Világbajnoki sportélmények: élőben és telefonon

forrás Prim Online, 2011. augusztus 20. 11:15

Négyszázezer sms és mms a szegedi kajak-kenu vb-ről! A Telekom – a világbajnokság arany fokozatú támogatója – tájékoztatása szerint előreláthatólag ennyi mobilüzenetet küld az a körülbelül harmincezer sportrajongó, aki személyesen nézi végig a napfény városában a ma induló világbajnokságot.

Azok, akik a napokban kilátogatnak a Szeged belvárosától néhány kilométerre található Maty-éri sportpálya lelátójára, nemcsak személyesen élhetik át a versenyek izgalmát, hanem élményeiket azonnal meg is oszthatják ismerőseikkel. A Telekom korábbi tapasztalataiból kiindulva egy helyszínen lévő szurkoló naponta átlag háromszor nyúl a telefonjához, hogy sms-t küldjön a családtagjainak, ismerőseinek, amely a verseny pár napja alatt összesen körülbelül 360 ezer elküldött szöveges üzenetet jelent. A legizgalmasabb döntők pillanataiban egyszerre háromszázan indítanak hívást a lelátóról, vagyis körülbelül minden tízedik néző telefonál mobilján, és kiabálja a készülékbe a futam állását. A versenynapok alatt a képküldési lehetőség is népszerű: minden negyedik néző küld a helyszínről mms-t valamelyik ismerősének.

A Telekom által kiépített üvegszálas technológia kibővített kapacitásának – 210 Gbit/sec sávszélesség! – köszönhetően a verseny informatikai háttere biztosított. Az előkészületek során olyan hosszú optikai kábelt használtak fel, mintha Kovács Katalin, a Domino-Honvéd olimpiai és világbajnok sportolójának lapátját négyezerszer egymás mellé fektetnénk. A körülbelül 30 ezer néző zavartalan helyszíni szurkolását 2 darab 64 négyzetméteres LED-fal segíti, amelyen a tévéközvetítés képsorai is megjelennek. Érdekesség, hogy a telekomos képjelszolgáltatás kiépítéséhez több tonna alkatrészt úsztatott be a partról a Magyar Honvédség szentesi műszaki alakulata.

A helyszínen a T-Home 18 tonnás internetkamionja is jelen lesz, amely nagy sávszélességű összeköttetésével több mint 2000 akkreditált résztvevőnek és vendégnek igyekszik internet-használati lehetőséget nyújtani. A légkondicionált autóban 12 munkaállomáson lehet böngészni és levelezni. Hasonló célokat szolgál a kamion környékén elhelyezendő 8 terminál. A Telekom a mobilos adat- és hangforgalom fennakadás nélküli biztosítása érdekében mobil-bázisállomást állított fel a versenyhelyszínen. A felhordó-hálózathoz üvegszállal csatlakozó szerkezetet 7,5 tonnás teherautó szállította a helyszínre.

Természetesen a telekommunikáció nemcsak a nézőket, hanem a versenyen résztvevő 94 ország több mint 1000 sportolóját is segíti: a kajak-kenusok, az edzőik és az újságírókat most először full HD-s, zárt láncú tévérendszeren nézhetik a verseny alatt egyrészt a televíziós közvetítést, másrészt a futamok beosztását. Ráadásul a világbajnokság alatt a helyszínen kialakított VIP-helyiségben sok más mellett a T-Home interaktív tévézést nyújtó IPTV-szolgáltatását is ki lehet próbálni.

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

5 dolog, amit már most könnyen digitalizálhatnánk a munkában

Már régen elmúltak azok az idők, amikor minden szerződést és számlát papír alapon, postai úton kellett eljuttatni a célszemélyhez, és egy ideje már a céges irattárakat is szerverekre cseréltük. A mai napig vannak viszont olyan feladatok, amelyeket manuálisan vagy személyesen végzünk – ahelyett, hogy már elérhető technológiai megoldásokra bíznánk magunkat. Íme öt olyan tevékenység, amit már a jelenleg elérhető eszközökkel is könnyen digitalizálhatnánk a mindennapokban.

2024. május 26. 10:27

Harmadszor is világcsúcs: a Széchenyi-egyetem hallgatói csapata nyerte Európa legnagyobb energiahatékonysági versenyét

A kontinens legnevesebb egyetemeit megelőzve ismét az első helyen végzett a győri Széchenyi István Egyetem elektromos járművet fejlesztő hallgatói csapata, a SZEnergy Team Európa legnagyobb energiahatékonysági versenyén önvezető és elektromos meghajtású városi kisautó kategóriában. Utóbbiban saját világcsúcsát másodszor megdöntve szerezte meg az első helyet.

2024. május 25. 16:17

10 éves a Craft Conference: Budapestre érkezik a Google, a Spotify és az OpenAI is

Ami a technológiai innovációnak a CES, az a szoftverfejlesztésnek a Craft – idén ünnepli tizedik születésnapját Közép-Európa legnagyobb IT szakmai konferenciája, amely évről évre többezer szakembert szólít Budapestre. A kétnapos Craft Conference igazi sztárparádéval várja az érdeklődőket május végén a Vasúttörténeti Park látványos díszletei között: érkeznek a Google, a Tesla, a Spotify, a Microsoft, az OpenAI és az Ebay szakértői, de a keynote előadók között szerepel majd a világ egyik legolvasottabb tech hírlevelét író Orosz Gergely is. A szakmai fesztiválon kiderül, hogyan lehet MI-eszközökkel vagy digitális csapattagokkal növelni a produktivitást, hogy tényleg a jövő sikerszakmája lesz-e az AI Engineer és hogy miért „ült le” kicsit az IT-piaci az utóbbi hónapokban.

2024. május 25. 12:30

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17