Betonudvarok helyett iskolakert: Szavazás indul a zöldebb suliért

forrás Prim Online, 2012. április 27. 08:10

Dr. Bálint György kertészmérnök, azaz a közismert Bálint gazda is részt vesz a Cetelem Zöldsuli Program zsűrijében, az iskolazöldítési pályázatra beérkezett legjobb tervek kiválasztásában. A Cetelem és a WWF népszerű közös kezdeményezésének célja, hogy 5 millió forint támogatás segítségével 10 hazai általános iskola számára nyíljon lehetőség az elszürkült, lehangoló betonudvarok kizöldítésére, barátságos, hívogató iskolakertek kialakítására.

 

 

Az iskolazöldítési pályázatra beérkezett tervekre szavazhatnak az érdeklődők május 11-ig, a nyertesek őshonos növényekkel ültethetik be az iskolaudvart. A www.cetelem.hu/zoldsuli oldalon leadott voksok alapján öt, egyenként 500 ezer forintos "zöldítési csomag" talál gazdára. További öt intézményről szakértői zsűri dönt: a pályázatokat Bálint György kertészmérnök, a WWF és a Cetelem munkatársai értékelik - közölte a természetvédelmi szervezet.

„Kevés hasznosabb gyerekjátékot tudok elképzelni az iskolakerteknél. A virágok, fák, bokrok gondozásával már a legkisebbek is elsajátíthatják a kertészkedés alapjait, s az élmény egész életüket végigkíséri majd. A zöld iskolaudvar a természet tiszteletére, szeretetére nevel” – mondta el az ország „Bálint gazdája”.

    A Cetelem Zöldsuli Programjához kapcsolódó pályázatra összesen 160 zöldítési terv érkezett: az intézmények vezetői és tanárai a diákokkal együttműködve részletes terveket készítettek az iskolakertek kialakítására, az élhetőbb környezet megteremtésére. A beérkezett zöldítési tervekben olyan őshonos növények kaptak helyet, mint a kislevelű hárs, a mezei juhar és a kocsányos tölgy. A programban idén kiemelt hangsúlyt kaptak a Magyarországon őshonos növényfajták. A szervezők célja ugyanis az volt, hogy a diákok megismerjék a környezethez jól alkalmazkodó, könnyen nevelhető őshonos hazai fajokat és fajtákat, gondozásukkal erősítve a környezet iránti felelősségüket.

A második alkalommal meghirdetett Cetelem Zöldsuli Programra tavaly is több mint 100 terv érkezett, a 10 nyertes iskola már zöldebb környezetben kezdhette az idei tanévet. Most újabb 10 intézmény alakíthatja ki a tervezett iskolakerteket, élettelibb, otthonosabb körülményeket teremtve ezzel több ezer diák számára.

A Cetelem Zöldsuli Program rövidfilmje az alábbi képre kattintva, valamint a következő linken tekinthető meg:
http://www.youtube.com/watch?v=-E9WIL2DZgo

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az ABB tovább bővíti energetikai portfólióját

Az ABB bejelentette, hogy megállapodást írt alá a Siemens Kínában működő szerelvény részlegének felvásárlásáról. Az akvizíció bővíti az ABB piaci jelenlétét, és kiegészíti regionális ügyfélkínálatát az okosépületek piaci szegmensében. 

2024. május 24. 19:29

Megvette a Netflix a Marsra magyar! első évadát

A Magyar Telekom és a KMH Film koprodukciójában készült Marsra magyar! című sorozat első évada május 15-én került fel a Netflixre, ahol már másnap bekerült a Top10 legnézettebb TV Show közé Magyarországon. A döntés, hogy egy márkával közösen létrehozott magyar sorozat megjelenik hazai és nemzetközi streaming platformokon is, rendkívüli siker a hazai médiaiparban. 

2024. május 24. 17:44

A Xiaomi a “Red Bull Can You Make it?” kalandverseny nemzetközi partnere

A Xiaomi bejelentette, hogy a vállalat lesz az idei “Red Bull Can You Make It?” verseny globális partnere. A “Red Bull Can You Make It?” a világ különböző pontjairól érkező, kalandvágyó csapatoknak szervezett, izgalmas, Európát átszelő kalandverseny, mely május 28-án Berlinben ér véget. 

2024. május 24. 16:05

A Lufthansa Systems Hungária második alkalommal nyerte el a „Megbízható Munkaadó” díjat

A Lufthansa Systems Hungária sorozatban második alkalommal nyerte el a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) által, pályázat útján odaítélt „Megbízható Munkaadó” díjat. A kitüntető címmel azokat a cégeket ismerik el, amelyek kiemelkedő vállalati kultúrájuknak köszönhetően példamutató módon gondoskodnak kollégáik munka- és életkörülményeiről. A „Megbízható Munkaadó” díjat a szakmai zsűri az idei évtől 3 évre ítéli oda a sikeres pályázók részére.

2024. május 24. 14:37

Profi tippek a tudományos anyagok hatékony olvasásához BOOX tabletekkel

A tudósoknak, kutatóknak és diákoknak a kutatási cikkek olvasása olyan, mintha egy tudástornyot építenének. Minden tégla egy-egy információt képvisel, amit alaposan megvizsgáltak, hogy biztosítsák a zökkenőmentes integrációt a teljes szerkezetbe. Tekintettel az információsűrűségre, a tudományos művek olvasása mindig tanulságos, ugyanakkor megterhelő. A produktivitás javításához megfelelő módszerekre és eszközökre van szükségünk.

2024. május 24. 13:04

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17