Új, komoly szakmai háttérrel összeállított, lineárisan felépülő tananyaggal segíti a nyelvtanulást, miközben kiejtésünket fejleszti és mesterséges intelligenciával a beszédkészségünket is gyakoroltatja.

2024. április 8. 13:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09