Nem versenyzünk az internettel, hanem kínáljuk (2. rész)

Beszélgetés Nagy Lászlóval, a díjnyertes nyíregyházi könyvtár igazgatójával

MTI Sajtóadatbank, 2011. november 14. 10:37

"A Móricz Zsigmond Könyvtár és Művelődési Ház a helyi lakosságnak olyan eszköze legyen, amelyen keresztül hozzáférhet számos fontos dokumentumhoz, információkhoz, amelyekkel a XXI. századi, tudásalapú társadalom egyenrangú, tájékozott polgára lehet" - így jellemzi az egyik internetes oldalon található idézet a szabolcsi megyeszékhely intézményét. Folyt.

Első részhez kattintson ide!

 

  - Az évek alatt elvégzett szakmai munkát, úgy látszik, Budapesten is felismerték, mivel nemrégiben Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár mellett a nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár vezetői vehették át az első alkalommal kiosztott Minősített Könyvtár címmel járó okleveleket Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkártól. Hogyan indultak el ezen az úton?

    - A pályázást egy tavaly meghozott rendelet tette lehetővé, az teremtette meg a díj elnyerésének lehetőségét. A minősítés rendszere érdekes dolog, ezt nem lehet két hónap alatt megcsinálni: a pályázatra szisztematikusan készültünk, aki nem dolgozott évekig rajta, az biztos, hogy sikertelenül pályázott. A pályamunkák értékelési módszere elég bonyolult keretrendszeren alapult, amelyhez az úgynevezett ISO alapú dokumentációk kellettek. A könyvtárban 2007 óta működik minőségbiztosítási rendszer, és minden évben készítünk önértékelést olvasóinktól bekért vélemények és észrevételek alapján. A pályázaton előnnyel indultunk, hiszen a minőségbiztosítási rendszer a felnőttképzési helyként is funkcionáló könyvtárban tehát már működik, és rendelkeztünk minden ehhez szükséges dokumentummal.

    - A laikus ebből a minőségbiztosítási rendszerből nem sokat érthet. Hogyan szolgálja a rendszer és a minősítés az olvasókat, miként változnak ezekkel a könyvtár szolgáltatásai?

    - Nekünk kötelezettséget jelent: a minősítést öt évig használhatjuk, a szolgáltatás színvonalát folyamatosan ellenőrizni fogják. Ha az olvasói vélemények szerint visszaesik a szolgáltatás minősége, vagy nem tudunk új szolgáltatást kitalálni egy évben - ami lehetetlen, hiszen a kollektívának rengeteg ötlete van -, akkor persze ezt visszavonhatják. Azon leszünk, hogy tartsuk a minőségi szintet, fejlesztéseket indítsunk és ehhez hozzárendeljük a szükséges erőforrásokat. Utóbbi elsősorban természetesen a vezetőség feladata lesz.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Már tizedik éve lehet pályázni a Városmarketing Díjra

Májusban elindult a városmarketing „gyémántok” szakmai elismerések gyűjtése! A tizedik alkalom egy hosszabb pályázati időszakot ölel fel, mert a díj is csatlakozik a Magyar Marketing Szövetség februári díjátadó gálaestjéhez, így a pályázatok egészen 2024. december 31-ig folyamatosan beadhatóak a Magyar Marketing Szövetség és a Miskolci Egyetem Marketing és Turizmus Intézet versenyére. 

2024. május 23. 21:14

Az első magyar informatikatanár nevét veszi fel a programozási verseny

Az első magyar középiskolai informatikatanár, Kovács Mihály (1916-2006) piarista szerzetes nevét veszi fel a Neumann Társaság által alapított Országos Grafikus Programozási Verseny, amelyet az ELTE IK-val együttműködésben 1998 óta minden évben megrendeznek.

2024. május 23. 19:44

Magas felbontás és fejlett csatlakoztathatóság otthoni és irodai használatra

A kijelzőspecialista AOC büszkén mutatja be új, elegáns QHD modelljét, a B3 sorozat B2C monitorcsaládjának értékorientált kiegészítését. A 27 hüvelykes (68,6 cm) AOC Q27B3CF2 QHD felbontást (2560x1440) kínál otthoni és irodai környezetbe egyaránt, és elegáns dizájnnal ötvözi a funkcionális kiválóságot. Az olyan funkciók, mint a 100 Hz képfrissítési ráta, az USB-C csatlakoztathatóság (65 W Power Delivery tápellátással) és az Adaptive-Sync lehetővé teszik a produktív és kényelmes munkavégzést – mindezt rendkívül jó árazással kombinálva.

2024. május 23. 18:03

Drámai változás a Google Hírekben: Nem vehető fel több kiadvány

2024. április 25. napjától drámai változás lépett életbe a weboldal tulajdonosok számára. Az eddig megszokott módon már többé nem vehető fel új kiadvány a Google Hírek kiadói központba (a Google Publisher Center-be).

2024. május 23. 16:11

Öt vadonatúj okostelefonnal lép a magyar piacra a TECNO Mobile

Magyarországon öt új készülékkel debütált a világ legnagyobb mobilgyártói közé tartozó Transsion Holdings TECNO Mobile nevű okostelefon-márkája. A SPARK széria csúcsmodellje, a SPARK 20 Pro+ kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasót, 120 hertzes ívelt AMOLED-képernyőt 108 megapixeles hátlapi és ledes villanóval támogatott 32 megapixeles szelfikamerát tartalmaz, mégsem kerül többe bruttó százezer forintnál.

2024. május 23. 14:36

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17