Az NMHH a mobil-előfizetők érdekeinek védelméről

MTI Sajtóadatbank, 2011. június 23. 09:00

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) felügyeleti és szabályozási jogosítványaival élve kívánja elérni, hogy a szolgáltatók csökkentsék az előfizetői díjakat a következő három évben a mobilszolgáltatások piacán; hatósági ellenőrzési eszközein túl többek között a szolgáltatók által fizetendő frekvenciadíj fajlagos csökkentésével is ösztönzi őket a jobb ár-érték arányú szolgáltatások nyújtására - közölte az NMHH szerdán.

A Népszabadság szerdai számában megjelent összeállítás szerint tíz év óta először emelkednek a mobiltelefon tarifák, pont azelőtt, hogy hatályba lép a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság rendelete a
nagykereskedelmi hívásdíjak csökkentéséről. A "Beárazták a különadót?" című cikk szerint augusztus 19-én a Vodafone emeli egyes díjtételeit, míg a T-Mobil és a Telenor májusban már megtette ezt.

Az NMHH közleménye ismerteti: az előfizetői díjakhoz kapcsolódó egyoldalú szerződésmódosítások ellenőrzése a hivatal 2011-es piacfelügyeleti tervének is kiemelten fontos része. A hatóság folyamatosan vizsgálja a szolgáltatók díjmódosítási eljárásainak
jogszerűségét, és a mostani módosítással kapcsolatos eredményekről is mielőbb tájékoztatja majd a közvéleményt.

A hatóság a közlemény szerint piacelemzési határozatokkal szabályozza a szolgáltatók egymás közötti kapcsolatát, elszámolását, így a nagykereskedelmi mobil hívásvégződtetési díjakat is. Szabályozói jogosultsága alapján az NMHH a következő három éven belül fokozatosan több mint felével tervezi csökkenteni ezeket a díjakat, aminek - az Európai Unió céljaival megegyezően - az előfizetői árak csökkenésében is meg kell majd jelennie.

Az NMHH nemcsak direkt felügyeleti és szabályozói intézkedéseket alkalmaz, hanem ösztönzi is a szolgáltatókat az előfizetők érdekeinek szolgálatára. Idén tavasszal jelent meg az NMHH elnökének azon díjrendelete, amely a mobilszolgáltatók által a frekvenciák használatáért fizetendő díjak fajlagos csökkentésén keresztül hosszú távon pozitív hatással lesz a szolgáltatói díjcsomagok ár-érték arányára, valamint megteremti a lehetőséget a hatékonyabb műszaki és technológiai fejlesztésekre, és így új szolgáltatások bevezetésére is - emlékeztet a közlemény.

MTI

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Xiaomi a “Red Bull Can You Make it?” kalandverseny nemzetközi partnere

A Xiaomi bejelentette, hogy a vállalat lesz az idei “Red Bull Can You Make It?” verseny globális partnere. A “Red Bull Can You Make It?” a világ különböző pontjairól érkező, kalandvágyó csapatoknak szervezett, izgalmas, Európát átszelő kalandverseny, mely május 28-án Berlinben ér véget. 

2024. május 24. 16:05

Öt vadonatúj okostelefonnal lép a magyar piacra a TECNO Mobile

Magyarországon öt új készülékkel debütált a világ legnagyobb mobilgyártói közé tartozó Transsion Holdings TECNO Mobile nevű okostelefon-márkája. A SPARK széria csúcsmodellje, a SPARK 20 Pro+ kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasót, 120 hertzes ívelt AMOLED-képernyőt 108 megapixeles hátlapi és ledes villanóval támogatott 32 megapixeles szelfikamerát tartalmaz, mégsem kerül többe bruttó százezer forintnál.

2024. május 23. 14:36

Az AI forradalmára fókuszál a HONOR a VivaTech 2024-en

A HONOR bemutatta legújabb AI fejlesztéseit a párizsi VivaTech rendezvényen. Európa egyik legnagyobb tech- és innovációs eseményén a vállalat bemutatta újszerű, készülékalapú mesterséges intelligencia koncepcióját, és a négyrétegű AI stratégiáját. Ezzel együtt bejelentette, hogy a Google Clouddal készülő generatív AI fejlesztése új szintre emeli a felhasználói élményt.

2024. május 22. 19:26

Adatvédelem a felhasználók igényeire szabva – így segít a Samsung Knox

Naponta akár több százszor is kezükbe vehetjük mobiltelefonunkat, így az eszközök olyannyira mindennapjaink részévé váltak, hogy még otthonunkat is ritkán hagyjuk el nélkülük. Hozzánk tartoznak, és az olyan robbanásszerű, új technológiák, mint az AI vagy a generatív mesterséges intelligencia rendkívül izgalmas lehetőséget kínálnak a készülékek felhasználására – kiszélesítve a lehetőségek tárházát. 

2024. május 21. 20:39

A HONOR leleplezte a vadonatúj HONOR 200 Lite-ot

Már Magyarországon is kapható a vadonatúj HONOR 200 Lite. A sokoldalú okostelefon a felhasználók igényeihez igazodik: kiváló portréfotózási képességekkel, bámulatos kijelzővel, remek hardverrel, elegáns kialakítással és stabil felhasználói élménnyel érkezik.

2024. május 21. 14:30

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17