Befagyott a toplista - Az ESET javasolja, hogy ellenőrizzük a DNS beállításokat

forrás Prim Online, 2012. február 10. 13:27

Az ESET minden hónapban összeállítja a világszerte terjedő számítógépes vírusok toplistáját, amelyből megtudhatjuk, hogy aktuálisan milyen kártevők veszélyeztetik leginkább a felhasználók számítógépeit.

Szinte változatlan helyzetet hozott az újév első hónapjának vírus toplistája. A tavaly decemberi összesítéshez hasonlóan, a januári adatok alapján továbbra is vezet a HTML/ScrInject.B trójai, amely már régi szereplője a listáknak. Ez a trójai fertőzése során hátsó ajtót nyit a megtámadott rendszeren, és ezen keresztül a háttérben további kártékony JavaScript állományokat kísérel meg letölteni a számítógépre.

A decemberben végre második helyre csúszott Autorun egyelőre őrzi pozícióját, és a Conficker féreg is maradt a negyedik helyen, korábban mindegyikük hosszú ideig volt képes vezetni a fertőzési listát. Egy apró előrelépéssel ezúttal hetedik lett a JS/TrojanDownloader.Iframe.NKE trójai, amely önhatalmúlag módosítja a böngészőklienst, és ezzel észrevétlenül átirányítja a találatokat különféle kártékony programokat tartalmazó rosszindulatú weboldalakra. Az ilyesfajta trójai kártevő kódja leggyakrabban különféle weboldalak HTML beágyazásaiban található.

Összességében elmondhatjuk, hogy az év első hónapja nem rendezte át jelentősen a decemberi felállást, mindössze minimális sorrendcserék történtek a mezőny hátsó felében. Az elkövetkező hónapokban remélhetőleg tovább gyengül az Autorun vírus és a Conficker féreg, és a jelek szerint várható a toplistán a trójaiak arányának emelkedése, amelyre a februári Valentin nap csak ráerősít majd.

A januári eseményeket áttekintve örömmel konstatálhatjuk, hogy Chuck Norris nem halt meg, és a Facebook sem állt le az ígért internetes támadások következtében.
Két kiemelten fontos téma is napirenden volt Antivirus blogunk weboldalán a kártevőkkel kapcsolatban. Az egyik a Win32/Carberp trójai egyik újabb támadási módszere, amely ezúttal egy állítólagos Facebook bejelentkezési hibára hivatkozva 20 EUR összeget igyekezett hamis üzenetével kicsalni a felhasználóktól.
http://antivirus.blog.hu/2012/01/27/chuck_norris_halott_nem_vicc
http://antivirus.blog.hu/2012/01/26/megbenul_e_a_facebook_januar_28_an
http://antivirus.blog.hu/2012/01/30/a_jatek_neve_carberp

A másik téma az úgynevezett DNS Charger kártevő, amely a felhasználók számítógépein szereplő DNS, azaz Domain Name System beállításokat módosítva észrevétlenül kártékony webhelyekre irányítja át az áldozatok böngészőjét. A dolog aktualitását mutatja, hogy 2012. március 8. után az ilyen fertőzött gépek, a manipulált DNS szerverek leállítása miatt mindaddig nem lesznek képesek elérni az internetet, amíg el nem végzik a mentesítést. Ez elsősorban a Windows, de emellett részben az OS X klienseket is érint, hiszen ezekre az operációs rendszerekre gyártották az említett trójai kártevőket.
http://antivirus.blog.hu/2012/01/20/lehet_hogy_ideje_ellenoriznunk_a_dns_beallitasainkat

Mindenképpen érdemes tehát ellenőrizni DNS beállításainkat. Ezt akár többféle módszerrel is megtehetjük. Kipróbálhatjuk az FBI által készített hivatalos ellenőrzést, amely begépelt IP címünk alapján segít meghatározni, vajon DNS fertőzött-e a számítógépünk. Emellett más, hasonló célú oldalak is segíthetnek, például a németországi www.dns-ok.de, valamint a művelethez az angol nyelvű www.dns-changer.eu/en/check.html is a rendelkezésünkre áll.

Kulcsszavak: security vírus NOD32 Eset

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50